Hlavní obsah

Toronto zkazilo Pavelcovi statistiky, Kaberle čtyřikrát přihrával

NEW YORK

Český brankář Ondřej Pavelec byl poprvé v této sezóně NHL z výkonnostních důvodů střídán. Perspektivní gólman Atlanty, který před pátečním utkáním figuroval na druhé příčce celé soutěže v procentuální úspěšnosti zásahů, inkasoval v zápasu proti Torontu pětkrát a domácí tým prohrál vysoko 3:9. Na čtyři góly vítězů přihrál Tomáš Kaberle.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Brankář Atlanty Ondřej Pavelec

Článek

Pavelec přenechal své místo Chrisi Masonovi v 34. minutě za stavu 1:4. Ani jeho náhradník ale nezastavil útočné choutky Toronta, které přidalo další rychlé tři trefy. Pavelec se proto vrátil do hry a inkasoval ve zbývající minutě druhé třetiny ještě jeden gól. Od třetí části nastoupil v brance Thrashers opět Mason a nedovolil soupeři vstřelit potupnou desítku. Atlanta nakonec prohrála s Torontem 3:9.

"Jsme z toho v rozpacích. Dnes bylo všechno špatně. Vítězství jsme jim darovali. Musíme na to zapomenout a připravit se na další zápas," komentoval výsledek Pavelec, který inkasoval celkově pět gólů z 24 střel. Mason kapituloval čtyřikrát z deseti střel.

Trenér Atlanty Craig Raimsay tak reagoval na gólovou smršť málokdy vídanou trojí změnou v brance. "Byl to jeden z těch zápasů, kdy se zdálo, že nám tam spadne snad všechno. Bylo mi jejich gólmanů celkem líto," prohlásil Clarke MacArthur, který stejně jako Nikolaj Kuljomin a Michail Grabovskij vsítil dvě branky.

Kaberle posbíral čtyři asistence

Hostující Maple Leafs rozhodli o osudu utkání v prostředním dějství, kdy šestkrát skórovali v rozmezí 33. až 40. minuty. Mimořádně efektivní byly i jejich přesilové hry, v nichž se prosadili pětkrát.

Členem elitní formace Toronta pro přesilové hry je i Kaberle, který od modré čáry rozděluje přihrávky. Český obránce si tímto způsobem připsal tři asistence, čtvrtou přidal rychlým založením útoku a za svůj přehled ve hře byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Všech gólů v početní výhodě dosáhlo Toronto při vyloučení Bena Eagera. Útočník Atlanty inkasoval v první třetině dvakrát dvě minuty, v prostřední části pak za stavu 1:5 dostal trest na pět minut a do konce utkání za úder do obličeje Colbyho Armstronga. Za to může očekávat i postih od disciplinární komise NHL.

"Dostal jsem se s ním do rozmíšky a udeřil mě. Je to pitomec. Ale za toho stavu nepřekvapuje, že se k něčemu podobnému uchýlil," prohlásil Armstrong. "Má slušný podíl na nečistých zákrocích v lize a nikdy nereaguje na výzvu. Jsem si jistý, že jednou dostane pořádně naloženo," kontroval Eager.

Prohru si připsal i Vokoun s Floridou

Prohru si připsal i další český gólman Tomáš Vokoun. S Floridou sice vedl po první části 2:0, ale od druhé třetiny se začala karta obracet a hostující Carolina nakonec zvítězila 5:3. Dvěma góly se o výhru Hurricanes zasloužili Jeff Skinner a Erik Cole. Po jedné asistenci si v dresu poražených připsali Rostislav Olesz a Radek Dvořák. Vokoun měl 30 úspěšných zákroků. V sestavě Hurricanes se opět neobjevil Jiří Tlustý, jehož vedení klubu před utkáním zařadilo na listinu zraněných hráčů.

Jiří Hudler přispěl jednou přihrávkou k obratu Detroitu na ledě Calgary a výhře 5:4 po samostatných nájezdech. Sedmadvacetiletý útočník za stavu 2:4 připravil v přesilové hře křížnou přihrávkou palebnou pozici pro Patricka Eavese, který střelou do odkryté branky snížil na rozdíl jediného gólu.

Deficit pak smazal druhým gólem v zápase obránce Brian Rafalski a zvrat dokonal v nájezdech Todd Bertuzzi, který před dvěma lety působil právě v Calgary a nájezdy s Miikkem Kipprusoffem často trénoval. Před ním neuspěl v první sérii se svým pokusem Hudler. Za domácí Flames nebyl z výkonnostních důvodů k utkání nominován Aleš Kotalík, který se po zranění herně trápí. Ve 14 utkáních tohoto ročníku zaznamenal pouze jeden gól.

Milan Michálek zajistil Ottawě alespoň bod

K nájezdům dospělo i střetnutí v Chicagu, kde útočník Ottawy Milan Michálek vyrovnal při hře bez brankáře bekhendovou dorážkou v předposlední minutě třetí třetiny na 2:2. V rozstřelu už se ale prosazovali jen obhájci Stanleyova poháru a díky trefám Jonathana Toewse a Patricka Kanea zdolalo Chicago Ottawu 3:2.

V nájezdech se blýskl i norský útočník Mats Zuccarello. Loni nejužitečnější hráč švédské ligy rozhodl o výhře New Yorku Rangers 3:2 na ledě Dallasu brilantní forhendovou kličkou.

"Během tréninkového kempu to dělal pořád. Dal mi podobným způsobem hodně branek, bylo to frustrující. Jeho specialitou je velmi dlouhá hokejka. Umí s ní rychle zamíchat, dostane vás tím z dobrého postavení a zakončí do prázdné branky. Je moc talentovaný," pochválil brankář Rangers Henrik Lundqvist svého spoluhráče, který nastoupil k teprvé sedmému utkání v NHL.

Zuccarello se zaskvěl i ve středu, kdy vstřelil v prodloužení vítězný gól zápasu proti Carolině. "Hraje bez nervů. Odvádí skvělou práci, je opravdu výborný," řekl na jeho adresu trenér Rangers John Tortorella, který v utkání postrádal kvůli zranění Michala Rozsívala.

Zbývající dvě páteční utkání skončila jednoznačnými vítězstvími domácích týmů. Anaheim přehrál Columbus 6:0 a Vancouver, vedoucí celek soutěže, porazil i díky hattricku Ryana Keslera Edmonton 6:1. Čestný úspěch hostů vstřelil Aleš Hemský po přihrávce Ladislava Šmída.

Atlanta - Toronto 3:9 (1:2, 0:6, 2:1)
Branky: 3. Enström, 55. Cormier, 60. Ladd - 16. a 36. Grabovskij (na první Kaberle), 34. a 38. Kuljomin (na druhou Kaberle), 40. a 40. MacArthur (na obě Kaberle), 10. Versteeg, 33. C. Armstrong, 42. Kessel. Střely na branku: 44:34. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Atlantu 34 minut, inkasoval pět branek z 24 střel a úspěšnost zásahů měl 79,17 procenta. Diváci: 14 592.
Florida - Carolina 3:5 (2:0, 0:2, 1:3)
Branky: 13. a 60. Reasoner (na druhou Dvořák), 2. Booth (Olesz) - 22. a 31. Skinner, 57. a 60. Cole, 50. E. Staal. Střely na branku: 35:35. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 59 minut, inkasoval čtyři branky z 34 střel a úspěšnost zásahů měl 88,24 procenta. Diváci: 14 262.
Chicago - Ottawa 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 25. Sharp, 48. P. Kane, rozh. nájezd Toews - 21. Alfredsson, 59. M. Michálek. Střely na branku: 26:26. Diváci: 21 657.
Dallas - NY Rangers 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky: 8. Sutherby, 31. Ribeiro - 23. Fedotěnko, 49. Anisimov, rozh. nájezd Zuccarello. Střely na branku: 30:31. Diváci: 14 934.
Calgary - Detroit 4:5 po sam. nájezdech (2:1, 2:2, 0:1 - 0:0)
Branky: 9. a 22. Glencross, 20. Iginla, 32. Babchuk - 21. a 49. Rafalski, 16. Helm, 40. Eaves (Hudler), rozh. nájezd Bertuzzi. Střely na branku: 39:27. Diváci: 19 289.
Vancouver - Edmonton 6:1 (0:0, 3:1, 3:0)
Branky: 23., 45. a 51. Kesler, 21. a 27. D. Sedin, 54. Edler - 40. Hemský (Šmíd). Střely na branku: 34:24. Diváci: 18 860.
Anaheim - Columbus 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
Branky: 6. a 28. Selänne, 42. a 48. Ryan, 34. Beleskey, 56. McMillan. Střely na branku: 29:27. Diváci: 12 815.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články