Hlavní obsah

Název by měli, teď ještě kouče a tým. Hráče jim pomůže vybrat jediná skautka v NHL

Seattle/Praha

Název už mají. Teď ještě dokončenou arénu, trenéra, hráče a pár dalších 'drobností', které jsou třeba, aby hokejisté Seattle Kraken vstoupili jako 32. tým vstoupit do spolku NHL.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nový klub NHL ze Seattlu se připravuje na shánění hráčů

Článek

Když minulý týden klub z amerického přístavního města oznámil, že bude nosit jméno podle bájného hlavonožce ze severské mytologie, vzbudilo to za oceánem mírné rozpaky. Ty ale vyvážilo vskutku skvělé logo vyvedené v temně a světle modré barvě s hrozivým červeným okem.

„Pokud jste ze Seattlu, tak k vám patří modrá, stejně jako k Pittsburghu patří černá a žlutá. A Kraken se dívá," vysvětloval jeden ze spolumajitelů klubu Jay Deutsch.

Kdo chodil v 80. letech do kina, jistě si vzpomene na britský trikový snímek Souboj titánů, v němž díky nevšední fantazii výtvarníka Raye Harryhausena ožil mýtický svět antických bohů. Replika, kterou v něm pronese Zeus, získala během let kultovní status. A že stále cirkuluje v povědomí, také díky remaku z roku 2010, ukázaly i titulky oznamující přírůstek do rodiny NHL. „Vypusťte krakena!" V předzápasových show tahle věta určitě bude znít každý večer.

Manažer Francis a jeho parta

Generálního manažera Rona Francise teď ale čekají dlouhé měsíce usilovné práce před rozšiřovacím draftem v roce 2021, v němž se zrodí podoba týmu. Seattle by byl rád stejně úspěšný jako Vegas, které hrálo hned v prvním roce účinkování v NHL finále Stanley Cupu.

Koho vybrat z dostupných hráčů je alchymie, v níž Francisovi kromě bývalých hokejistů Ulfa Samuelssona a Stu Barnese pomáhá i jediná žena mezi armádou skautů v NHL Cammi Granatová.

„Jakmile jsem se doslechla, že Seattle bude hrát v NHL, chtěla jsem být při tom," prohlásila někdejší vynikající hokejistka, jejímž partnerem je neméně slavný útočník Ray Ferraro.

Získat místo mezi hokejovou elitou nebyla levná záležitost. Investiční společnost Oak View Group, jejímž členem je i známý hollywoodský producent Jerry Bruckheimer (Armageddon, Piráti z Karibiku), musela utratit 650 milionů dolarů za vstupní poplatek. Za další miliony nechává zrekonstruovat Climate Pledge Arenu, která na hokejové zápasy pojme přes 17 tisíc diváků, a pustila se i do vybudování tréninkového centra.

Od sezony 2021-22 by se pak díky Seattlu měla NHL ocitnout v rovnováze, když všechny čtyři divize budou míst stejný počet osmi týmů. Kraken budou hrát Pacifickou, zatímco Arizona se přesune do Centrální.

Slávu města šířil i grunge

Seattle má v rámci Spojených států dlouhou dobu nekonformní pověst. Na konci osmdesátých let tu vznikl hudební styl grunge a kapely jako Nirvana, Pearl Jam a Soundgarden chrlily do světa kromě řízného kytarového zvuku i módu kostkovaných košil a martensek.

Ve městě, jež symbolizuje svobodomyslná 90. léta, však tato dekáda i trpce skončila při tvrdě potlačených protestech proti zasedání Světové obchodní organizace v roce 1999. V minulých týdnech se o Seattlu mluvilo hlavně v souvislosti s vytvořením autonomní zóny, do které neměla přístup policie. Kraken teď ale připomněli i sportovní tvář města, jehož symbolem je 184 metrů vysoká věž Space Needle.

Foto: Sport.cz

Vizualizace zmodernizované haly, v níž by měli hokejisté Seattlu hrát v NHL od sezony 2021/22 své domácí zápasy.

Sídlí zde tým NFL Seahawks, který v roce 2013 vyhrál Super Bowl, základnu tu mají baseballisté Mariners a po vzniku Kraken vycítili svou šanci na návrat do NBA i SuperSonics, za které v minulosti hrály basketbalové hvězdy: Gary Payton, Shawn Kemp a Ray Allen. Ale i Kevin Durant, než se klub odstěhoval do Oklahoma City.

Hokej není v Seattlu nepopsaným listem a může se odvolávat k tradici týmu Metropolitans (1915-25 hrál Pacific Coast Hockey Association), který v roce 1917 dokonce získal Stanley Cup po finálovém vítězství nad Montrealem Canadiens. O NHL se zde uvažovalo už v 70. letech, ale vzhledem k ekonomickým problémům se myšlenka neujala. Až nyní nastal ten správný čas.

Reklama