Hlavní obsah

Hossa si v létě nechal vypracovat studii, kde vyhraje Stanley Cup. Uspěje napotřetí?

CHICAGO

V sobotu se hokejový útočník Marián Hossa zapíše do historie NHL. Stane se totiž prvním hráčem, který bude hrát třetí finále Stanley Cupu po sobě a přitom pokaždé v dresu jiného týmu. Po neúspěchu s Pittsburghem před dvěma lety a Detroitem loni chce slovenský kanonýr letos prolomit smůlu jako hráč Chicaga Blackhawks. Udělá všechno pro to, aby proti Philadelphii neprožil třetí porážku v řadě.

Foto: ČTK/AP

Marián Hossa (vlevo) a Jonathan Toews na tréninku Chicaga

Článek

"Pevně věřím, že se to nestane. Opravdu doufám, že bude platit do třetice všeho dobrého," odpovídá na všetečné dotazy novinářů Marián Hossa. "Je fantastické dostat se znovu do finále. Tentokrát udělám vše pro to, aby to pro mě skončilo mnohem pozitivněji než v předchozích dvou letech," dodal.

Nechal si vypracovat analýzu, kde může získat pohár

Hossa se po neúspěchu s Detroitem loni v létě rozhodoval, kam nasměřuje svou další budoucnost, a byla to hotová hokejová alchymie. Svému agentovi Richi Winterovi nakázal: najdi mi tým, s kterým napotřetí Stanley Cup vyhraju!

"Udělali jsme různé statistické analýzy výkonů elitních mužstev NHL a vypracovávali jejich šance na zvýšení výkonů v další sezóně," nastiňuje Winter složitý proces hledání nového zaměstnavatele pro Hossu. Od výluky v sezóně 2004/05 tak mimochodem zpracovali data ohledně úspěšnosti nejlepší šestice útočníků jednotlivých mužstev společně s výkony čtyř nejlepších obránců a rovněž výkonnosti brankářů.

Jednotlivá kritéria pak dávali dohromady, až z toho nejlépe vyšla čtyři mužstva. Pak rozhodovaly další věci: například management klubů, jejich úspěšnost při draftech, nebo také, které z měst se bude pro 30letého hráče nejlépe hodit na několik dalších let života. Když se zástupci Chicaga dozvěděli, že jsou na užším seznamu, začali rychle jednat a nakonec se s Hossou dohodli na výjimečném dvanáctiletém kontraktu.

V letošním play-off zatím skóroval jen dvakrát

Postupem do finále část své mise Hossa už splnil, teď ji potřebuje dokončit. V letošním play-off ale zatím bodově nezáří, v šestnácti zápasech vstřelil jen dva góly. "Jsem z toho zničený. Dostávám se do spousty šancí, ale do branky mi to nechce spadnout," řekla slovenská hvězda listu Chicago Daily Herald.

I tak je ale Hossa pro tým mimořádně platným hráčem. V účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech je z Chicaga nejlepší se statistikou +8 a v klubovém hodnocení je druhý nejlepší co do počtu střel na branku. "Když nedávám góly, snažím se být mužstvu užitečný alespoň v jiných činnostech," tvrdí hráč skromně.

Mladí sázejí na jeho zkušenosti

Právě na Hossu a jeho zkušenosti z finále ovšem mladší spoluhráči z Chicaga spoléhají. Stejně jako na dalšího ostříleného borce Johna Maddena, který už dvakrát vybojoval Stanley Cup v dresu New Jersey. "Jejich zkušenosti nám mladším hodně pomohou, protože jsme v téhle situaci nikdy předtím nebyli," myslí si útočník Troy Brouwer.

Vždyť Blackhawks bojovali o Stanley Cup naposledy před osmnácti lety. "Každý hráč týmu bude důležitý bez ohledu na počet minut strávených na ledě. Ve finále je potřeba hodně tvrdé práce, dorážky před brankou a maximální nasazení každého z hráčů," tvrdí Madden.

Reklama

Související témata: