Hlavní obsah

Neuvirth vychytal New Jersey a připsal si čtvrtou nulu v sezóně

Hokejový brankář Michal Neuvirth si připsal v pátečním utkání NHL čtvrtou nulu v sezóně, když zlikvidoval všech 33 střel New Jersey a dovedl Washington k výhře 3:0 na ledě soupeře. Vedle spolehlivého výkonu českého gólmana, který byl vyhlášený první hvězdou zápasu, pomohla hostům k úspěchu i vysoká efektivita v útoku. Domácího brankáře Martina Brodeura překonali Capitals třikrát z pouhých dvanácti střel a pokaždé u toho byl Mike Knuble, který dal dva góly a zbývající připravil Jeffu Schultzovi.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Brankář Washingtonu Michal Neuvirth

Článek

"Když si toho v útoku příliš nevypracujete, musíte to uhrát jinak. A náš brankář byl dnes výborný," uvedl útočník Washingtonu Alexandr Ovečkin, který v zápase zaznamenal dvě asistence. "Předváděl (Neuvirth) skvělé zákroky levou, pravou. A když chytá takhle, víme, že máme šanci vyhrát. V minulém utkání si v Detroitu připsal porážku, ale oklepal se z toho a dnes nás podržel," řekl Knuble na adresu českého gólmana, jenž v letošním ročníku trápí New Jersey - ve všech třech startech proti Devils vyhrál, navíc v nich inkasoval jen čtyři branky.

Chválou nešetřil ani trenér Capitals Bruce Boudreau. "Byl velmi dobrý. Přesně tohle potřeboval. V minulém zápase na sebe byl naštvaný za třetí gól v Detroitu (2:3) a dnes prokázal, že je to bojovník. Jakmile předvedl ve druhé třetině několik skvělých zásahů, věděl jsem, že bude pro soupeře velmi těžké ho překonat," uvedl kouč týmu.

Český gólman, kterému bylo ve středu 23 let, sám přiznal, že na rozdíl od předešlého zápasu se v brance cítil dobře. "V Detroitu to bylo hrozné, ale byla to pro mě dobrá zkušenost. Oni mají dobrý tým a jejich aréna je pravděpodobně nejtěžším místem, kde jsem hrál. Dnes už to bylo úplně jiné. Cítil jsem se v pohodě," uvedl Neuvirth.

Pozici jedničky Neuvirth jistou nemá

Liboval si, že mu spoluhráči usnadnili práci. "Myslím, že jsem viděl každou střelu. Spoluhráči spoustu střel i zblokovali a odstavovali hráče před brankou. Neměl jsem zakrytý výhled a puk jsem viděl dobře," uvedl. Neuvirth odchytal největší porci zápasů (43) z brankářské trojice Washingtonu. Jistotu, že bude pro play-off jedničkou, ale nemá. Trenér ji zatím nestanovil a příští týden chce dát šanci Semjonu Varlamovovi.

"Stále nám chybí ještě devět zápasů základní části a máme tři dobré gólmany a jenom jednu branku. Takže to bude ještě zajímavé," komentoval situaci Neuvirth. Během sezóny jsem se nevyvaroval výpadkům, ale poslední dobou se cítím dobře a sebevědomě. Myslím si navíc, že moje nejlepší zápasy ještě přijdou."

Washington se desátým vítězstvím v posledních 11 duelech bodově dotáhl na Philadelphii, vedoucí tým Východní konference. Naopak New Jersey se nepovedlo snížit bodovou ztrátu na poslední postupové místo do play-off a na osmé Buffalo má i nadále manko šesti bodů.

Vrbata přispěl gólem a nahrávkou k výhŕe Phoenixu

Radim Vrbata se podílel gólem a asistencí na výhře Phoenixu 3:1 ve Vancouveru. Český útočník, který bodoval ve čtvrtém zápase v řadě, otevřel skóre v 54. minutě bekhendovou dorážkou a za 78 sekund asistoval u trefy Shanea Doana. Coyotes zasadili domácím oba gólové údery při pětiminutovém vyloučení Alexe Burrowse. Vedoucí tým NHL ještě zápas brankou Christiana Ehrhoffa zdramatizoval, ale při závěrečné power play inkasoval z hole Lee Stempniaka potřetí.

Vyloučení, v němž Coyotes dvakrát udeřili, považoval Burrows za velmi přísné. Prý doplatil na současnou debatu o zásazích na hlavu, kterou vyvolal střet Zdena Cháry na Maxe Paciorettyho. "Líbí se mi ta myšlenka chránit hráče a zvýšit jejich bezpečnost. Stejně tak ale musíte zákroky posuzovat s citem. Hokej je rychlá hra a nechcete takhle ztratit zápas v play off. Myslím si, že jsem měl dostat maximálně dvě minuty," řekl. Terčem jeho ataku byl Vernon Fiddler, který zápas dohrál.

I trenér Vancouveru Alain Vigneault se svého svěřence zastal. "Ve většině případů by to byl menší trest. Ale nebyla to rozhodující situace zápasu. Měli jsme dlouhou přesilovku pět na tři, kterou jsme měli využít a pak kontrolovat zápas. Jenže LaBarbera vytáhnul několik skvělých zákroků," litoval kouč. Brankář Phoenixu Jason LaBarbera kryl 46 střel a spravil si chuť z předchozího vystoupení, kdy od Tampy Bay inkasoval osm branek.

Bodově se prosadil i Prospal

New Yorku Rangers nastříleli Montrealu už v první třetině pět branek, což se jim naposledy povedlo před jedenácti lety, a položili základ k výhře 6:3. Gólem a přihrávkou se na úspěchu podílel i Václav Prospal.

Klíčovou situací byl závěr první třetiny, kdy domácí v průběhu 18. a 19. minuty odskočili soupeři během 67 sekund z 2:1 na 5:1. V dalším průběhu hosté, kteří hráli bez zraněného Tomáše Plekance, i s přispěním asistence Romana Hamrlíka zkorigovali skóre dvěma góly. Další drama ale nedopustil pátou trefou v sezoně Prospal. Rangers si udrželi ve Východní konferenci čtyřbodový náskok před devátou Carolinou, která doma udolala v prodloužení New York Islanders 3:2.

New Jersey - Washington 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 36. a 52. Knuble, 7. Schultz. Střely na branku: 33:12. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington celé utkání a ze 33 střel neinkasoval. Diváci: 17.625.
New York Rangers - Montreal 6:3 (5:1, 0:1, 1:1)
Branky: 6. Anisimov, 11. Girardi, 18. Callahan, 18. Gáborík (Prospal), 19. B. Boyle, 58. Prospal - 8. Subban, 25. Wisniewski (Hamrlík), 41. Gionta. Střely na branku: 31:25. Diváci: 18.200.
Carolina - New York Islanders 3:2 v prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky: 17. Skinner, 56. Cole, 64. Pitkänen - 18. Nielsen (Martínek), 24. Grabner. Střely na branku: 35:37. Diváci: 17.686.
Vancouver - Phoenix 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky: 58. Ehrhoff - 54. Vrbata, 55. Doan (Vrbata), 59. Stempniak. Střely na branku: 47:29. Diváci: 18.860.

Reklama