Hlavní obsah

Blíží se draft NHL. Jedničkou bude patrně Kanaďan, z Čechů míří vysoko Myšák a Pytlík

Praha

V letošním roce se vzhledem k pandemii nemoci covid–19 uskuteční pouze virtuální draft NHL, jenž proběhne skrz videokonferenci ze studia NHL Network v New Jersey. Draft je rozdělen do dvou dnů, přičemž 6. října (v noci na středu SELČ) se uskuteční první kolo a následující den, tedy 7. října, proběhne zbylých šest kol. První volbu výběru budou mít New York Rangers. Post jedničky draftu podle všeho získá Kanaďan Alexis Lafreniere. Z českých hráčů se dle predikcí pohybují nejvýše útočníci Jan Myšák a Jaromír Pytlík.

Foto: nhl.com

Kanaďan Alexis Lafreniere, favorit draftu NHL 2020.

Článek

První kolo poněkud netradičního draftu budoucích hvězd NHL je na programu v noci na středu SELČ, druhé až sedmé kolo proběhne o den později. Díky loterii získali možnost zvolit si jedničku draftu newyorští Rangers, kteří si s velkou pravděpodobností vyberou talentovaného kanadského útočníka Alexise Lafrenierea, hrajícího za tým Rimouski Océanic v Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL). Podle hodnocení Centrálního úřadu skautingu NHL patří mezi nejlepší hráče působící v Severní Americe.

„Je to chytrý hráč a jeho hokejové IQ je na nejvyšší úrovni," řekl o Lafrenierovi Jean-Francois Damphousse z Centrálního úřadu skautingu NHL. „Není to jen technicky výjimečný útočník, ale také se sráží, dokončuje souboje a je opravdu zábavné ho sledovat. Když je na ledě, tak to cítíte."

Foto: HC Verva

Hokejový talent Jan Myšák má před sebou draft NHL.

Kromě Lafrenierea můžou vysoko pomýšlet i hráči z Ontario Hockey League (OHL), útočníci Quinton Byfield ze Sudbury, Cole Perfetti ze Saginaw, Marc Rossi z Ottawy nebo obránci Jamie Drysdale z Erie (OHL) a Jake Sanderson z rozvojového programu národního týmu USA do 18 let.

V minulém roce se žádný z českých hráčů do první kola neprobojoval, předloni byl z šesté pozice draftován Filip Zadina Detroitem Red Wings a o deset příček za ním si Colorado Avalanche zvolilo Martina Kauta. V letošním draftu reprezentuje Českou republiku dvojice Myšák a Pytlík. Větší šanci na lepší umístění má osmnáctiletý útočník z Litvínova Jan Myšák. V polovině minulé sezony ho Centrální úřad skautingu NHL umístil na devátou příčku, ale kvůli pandemii koronaviru se nyní propadl až na 28. místo.

„Ve třinácti letech jsem mluvil o tom, že bych chtěl být na draftu jednička. To asi nevyjde. Svou pozici tolik neřeším, ale samozřejmě by bylo hezké, kdyby mě draftovali v prvním kole," prohlásil rodák z Litvínova.

Foto: Sport.cz

Jaromír Pytlík

Za svůj mateřský klub HC Verva Litvínov hrál na začátku minulé sezony, po juniorském šampionátu se ale přesunul do OHL, kde odehrál 22 zápasů za Hamilton Bulldogs, přičemž si připsal 15 branek a 10 asistencí. Letošní sezonu zahájil opět v dresu Litvínova.

Vysoko by taktéž mohl zamířit devatenáctiletý útočník Jaromír Pytlík, jenž působí v týmu Soo Greyhounds v OHL, kde v 56 utkáních nasbíral 50 bodů za 22 branek a 28 asistencí. Pytlíka zařadili skauti na 46. pozici, jež naznačuje, že by mohl přijít na řadu na pomezí druhého a třetího kola.

Z českých hráčů by mohli být draftováni také útočníci Pavel Novák, Adam Raška nebo Tomáš Chlubna.

Velkou evropskou nadějí je vynikají německý útočník Tim Stützle hrající v nejvyšší německé soutěži za Mannheim. Centrální úřad skautingu NHL ho označil jako jedničku mezi evropskými hráči.

Reklama

Související témata: