Hlavní obsah

Po Vokounovi vyřadil Ballard dalšího brankáře, Florida udolala Colorado

Hokejisté Floridy uspěli v prvním utkání NHL po nešťastném zranění brankáře Tomáše Vokouna a porazili Colorado 6:5 po samostatných nájezdech. Scott Clemmensen, náhradník Vokouna, jemuž spoluhráč Keith Ballard v pondělním duelu rozsekl hokejkou hlavu, zneškodnil 29 střel a všech pět penalt. Ballard měl shodou okolností ve středečním zápase na svědomí zranění dalšího gólmana - tentokrát už na straně soupeře.

Foto: J Pat Carter, ČTK/AP

Brankář Colorada Craig Anderson (vlevo) a Brett Clark po ataku obránce Floridy Keitha Ballarda.

Článek

Hrdinou večera se však stal útočník Stephen Weiss, který podruhé v kariéře vstřelil hattrick. Weiss navíc jako jediný proměnil samostatný nájezd, Panteři tak získali bod navíc a ukončili sérii pěti porážek. Jednu asistenci si připsal český útočník Rostislav Olesz.

Florida mohla vyhrát už v základní hrací době, když na začátku poslední minuty vedla 5:3, jenže hosté ještě dokázali vstřelit dva góly a vynutit si prodloužení. V čase 59:07 nejprve snížil Matt Duchene, 16 sekund před závěrečnou sirénou vyrovnal T. J. Galiardi. "Důležité je, že jsme konečně vybojovali vítězství, a je jedno jak," řekl Clemmensen.

Ballard se srazil s Andersonem

Obránce Ballard, jenž v pondělí málem "popravil" Vokouna, se minutu před koncem prodloužení srazil s Craigem Andersonem, bývalým brankářem Floridy, který musel vystřídat a přepustit místo Peteru Budajovi. "Jel na branku, ztratil balanc, nebo ho možná někdo i atakoval. Narazil do něho, ale neudělal to schválně. Nemohl už zastavit," zastal se spoluhráče kapitán Bryan McCabe.

"Schytal tvrdý úder, o tom není pochyb. Zatím nevíme nic bližšího, jak na tom Craig je. Ale myslím, že Peter na to, že byl nerozchytaný, odvedl slušnou práci," prohlásil trenér Colorada Joe Sacco.

Budaj úspěšně čelil prvním čtyřem nájezdům, když při prvních dvou ani nemusel zasahovat, protože střely šly mimo branku. V páté sérii se však rozjel Weiss a přesnou ranou švihem zakončil svůj velkolepý večer. "Dát tři góly a pak ještě vítězný nájezd je super pocit. Zvlášť, když Anderson je vynikající gólman a není snadné ho překonat," řekl Weiss.

Havlát a Židlický si připsali bod za asistenci

Po sedmizápasové vítězné sérii zabředli do menší krize hokejisté Nashvillu. Ve středu podlehli Minnesotě 4:5 v prodloužení a připsali si třetí porážku z posledních čtyř zápasů. Na úspěchu Wild, kteří bodovali popáté za sebou, se jednou asistencí podíleli také Martin Havlát a Marek Židlický.

Rozhodující gól vstřelil v druhé minutě nastavení Andrew Ebbett, který od začátku sezony vystřídal už tři kluby. Začínal v Anaheimu, poté se přesunul do Chicaga, odkud ho na konci listopadu získala Minnesota. A zdá se, že v jejím dresu se konečně chytil, když se trefil podruhé během čtyř zápasů.

"Zatím to byla frustrující sezona, takže je pro mě ohromný úspěch, že můžu být týmu zase nějak prospěšný. V Minnesotě se mi líbí, jsem rád, že jsem dostal ještě jednu příležitost," prohlásil Ebbett.

Šestou výhru v sedmi zápasech vybojovali hokejisté Bostonu, kteří porazili Tampu Bay 4:1. Skóre zápasu otevřel svým jubilejním 200. gólem v NHL Marc Savard, jenž krátce před začátkem utkání podepsal s Bruins nový sedmiletý kontrakt.

"Nová smlouva a hned takový milník... Takové věci prostě člověk nevymyslí. To píše sám život," uvedl trenér Claude Julien. "Klub na mě hodně spoléhá a to by mělo pozitivní vliv na každého hráče. Cítil jsem se opravdu dobře," uvedl Savard.

Hlavní zásluhu na vítězství ale měli Marco Sturm, který vstřelil dva góly, a Mark Recchi, jenž si připsal tři asistence. Brankář Tim Thomas zneškodnil 39 z 40 střel.

Luongo předčil Brodeura

Velký souboj gólmanů sliboval duel New Jersey s Vancouverem, v němž se proti sobě postavili dva možná nejlepší brankáři současné NHL Martin Brodeur a Roberto Luongo. Přesto se nakonec diváci dočkali sedmi gólů, když hostující Canucks zvítězili 5:2.

Úvaha, že bude zápas skoupý na góly, vzala za své už v první třetině. Hosté během necelých 13 minut nasázeli Ďáblům tři góly, domácí kontrovali dvěma trefami v posledních pěti minutách úvodního dějství. Další dvě branky pak Canucks přidali v poslední třetině.

"Jsem si jist, že některé góly by oba brankáři nejlépe vzali zpět, protože je mohli chytit. Ale v našem případě jsme získali to, co jsme chtěli," konstatoval trenér Vancouveru Alain Vigneault. "Chtěli jsme do utkání pořádně vletět a střílet ze všech pozic, což se nám na začátku podařilo," dodal.

Výsledky NHL:
Boston - Tampa Bay 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky: 34. a 37. Sturm, 9. Savard, 15. Bergeron - 42. Halpern. Zásahy brankářů: Thomas 40/39 - Smith 39/35. Diváci: 16 553. Sturm, Bergeron, Recchi (všichni BOS).
Minnesota - Nashville 5:4 v prodl. (3:2, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 11. Miettinen, 15. Clutterbuck (Havlát), 18. Latendresse, 54. M. Koivu (Židlický), 62. Ebbett - 17. a 44. Arnott, 8. Goc (Erat), 29. Sullivan. Zásahy brankářů: Bäckström 35/31 - Rinne 27/22. Diváci: 18 071. Hvězdy zápasu: Ebbett (MIN), Arnott (NSH), Brunette (MIN).
Florida - Colorado 6:5 po sam. n. (2:0, 2:2, 1:3 - 0:0)
Branky: 17., 19., 29. a rozhodující nájezd Weiss, 37. Horton, 48. Moore (Olesz) - 32. a 60. Duchene, 26. Stewart, 45. Stastny, 60. Galiardi. Zásahy brankářů: Clemmensen 34/29 - Anderson 44/39, Budaj 0/0. Diváci: 12 403. Hvězdy zápasu: Weiss, Horton (oba FLA), Duchene (COL).
New Jersey - Vancouver 2:5 (2:3, 0:0, 0:2)
Branky: 17. Bergfors, 20. Zajac - 7. Burrows, 11. Salo, 13. D. Sedin, 42. Edler, 46. Hansen. Zásahy brankářů: Brodeur 26/19 - Luongo 29/27. Diváci: 13 586. Hvězdy zápasu: Sedin, Edler, H. Sedin (všichni VAN).

Reklama

Související témata: