Hlavní obsah

Colorado vyhrálo v Detroitu po gólu z trestného střílení

NEW YORK

Úspěšně proměněné trestné střílení obránce Jordana Leopolda nakonec rozhodlo o vítězství hokejistů Colorada 3:2 na ledě Detroitu v zámořské NHL. Na jednu z branek hostujícího týmu přihrával v přesilové hře také český útočník Milan Hejduk, Colorado ukončilo smolnou sérii čtyř utkání v řadě, ve kterých nedokázalo Detroit porazit.

Článek

Ze zápasu bylo odehráno pouze pět minut a "Laviny" vedly v Detroitu už 2:0, když se nejprve trefil Wolski a po něm využil přihrávku Hejduka Paul Stastny. Tomas Holmström sice v polovině zápasu snížil, ale klíčový okamžik střetnutí nastal v 42. minutě. Domácí obránce Lebda po šanci hostů zastavil puk na brankové čáře rukavicí a rozhodčí nařídili trestné střílení.

Trenér Colorada Tony Granato pro exekuci vybral obránce Leopolda, kterému se nájezdy pravidelně daří na trénincích. A nezklamal ani tentokrát. Nejprve jakoby naznačil střelu, pak si bleskově přesunul puk na bekhend, a poslal jej nekompromisně pod horní tyčku. Chris Osgood v brance Detroitu neměl šanci.

"Nejdřív jsem myslel, že vystřelím. Ale to by ode mne jako od obránce asi čekal, tak jsem raději zvolil něco jiného," tvrdil po zápase Leopold, jenž se o způsobu provedení nájezdu předtím poradil s brankářem Peterem Budajem. "Ptal jsem se ho, jestli mám použít jednu ze svých fintiček. Řekl mi, ať do toho jdu," usmíval se vítězný střelec.

Detroit dokázal v závěru už jen snížit zásluhou Mariána Hossy. "Nemyslím si, že bychom hráli tak hrozně. Měli jsme spoustu dobrých momentů, ale když vám jakýkoliv tým odskočí na rozdíl dvou branek, je těžké zápas otočit," tvrdil po utkání trenér Detroitu Mike Babcock.

Marleau skóroval při vlastním oslabení

San Jose také prohrávalo na ledě Los Angeles o dvě branky, přesto ale nakonec odjíždělo s výhrou 3:2 po samostatných nájezdech. Velký podíl na tom měl útočník Ryane Clowe. Ten nejprve ve čtrnácté minutě při přesilové hře svou brankou snížil skóre na 1:2 a po vyrovnání rozhodl svou trefou i samostatné nájezdy.

V brance Los Angeles začal zápas Erik Ersberg, ale v 27. minutě musel přenechat místo LaBarberovi kvůli zranění dolní části těla. LaBarbera pak byl u toho, když Žraloci vyrovnali gólem při vlastním oslabení. Patrick Marleau sebral puk na modré čáře Doughtymu a po úniku srovnal skóre. V samostatných nájezdech pak za hosty uspěli Boyle a Clowe, zatímco v dresu domácích se trefil jen O´Sullivan.

Detroit - Colorado 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Branky: 30. Holmström, 48. Marián Hossa - 2. Wolski, 5. Stastny (Hejduk), 42. Leopold z tr. střílení. Zásahy brankářů: Osgood 27 - Raycroft 36. Diváci: 19 154.
Los Angeles - San Jose 2:3 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 5. Greene, 10. Purcell - 14. a rozhodující sam. nájezd Clowe, 36. Marleau. Zásahy brankářů: Ersberg 11/1, LaBarbera 14/1 - Boucher 28. Diváci: 16 005.

Reklama