Hlavní obsah

Boston - Carolina 4:3 PPČeská jízda ve Stanley Cupu! Pastrňák hrdinou Bostonu, trefil se i Krejčí

Aktualizováno

Velká česká show byla k vidění v úvodním duelu prvního kola Stanley Cupu mezi hokejisty Bostonu a Caroliny, který vyhráli Bruins 4:3 ve druhém prodloužení. Nejlepší kanonýr základní části NHL David Pastrňák vstřelil úvodní gól Bruins, trefil se i jeho jmenovec Krejčí, který zvyšoval po asistenci Ondřeje Kašeho na 3:2. Duel však dospěl do prodloužení, v němž skvěle chytající gólman Caroliny Petr Mrázek nakonec inkasoval v 82. minutě po střele Patrice Bergerona, jemuž nahrával Pastrňák.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Bostonský David Krejčí právě překonal brankáře Caroliny Petra Mrázka.

Článek
Fotogalerie

Zápas se měl v Torontu původně hrát už v úterý, ale byl o 15 hodin odložen kvůli maratonskému utkání mezi Tampou Bay a Columbusem, jež skončilo výhrou Lightning až v pátém prodloužení.

Duel Bostonu s Carolinou tak dlouhý nebyl, skončil "už" v úvodu druhé nastavené dvacetiminutovky, kdy Pastrňák v rychlém brejku přihrál ideálně Bergeronovi. Nejlepší tým základní části si tak po restartu ligy připsal v pravý čas první vítězství, všechny tři zápasy o nasazení Bruins prohráli.

Pastrňák, jenž byl společně s Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu nejlepším střelcem základní části, se gólově prosadil v 18. minutě. Mrázka překonal z úhlu po přihrávce Brada Marchanda a vyrovnal na 1:1, protože skóre o čtyři minuty dřív otevřel Joel Edmundson. Po přesunu na dohrávku sezony do Toronta se tak elitní lajna Bostonu s Pastrňákem, Marchandem a Bergeronem prosadila gólově poprvé.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Gólman Caroliny Petr Mrázek (34) kryje střelu Ondřeje Kašeho z Bostonu v 1. kole Stanley Cupu.

V druhé třetině šli Bruins do vedení kontroverzním gólem Charlieho Coylea. Carolina protestovala, že Mrázek už krátce předtím držel puk v lapačce, takže branka neměla být uznána. Hurricanes s protestem neuspěli a Boston dostal podle pravidel možnost hrát přesilovku, v níž ale Brock McGinn vystihl Pastrňákovu nahrávku na modré a po brejku v oslabení vyrovnal.

Boston šel znovu do vedení po necelé minutě třetí třetiny, kdy se Krejčí dostal k dorážce Kašeho střely a po chladnokrevné kličce do forhendu překonal Mrázka. Do prodloužení poslal zápas v 50. minutě Haydn Fleury. Tuukku Raska, jenž měl 25 zákroků, překonal střelou od modré.

Druhý zápas série na čtyři vítězství se hraje ve čtvrtek.

1. kolo play off NHL:
Východní konference (Toronto) - 1. zápas:
Boston - Carolina 4:3 v druhém prodl. (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 18. Pastrňák, 25. Coyle, 41. Krejčí (O. Kaše), 82. Bergeron (Pastrňák) - 14. Edmundson, 25. McGinn, 50. Fleury. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval 4 branky z 40 střel a úspěšnost zásahů měl 90 procent. Střely na branku: 40:28. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Bergeron (Boston), 2. Edmundson (Carolina), 3. Pastrňák (Boston).

Reklama

Související témata: