Hlavní obsah

Češi hrají v NHL o angažmá, mohou se ale ještě před play-off stěhovat

Hokejová NHL je ve druhé polovině a týmy se již poohlížejí o možných posilách pro play-off. Před uzávěrkou přestupů 4. března budou žádaní zejména starší hráči, kteří mohou týmu svými zkušenostmi pomoci. Měnit působiště by mohlo několik českých hokejistů, kterým v létě končí smlouvy a mohou se stát volnými hráči.

Článek

Smlouva končí například Aleši Kotalíkovi z Buffala. Třicetiletý rodák z Jindřichova Hradce, který během výluky v sezóně 2004/05 pomáhal v extralize Liberci, v sedmi ročnících prestižní soutěže nasbíral 234 bodů. S dresem Šavlí by se mohl po třech letech rozloučit i Jaroslav Špaček. Čtyřiatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana si v současnosti léčí zraněnou kyčel. Buffalo se ale drží na sedmé příčce Východní konference a zkušené hokejisty nejspíše před uzávěrkou nepustí.

Setrvat v Pittsburghu by mohl Petr Sýkora. Dvaatřicetiletý rodák z Plzně je Tučňákem druhým ročníkem a pokaždé nastřílel přes 20 gólů. Pittsburgh ale bude mít v příštím ročníku výrazně napjatější rozpočet. Nové smlouvy začnou platit Jevgeniji Malkinovi a Jordanu Staalovi. Rus si přijde na 8,7 miliónu ročně stejně jako hvězdný Sidney Crosby, mladý Kanaďan si polepší z 2,2 miliónu na 4 milióny. Roli by tak mohlo hrát, že Sýkora bere o milión méně než Slovák Miro Šatan (ten dostává 3,5 miliónu), který je po sezóně také volným hráčem.

Langovi hrozí konec kariéry

Spokojení mohou být i v Chicagu s Martinem Havlátem. Pokud není sedmadvacetiletý forvard zraněný, dokáže svými ofenzivními kousky zvednout diváky ze sedaček. Otázkou je, jak se změní Havlátův šestimiliónový plat.

Smlouva končí v Montrealu veteránu Robertu Langovi, který si ale v neděli poranil achilovku a možná bude muset ukončit kariéru. Canadiens čeká náročné léto, kontrakty vyprší oporám Alexi Tanguayovi, Saku Koivovi i Alexi Kovaljovovi. Pokračovat bude nejspíše osmatřicetiletý Bobby Holík, který si letos v New Jersey přišel na 2,5 miliónu.

Krejčí se může těšit na zvýšení platu

Další Češi budou po sezóně chráněnými hráči a mohou dostat nabídky i od jiných týmů. V minulých letech byly některé celky aktivní a snažily se posílit nabídkami vysokých smluv. Původní celek má možnost smlouvu dorovnat nebo se s hokejistou rozloučit a spokojit se s předem daným dorovnáním.

Chráněným hráčem bude po sezóně David Krejčí a Boston bude muset českému mladíkovi výrazně přidat k současnému ročnímu platu 883 tisíc dolarů. Dvaadvacetiletý šternberský rodák zažívá famózní ročník, v němž zaznamenal v 52 zápasech 59 bodů a s 29 kladnými body je na špici tohoto hodnocení NHL.

Hudler každým rokem zlepšuje produktivitu

Stejně tak se na lepší plat než 1,015 miliónu může těšit Jiří Hudler z Detroitu. Pětadvacetiletý rodák z Olomouce se prosadil v silném Detroitu a v posledních letech pokaždé dokázal zlepšit svoji bodovou produkci.

Po skvělé minulé sezóně, kdy získal 69 bodů, se v aktuálním ročníku montrealskému útočníkovi Tomáši Plekancovi tolik nedaří. Šestadvacetiletý rodák z Kladna zatím získal 22 bodů. Podobně je na tom Petr Průcha z New Yorku Rangers, který nastoupil jen k 21 utkáním.

Čeští hokejisté, kterým končí po sezóně smlouva.
RFA
David Krejčí - Boston
Jiří Novotný - Columbus
Jiří Hudler - Detroit
Ladislav Šmíd - Edmonton
Tomáš Plekanec - Montreal
Tomáš Plíhal - San Jose
Roman Polák - St. Louis
Lukáš Krajíček - Tampa Bay
UFA
Aleš Kotalík - Buffalo
Jaroslav Špaček - Buffalo
Josef Melichar - Carolina
Martin Havlát - Chicago
Radek Dvořák - Florida
Robert Lang - Montreal
Martin Škoula - Minnesota
Radek Bonk - Nashville
Bobby Holík - New Jersey
Filip Kuba - Ottawa
Petr Sýkora - Pittsburgh
David Kočí - Tampa Bay
Marek Malík - Tampa Bay
Pozn. RFA - Volní hráči s omezením, UFA - volní hráči bez omezení.

Reklama