Hlavní obsah

Au, třísla! A z Francouze je jednička Colorada

Edmonton/Praha

Už před startem play off Pavel Francouz v rozhovoru pro Sport.cz řekl, že v letošním play off bude každý tým NHL potřebovat k úspěchu dva výborné gólmany. V dosavadním průběhu vyřazovací části se 30letý brankář dostal mezi tyče Colorada jen sporadicky. Teď však nastala jeho chvíle. Německý parťák Philipp Grubauer se zranil a Avalanche budou spoléhat na českého chlapíka v masce.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Pavel Francouz v brance Colorada Avalanche.

Článek

Grubauer přišel k újmě ve 24. minutě prvního utkání druhého kola s Dallasem (3:5) při zásahu betonem. Hned se svalil na led, ze kterého by neodjel bez pomoci spoluhráčů. Vypadalo to na tříslo, což je pro gólmana vždycky špatná zpráva.

„Něco si tam udělal a nebyl schopen pokračovat. Teprve se ukáže, jak dlouho bude mimo hru. Nemám moc představu, ale nečekám, že by se vrátil na led zítra nebo tak nějak," povzdechl si kouč Colorada Jared Bednar.

Do akce tak za stavu 1:3 musel nerozchytaný Francouz, který do konce zápasu ještě dvakrát inkasoval. Při dallaském přečíslení ve druhé třetině vyrazil první střelu a nejspíš by měl i dorážku Radulova, kdyby mu puk netečoval mezi betony obránce Cole. Ten se pak v závěrečné části ještě otřel o Hintzovu ránu, takže se zvedla nad připravenou Francouzovu lapačku...

Colorado je sice jedním z největších favoritů na zisk Stanley Cupu, hra Dallasu mu ale moc nesedí. V základní části s ním prohrálo všechny čtyři zápasy. Sebevědomí si však hráči Avalanche zvedli v kvalifikační skupině o nasazení, kdy Stars přejeli 4:0 a Francouz při tom udržel čisté konto.

V prvním kole proti Arizoně však plzeňský rodák nastoupil jen při jediné porážce Colorada, jedničkou byl Grubauer. „S Grubym máme dobré vztahy, přeju mu, aby se mu dařilo," řekl před startem play off Francouz. „Cesta ale bude dlouhá a náročná."

Proroctví se naplnilo, teď bude tíha na ramenou gólmana, jenž sice chytal na mistrovství světa a olympiádě, ale s play off NHL má jen minimální zkušenosti.

„My ale věříme oběma našim gólmanům," vyhlásil švédský kapitán Colorada Gabriel Landeskog. V úterý od 3.45 SELČ se hraje druhý zápas série a s ním přijde na řadu i těžký test Francouzovy formy.

Reklama

Související témata: