Hlavní obsah

V zámoří to vře, rány do hlavy z ledu stále nemizejí

PRAHA

Z ledu do šatny sice Sidney Crosby došel po svých, ale připadal si jako v mlze. Druhý den cítil zvláštní neklid, v noci nemohl spát. Největší hvězda NHL už šestý týden nehraje kvůli post -traumatickým příznakům otřesu mozku. A v zámoří se ptají: vrátí se ještě v této sezóně?

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Liga sice oficiálně vyhlásila válku úderům do hlavy, její komisionář Gary Bettman však nedávno pronesl ne zrovna taktní poznámku o nárůstu počtu otřesů mozku. „Šlo o nešťastné náhody,“ zlehčoval situaci Bettman. Čísla ale varují. V minulé sezóně utrpělo otřes mozku oficiálně 82 hokejistů, v této prozatím 63. Což jistě není konečný počet.

Stačilo, aby se Crosby na dvě vteřiny otočil za pukem při novoročním zápase s Capitals a inkasoval ránu do brady soupeřovým ramenem. O čtyři dny později pittsburského kapitána přišpendlil k hrazení v Tampě hlavou napřed Švéd Hedman. A bylo zle.

Otřesené hvězdy této sezóny NHL
Sidney Crosby (Pittsburgh)
Marc Savard (Boston)
Aleš Hemský (Edmonton)
David Krejčí (Boston)
Simon Gagne (Tampa Bay)
Adam Foote (Colorado)
Drew Doughty (Los Angeles)
Ondřej Pavelec (Atlanta)

Naštvaní jsou i v Bostonu, kde přišli o klíčového útočníka Marka Savarda. Toho loni v březnu zbaběle nabral do tváře pittsburský desperát Cooke. Savard se ze zranění sbíral několik měsíců, ale moc toho neodehrál ani v tomto ročníku. Po lednovém střetu s Hunwickem z Colorada Bruins oznámili, že pro jejich centra sezóna skončila. „Vypadáte normálně, ale cítíte se zpomaleně. Před očima se vám míhají tečky,“ popisoval své stavy Savard.

Kdo ví, zda ho nečeká předčasný konec kariéry jako Erika Lindrose, jehož bílá přilba působila na některé soupeře jako červený hadr na býka. Ostatně i Češi Petr Buzek, Jaroslav Svejkovský či Petr Svoboda se s hokejem loučili dříve, než chtěli. Právě kvůli následkům ran do hlavy, jež schytali na ledě. „NHL se od té doby poučila a dělá hodně věcí, aby zranění eliminovala,“ přivítal Lindros i pravidlo č. 48, jež trestá tzv. blind side hity, tedy údery ze strany, kterou hráč nemůže vnímat. Ale nestačí to.

NHL nechce, aby se na ledě odehrával „balet pro cukrouše“, jak říkává bitkař Donald Bra s -hear, zvýšený počet zranění hlav však zneklidňuje vedení NHL i hokejisty samotné. „Když jsem viděl Savarda, jak leží na ledě, říkal jsem si, že vyhrávat je sice moc hezké, ale nemělo by to být nadřazeno zdraví hráčů,“ prohlásil kapitán Bruins Zdeno Chára.

Reklama