Hlavní obsah

VIDEO: Rabování, požáry, policie v akci. Fanoušci Vancouveru neunesli zklamání

PRAHA

Nejhorší se stalo skutkem, hokejové srdce bylo vyrváno v přímém přenosu a na vlastní oči. Boston porazil v sedmém utkání Stanley Cupu Vancouver. Na kanadském ledě se radoval americký tým. Když Zdeno Chára přebíral pohár, většina osazenstva v Rogers areně ztuhla, viděla radost Medvědů v domově Kosatek. Takhle vypadá hokejové peklo. Úžasná cesta se pro Vancouver proměnila v prach a někteří fanoušci porážku neunesli. Naopak Boston se ocitl v nebi.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Fanynka Vancouveru pózuje fotografovi zatímco se za ní odehrávají nepokoje

Článek

Vancouver - město pulzující, nervózní. Podrážděná energie nepřinesla příjemné hodiny v přístavním městě. Někteří fanoušci byli tak frustrovaní, že zapálili auta, rozbíjeli a rabovali obchody. Stejně jako v roce 1994, když Vancouver také padl ve finále. „Je to hrozné. Toto město a provincie mají být nač hrdí,“ řekl útočník Henrik Sedin pro Vancouver Sun.

Policie byla v pohotovosti a cely pro výtržníky se plnily. „Je to velké zklamání pro všechny, kteří toho jsou svědky,“ řekla policistka Jana McGuinessová.

Zchladit žal si chtěli někteří i na komisionáři NHL. Na Garyho Bettmana byla hozena láhev koly a několik plastových lahví vody. Celá sezóna Kosatek, která došla až k vrcholu, byla takto ocejchována.

Výsledek řádění fanoušků po sedmém zápase ve Vancouveru.foto: ČTK/AP/Geoff Howe

Emoce hrály prim i v Bostonu, ale zcela jiné - šestý Stanley Cup v historii patří tomuto týmu. Zápas lidé sledovali v barech a restauracích. Přímo v hale TD Garden se jich sešlo přes dvacet tisíc. Teď budou čekat na přílet zlatých hokejistů.

„Jsem tady už osm let, vím, co to znamená přivést pohár pro všechny fanoušky. Nemohu se dočkat průvodu a oslav. Vždycky jsem věřil, je to týmová práce. Je to neuvěřitelné, těžko nyní najít slova, tvrdě jsme pracovali a věřili v sebe, že můžeme vyhrát,“ byl u vytržení Patrice Bergeron, druhý nejproduktivnější muž týmu.

I takto vypadal Vancouver po sedmém utkání, kde Boston vyhrál Stanley Cup.foto: Reuters/Mark Nykolaichuk

Jeho spoluhráč brankář Tim Thomas navíc převzal cenu pro nejlepšího hráče play-off. Vychytal čtyři nuly, dosáhl na úspěšnost zákroků 94 procent a průměr počtu gólů srazil pod dva. „Jistě, Thomas byl skvělý, naše práce je střílet góly, pokud to neuděláme, je těžké vyhrát. Osm branek v sedmi zápasech nestačí,“ přiznal Daniel Sedin. „Když se podíváte na jeho zápasy...Byl neuvěřitelný,“ dodal bratr Henrik.

"Neuvěřitelný pocit. Bylo to dlouhé, ale došli jsme do cíle. Překonali jsme hodně problémů, ale naše práce se nám vyplatila. Hráli jsme jednoduše a kolektivně, to v detailech rozhodlo,“ byl šťastný Zdeno Chára, kapitán nejlepšího týmu NHL pro sezónu 2010/2011.

Reklama

Související témata: