Hlavní obsah

Edmonton - Chicago 4:6Kubalík řádil jako uragán! Nečas vystřelil Carolině výhru

New York/Praha
Aktualizováno

Hokejoví fanoušci se dočkali, slavná NHL se znovu rozjela. Kvalifikaci play off rozehrála vítězně Carolina Hurricanes, když vyhrála nad NY Rangers 3:2. Šťastný vítězný zásah „Hurikánů" obstaral útočník Martin Nečas, šlo o jeho premiérový gól v play off. V dresu Chicaga řádil Dominik Kubalík, který proti Edmontonu vstřelil dva góly a přidal i tři asistence, čímž vytvořil rekord debutanta v play off. Jeho tým pak slavil vítězství 6:4.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Radost v podání hokejistů Chicaga Blackhawks. Dominik Kubalik (8), Brandon Saad (20) a Jonathan Toews (19) slaví gól v utkání s Edmontonem.

Článek
Fotogalerie

Carolina sice v základní části NHL s Rangers prohrávala. Na první výhru dosáhla v pravou chvíli, v úvodním duelu kvalifikace play off. Carolinu brzy poslal do vedení Slavin, ale žádnou ofenzivní smršť nespustil. Fanoušky u televizních obrazovek více než střely na branku pobavila první bitka...

Góly začaly padat až v prostřední třetině, kdy nejprve navýšil náskok Hurricanes Fin Aho, ale ještě před druhou sirénou kapituloval i Mrázek a do šaten se šlo za stavu 2:1 pro Carolinu.

V 51. minutě přišla velká chvíle českého útočníka Martina Nečase, jehož ránu si srazil bruslí bránící Marc Staal do vlastní sítě. Nečas tak mohl slavit první zásah v play off a navíc šlo o trefu vítěznou. Jezdci se totiž zmohli už jen na korekci skóre na 2:3, když českého gólmana Hurricanes překonal Staal. Mrázek si připsal 24 úspěšných zákroků, v dresu „Jezdců" bojuje Filip Chytil.

Senzace jménem Kubalík

Po koronavirové pauze vtrhl do zámořské soutěže český hokejista Dominik Kubalík jako uragán. Jeho Chicago sice rychle prohrávalo s Edmontonem 0:1, pak ale rozjel Kubalík své galapředstavení. Nasbíral během něj nejprve tři asistence a vše vyšperkoval ještě dvěma přesnými zásahy.

Tři gólové přihrávky zaknihoval už během první třetiny zápasu. V prostřední dvacetiminutovce se pro změnu proměnil v kanonýra a vstřelil dva góly, když zvyšoval na 5:2 a 6:2. V prvním případě vyzrál na brankáře Smitha, toho pak vystřídal finský náhradník Mikko Koskinen. I ten ale kapituloval ještě před koncem druhé části hry. Kubalík se trefil vždy v přesilové hře.

Jasnou partii se Olejářům povedlo ve třetí třetině trochu zdramatizovat dvěma slepenými zásahy. Edmonton sáhl i ke hře bez vabank, skóre se však už nezměnilo a první výhru v sérii slaví Chicago.

Kubalík zazářil při debutu v bojích o Stanleyův pohár a překonal nováčkovský rekord v prvním duelu play off, který držel se čtyřmi body (2+2) Daryl Evans z Los Angeles z roku 1982.

Z českých hráčů v historii play off NHL nasbírali více bodů David Pastrňák z Bostonu a Patrik Eliáš z New Jersey. Pastrňák 14. dubna 2018 při výhře Bruins nad Torontem 7:3 nasbíral šest bodů za tři branky a stejný počet přihrávek. Eliáš 22. dubna 2006 při vítězství Devils nad Rangers k dvěma trefám přidal tři asistence.

Crosby a spol. zaváhali

Střetnutí mezi domácími New York Islanders a hosty z Floridy bylo především ve znamení souboje ruských gólmanů. Semjon Varlamov pomohl 27 zákroky z 28 střel k výhře Ostrovanů 2:1, Sergej Bobrovskyj inkasoval ze stejného počtu zakončení dvakrát, také on však převedl několik povedených zákroků.

Do play off vstoupily také týmy Pittsburghu a Montrealu, jejichž vzájemný duel došel za stavu 2:2 až do prodloužení. V něm se skvěle zorientoval obránce kanadského celku Jeff Petry, jenž pohotovou ranou zápěstím poslal odražený kotouč za záda Matta Murrayho. Montreal se tak ujal vedení v sérii.

Calgary slaví výhru 4:1 nad Winnipegem. Český brankář David Rittich sledoval výhru svého mužstva jen z lavičky, protože přednost v brankovišti dostal jeho parťák Cam Talbot.

Výsledky kvalifikace play off NHL:
Východní konference (Toronto):
Carolina - New York Rangers 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky: 2. Slavin, 27. Aho, 51. Nečas - 35. Zibanejad, 59. Staal. Střely na branku: 37:26. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval dvě branky z 26 střel a úspěšnost zásahů měl 92,31 procenta. Hráno bez diváků.
New York Islanders - Florida 2:1
Branky: 12. Pageau, 24. Beauvillier - 41. Huberdeau. Střely na branku: 28:28. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Pageau, 2. D. Toews (oba NY Islanders), 3. Ekblad (Florida).
Pittsburgh - Montreal 2:3 v prodl.
Branky: 30. Crosby, 33. Rust - 12. Kotkaniemi, 27. Suzuki, 74. Petry. Střely na branku: 41:35. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Petry, 2. Price (oba Montreal), 3. Crosby (Pittsburgh).
Západní konference (Edmonton)
Edmonton - Chicago 4:6 (1:4, 1:2, 2:0)
Branky: 3. McDavid, 25. Draisaitl, 57. Neal, 57. Nugent-Hopkins - 8. a 13. Toews (na obě KUBALÍK), 27. a 38. KUBALÍK, 6. Strome, 10. Saad (KUBALÍK). Střely na branku: 29:42. Hráno bez diváků
Calgary - Winnipeg 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Branky: 28. Gaudreau, 33. Rieder, 39. Backlund, 59. Mangiapane - 9. Copp. Střely na branku: 33:18. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Gaudreau, 2. Mangiapane, 3. Backlund (všichni Calgary).

Reklama