Hlavní obsah

VIDEO: Boston zmrazilo 47 sekund, Jágr s Voráčkem pomohli k výhře Philadelphie

PRAHA

NHL je zde, Jaromír Jágr je po třech letech zase její součástí. A český útočník, kterého každý zná podle čísla 68, nezklamal. Byl u rychlého obratu, který přinesl výhru, Philadelphia zdolala Boston 2:1. Poslední vítěz Stanley Cupu ve své TD Garden na úvod nejslavnější hokejové ligy padl. Devětatřicetiletý český útočník pokořil metu 1600 bodů. Při comebacku si připsal asistenci.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Jaromír Jágr mezi Davidem Krejčím a Milanem Lucicem při utkání Philadelphie v Bostonu.

Článek
Fotogalerie

Na začátku si Jágra mohli všichni v hale prohlédnout, proháněl se při rozbruslení po ledě bez helmy. Jeho návrat probírali před utkáním i moderátoři v televizním studiu. Zámořská média nad jeho comebackem a možným výsledkem dvakrát nehýřila optimismem, ale tři představení v přípravě donutila poupravit názory. Devětatřicetiletý Jágr vstřelil čtyři góly a na dva přihrál.

Před zahájením samotného zápasu mezi Bostonem a Philadelphií si všichni připomněli opojnou cestu Medvědů, která došla až k vrcholu. Za mohutného aplausu se na ledě jako první představil v dresu Zdeno Chára. Kapitán v rukou držel slavný Stanley Cup. Každý z hráčů si postupně potřásl se stříbrným klenotem. Po děkovných proslovech a vytažení plachty pod strop arény, kde je a bude navždy vyobrazen rok vítězství Bostonu v NHL, mohla začít nová pouť - sezóna 2011/2012.

Po dojetí, slzách došlo i na Letce, kteří zatím čekali v šatně. Jágr se na led dostal až ve druhé minutě. Před ním se z Čechů ukázali Jakub Voráček a hvězda posledního play-off David Krejčí.

Hráči Bostonu se před zahajovacím zápasem s Philadelphií fanouškům ukázali se Stanley Cupem. foto: Reuters/Adam Hunger

Domácí měli od začátku navrch, brankář Letců Ilja Bryzgalov se musel hodně otáčet. Poprvé kapituloval v desáté minutě při přesilové hře. Za minutu mu ucha zvonila i tyč, ale skóre se neměnilo. A to ani po šancích Jágra, ten dvakrát vystřelil, ale pokaždé vedle.

Čas hostů přišel v poslední minutě první třetiny. Philadelphia hrála přesilovku, Jágr našel Girouxe, útočník srovnal i v pádu. Jágr si připsal v NHL za asistenci kanadský bod číslo 1600. A nešlo o konec produktivity Letců. Tři sekundy před sirénou poslal hosty do vedení Jakub Voráček. Tim Thomas přišel rychle o čisté konto. Dva Češi, kteří přišli v létě do mužstva, se postarali o dva góly, které se zrodily během 47 sekund.

V úvodu druhé třetiny se opět ukázal hostující Voráček. Největším nebezpečím ale byl na ledě Marchand, který otevřel skóre zápasu, tentokráte ale neuspěl. Jako v další šanci, když se blýskl efektním zákrokem Bryzgalov.

Ještě předtím se hrálo čtyři na čtyři. Za domácí si šel sednout Chára, který poslal na hrazení o hlavu menšího Girouxe, poté vznikla menší potyčka.

V 33. minutě měla početní výhodu Philadelphia, jako první šla na řadu Jágrova formace, neuspěla. Stejně jako další pokusy Letců.

Vzápětí si toto rozložení vyzkoušeli i Medvědi. Ale ani oni neuspěli, naopak mohli inkasovat. Domácí dostali před koncem prostřední třetiny další hru pěti proti čtyřem, ale stále nemohli vstřelit druhý gól. Pár sekund přesilovky jim ještě zbývalo do třetí dvacetiminutovky. Ale vyrovnání stále nepřicházelo.

Brankář Bostonu Tim Thomas inkasoval gól. Z něho se raduje Danny Briere (uprostřed) a Wayne Simmonds z Philadelphie. foto: ČTK/AP/Charles Krupa

Hosté mohli děkovat svému brankáři, ten prožíval povedený vstup do sezóny. Na začátku této části neuspěl ani Lucic, předtím stejně dopadl Bartkowski. Boston vsadil na útok a Philadelphia na opatrnost. Hosté sehráli další oslabení, ale Bryzgalov držel stále jednobrankový náskok. Jenže nápor Medvědů nepřestával, stále rostl. Jenže oni měli i smůlu, druhá strana štěstí.

Necelých pět minut zbývalo do šedesáté minuty, hosté hráli přesilovku po faulu na Jágra, ale ani teď nikdo gól neslavil.

Boston odvolal minutu před koncem Thomase z branky, ani tento krok nepomohl k výhře, poslední vítěz Stanley Cupu na úvod sezóny prohrál.

A Jágr? Před pár hodinami načal osmnáctou sezónu v NHL. Pětkrát vyhrál kanadské bodování, dvakrát dosáhl s Pittsburghem na Stanley Cup a v 1274 zápasech si připsal 1600 kanadských bodů. A to v dresu Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers a Philadelphie. Je tu návrat ze Sibiře, příchod z Avangardu Omsk a Kontinentální ligy do současnosti, která se týká NHL a Letců z Philadelphie.

První zápas Jágra v NHL po třech letech
Boston Bruins - Philadelphia Flyers 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)ON-LINE
Branky a nahrávky: 10. Marchand (Seguin, Corvo) - 20. Giroux (Jágr, Pronger), 20. Voráček (Meszaroš, Simmonds).
Výsledky NHL
Toronto - Montreal 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) Branky: 21. Lombardi, 45. Phaneuf. Vancouver - Pittsburgh 3:4 sn (1:2, 1:1, 1:0 - 0:0)  Branky: 17. Lapierre, 38. Ballard, 48. D. Sedin - 13. a 24. Cooke, 6. Neal, rozhodující sam. nájezd Letang.

Reklama

Související témata: