Hlavní obsah

Nejen zranění. Hvězdu NHL postihla rodinná tragédie: Neskutečné utrpení, nejhorší zážitek v životě

Od 25. února nehrál, kvůli poraněnému svalu v oblasti břicha musel podstoupit dokonce operaci. Přesto kapitán hokejistů Tampy Bay Steven Stamkos věřil, že svým spoluhráčům v bojích o Stanleyův pohár ještě pomůže. To se nakonec opravdu stalo, byť jeho pomoc se nakonec vinou dalších trablů smrskla na pouhé dvě minuty a 47 vteřin. Třicetiletý kanadský útočník nyní popisuje, čím vším si cestou za vysněnou trofejí musel projít.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Kapitán Tampy Bay Steven Stamkos (91) se Stanley Cupem.

Článek

Když NHL v době první vlny pandemie koronaviru rozhodla, že se sezona dohraje v bublinách, měl Stamkos radost. I proto, že po operaci získal více času na uzdravení. Jenže když Tampa začala s přípravou na restart ročníku, její kapitán si zranění obnovil.

A následovala další dlouhá pauza. Dvojnásobný vítěz Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL si však nechtěl připouštět černé myšlenky, že jde o definitivní konec sezony. Pořád věřil, že se ještě dokáže vrátit.

Přestože se to zdálo sebevíc nepravděpodobné, Stamkos to nakonec dokázal. Byť asi sám tušil, že ještě není stoprocentně fit, ve třetím finálovém zápase proti Dallasu jeho jméno figurovalo na soupisce.

A byl to příběh jako z pohádky. V 7. minutě se u střídaček vyhnul finskému obránci Stars Esu Lindellovi, aby následně povedenou střelou z pravého kruhu zvýšil na 2:0. Už v tu chvíli ale věděl, že po necelých třech minutách pobytu na ledě pro něj zápas skončil. A nejen zápas, ale vlastně i celá série a tím pádem i sezona.

„Při najetí do pásma se mě Esa Lindell snažil zastavit a já jsem musel udělat prudký manévr doprava, abych se mu vyhnul. Hned jsem ale ucítil, jak se mé břišní svalstvo u levé strany třísel roztrhlo. Od toho momentu jsem věděl, že se stalo něco hrozného," přiznává Stamkos.

Foto: Dirk Shadd, ČTK/AP

Hokejisté Tampa Bay Lightning (zleva) Steven Stamkos, Luke Shenn a Victor Hedman slaví zisk Stanley Cupu při jízdě na lodích městem.

„Abych byl upřímný, tak jsem si uvědomoval, že mi právě skončila sezona. Rovněž jsem ale věděl, že mám puk na hokejce a musím akci dokončit. Vystřelil jsem a spadlo to tam. Pak už mám (v hlavě) prázdno. Pamatuju si jenom, jak ke mně přijel Pat Maroon, aby mě objal," líčí hvězdný Kanaďan, který před necelými dvěma týdny jen pár dní po zisku Stanley Cupu musel s břišním svalstvem na další operaci.

Kromě fyzické bolesti se však během play off musel vypořádat i s psychickou a emocionální. Jeho tým v bublině v Torontu zrovna absolvoval první kolo vyřazovací části, když mu zazvonil mobil a na druhém konci byla jeho manželka Sandra, s níž čekal druhý přírůstek do rodiny.

Toho se ale nedočkal, protože Sandra ve 21. týdnu těhotenství potratila. Stamkos se proto okamžitě sbalil, na tři týdny spoluhráče opustil a zamířil domů, aby byl své ženě oporou.

„Přijel jsem domů a čelili jsme neskutečnému utrpení. Bylo to pravděpodobně to nejhorší, co jsem v životě zažil," soudí Stamkos.

„Cítil jsem, že této situaci musím čelit se svou manželkou. Kdo něco podobného nezažije, nikdy to nedokáže opravdu pochopit," zakončuje hvězda Blesků.

Reklama

Související témata: