Hlavní obsah

Špaček: Letadlo spadlo tři zatáčky od našeho domu

Mrazivou čtvrteční nocí v Buffalu se řítily sanitky a hasičská auta. Jen pár set metrů od domu, kde bydlí s rodinou hokejista Jaroslav Špaček, zahynulo při havárii letadla z Newarku 50 lidí. „Tady zná každý každého. Všechny nás ta tragédie zasáhla,“ řekl český obránce týmu Sabres.

Článek

Měl jste den poté v zápase se San Jose myšlenky na hokej?

Nebylo to jednoduché. Buffalo je malá komunita. Všichni se tu známe. Lidi to nesou těžce.

Na začátku jste drželi minutu ticha. Neuvažovalo se o tom, že by se utkání odložilo?

Mluvilo se o tom ráno před zápasem. Ale vedení to zavrhlo. Lepší je lidi naladit na jiné myšlenky. Zápas nakonec vyšel tak, že se to povedlo. (Buffalo vedlo 4:1, pak prohrávalo 4:5, vyrovnalo v čase 59:56 a nakonec zvítězilo 6:5 na nájezdy – pozn. aut.)

Bylo znát, že lidé nemají moc náladu na fandění?

Určitě, nebylo to jako obvykle. Ze začátku vládlo spíš ticho. Až na konci se lidi docela rozjeli.

Bavili jste se v kabině, že ten zápas má pro fanoušky v tu chvíli mimořádnější význam?

Víte, tady všichni zjišťovali, co se přihodilo a proč. Buffalo je malé město, všechno je provázané. Hokej byl na vedlejší koleji.

Vy jste měl hned informace, co se vlastně stalo?

Když k té havárce došlo, ležel jsem zrovna na gauči. Sněžilo, venku byl hrozný vítr. Začaly jezdit sanitky, tak jsem myslel, že je to nějaká autonehoda. Když jsme ale vyšli před dům, tak už jsme viděli tu záři a uvědomili si, že je to tak kilometr od nás. Do jedné v noci jsme měli zapnutou televizi, internet. A získávali obraz toho, co se stalo.

Neměl jste v tu chvíli obavy o někoho konkrétního?

V televizi ukazovali mapku a v Clarence, kde to letadlo spadlo, od nás z týmu nikdo nebydlí. My tam ale docela často jezdíme na poštu. Je to od nás fakt kousek, tři zatáčky autem.

Nedávno v New Yorku přistál pilot v řece, teď se stala tragédie v Buffalu. Asi se vám nebude lehce sedat do letadla.

Jasně, ale pořád je to nejmíň nebezpečný způsob přepravy. Já jsem rád, že klub si po 11. září 2001 pořídil vlastní letadlo. Takže nemusíme lítat linkami a cítíme se líp. A snad i bezpečněji.

Reklama