Hlavní obsah

Na Rusko Jágr nezapomněl. Do Omsku se vrátím na dovolenou, vzkázal z Ameriky

Udělal další krok. Už je součástí NHL, ale na tři nepřetržité roky v Kontinentální lize nemůže a ani nechce Jaromír Jágr zapomenout. Byl opečovávanou hvězdou Avangardu Omsk, jeho slovo mělo váhu, k fanouškům si našel cestu, stal se jednou z ikon ruské soutěže. Po sibiřské epizodě se vrátil odehrát osmnáctou sezónu do nejlepší ligy světa, ale na Rusko nezapomněl.

Foto: www.khl.ru

Minulost. Jaromír Jágr v dresu Omsku

Článek

„Ještě než začala sezóna v NHL, sledoval jsem zápasy v KHL, teď je to mnohem těžší, ale snažím se sledovat dění na internetu,“ citoval Sport-Express devětatřicetiletého útočníka Philadelphie.

Jágr byl naposledy v Omsku den před leteckou katastrofou týmu Jaroslavle. „Mluvil jsem s kluky, vzal si poslední věci a se všemi se rozloučil. Když jsem se vrátil do Čech, dozvěděl jsem se o obrovské tragédii, která postihla hokejový svět. Nemohu ani říct, co jsem cítil. Téměř se všemi hráči jsem se osobně znal,“ přiznal kladenský odchovanec, který se přišel na Staroměstské náměstí rozloučit s českou trojicí, která v letadle našla smrt - Josefem Vašíčkem, Janem Markem a Karlem Rachůnkem.

I přes tento smutný moment si devátý nejproduktivnější hráč historie NHL uchoval na Rusko příjemnější vzpomínky.

Současnost. Jaromír Jágr (vlevo) bojuje o puk s Johnny Boychukem z Bostonu.foto: ČTK/AP/Elise Amendola

„Opravdu jsem si to tam užil, a to především v Omsku. A Avangard měl vynikající tým. Abych byl upřímný, nechtěl jsem jít, ale nezkuste možnost znovu zkusit si zahrát v nejlepší lize na světě. Vždy jsem hledal nové cíle a výzvy,“ vysvětlil své rozhodnutí dvojnásobný držitel Stanley Cupu.

„V Rusku jsem strávil tři nezapomenutelné roky, učil se jazyk a dozvěděl jsem se hodně o kultuře a tradicích. Určitě se vydám do Omsku na dovolenou, odešel jsem od mnoha dobrých přátel. Zvláštní poděkování patří gubernátorovi omské oblasti (Leonidu Polažajevovi). Díky němu jsem se tam cítil velmi dobře. Přeji všem v týmu hodně štěstí,“ vzkázal Jágr z Ameriky do Omsku.

Reklama

Související témata: