Hlavní obsah

Zpozorním, když je Jágr na ledě, říká manažer Flyers a vzpomíná na Dopitu

Začátkem září se zle potloukl na kole. Přelámaná žebra, prasklý ramenní kloub. Rekonvalescenci ale generální manažer Philadelphie Paul Holmgren zkrátil jen na nezbytně nutnou dobu. Chtěl být totiž prvním, kdo Jaromíra Jágra uvítá v „rodině“ Flyers. Však to byl jeho nápad, navléct českého veterána do oranžového dresu s černým logem. "Pořád je to dobrý hráč a příklad pro naše mladíky, má na ně příznivý vliv," říká Holmgren.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Jaromír Jágr (vlevo) bojuje o puk s Johnny Boychukem.

Článek

Jak vás vůbec napadlo jméno Jágr?

Prostě jsme zvedli reklamní leták. Věděl jsem, že o Jaromíra mají zájem Pittsburgh a Detroit. Oba špičkové kluby, takže jsem myslel, že podepíše s jedním z nich. Ale poslal jsem textovku Jágrovu agentovi Petru Svobodovi, který se mnou v tu dobu jednal o Voráčkovi. A zeptal jsem se, jestli už Jágr podepsal. A pokud ne, jestli by uvažoval i o Philadelphii.

Co následovalo?

Petr mi dal Jágrovo číslo a připojil, že se ještě nikde nedohodli. Ať prý klidně zavolám. Tak jsem zavolal a řekl, že máme zájem a jak by nám dobře pasoval k té skupině mladých hráčů. On toho o našem týmu moc nevěděl. Netušil, jak moc jsme omladili.

Prý pak ještě telefonoval kapitánovi Prongerovi a vyzvídal, co může čekat…

Ano, spojil se s Prongerem a s Briérem. Mluvili o týmu, o městě. Od toho se vše odrazilo.

Šlo i o peníze?

To ne. Jestli se jednalo o penězích, tak o pár stovkách tisíc dolarů. Nic podstatného.

Ale přece jen, nebyl to od vás trochu risk? Nejdřív vyměnit hvězdy Cartera s Richardsem a pak přivést takřka 40letého hokejistu, který tři roky nehrál NHL?

Viděli jsme Jágra v KHL i na mistrovství světa a věděli, že to pořád v sobě má. Nemyslím, že udělá 120 bodů za sezónu, ale pořád je to dobrý hráč a příklad pro naše mladíky. Má na ně vliv v zápasech, při trénincích, v posilovně. Tyhle věci jsou strašně důležité pro vývoj mladých hráčů. Vidí, jak se mají připravovat, aby mohli hrát NHL na nejvyšší úrovni.

Jak se vám zatím líbí Jágrova souhra s Girouxem?

Zdá se, že si pasují. Asi přijdou chvíle, kdy to třeba nepůjde a kouč bude míchat sestavou, ale oba jsou dobří na puku, umějí dát gól. Jakmile Jágr skočí na led, tak zpozorním, protože čekám, že se stane něco dobrého.

Týmem Letců prošlo přes dvacet českých hráčů. S kým jste udělal nejlepší zkušenost?

Vinny Prospal se tu prosadil do NHL. A pak se tuším dostal tak vysoko, že jednu chvíli vedl bodování celé ligy. Čechmánek tady pár let fungoval jako výborný brankář. Ale asi nejlepší byl Petr Svoboda. Odehrál tu spoustu let a měl velký vliv. A ještě bych zmínil Jiřího Dopitu. Vynikající hráč, jenže nedostal možnost excelovat. Nedali jsme mu správnou příležitost.

Bylo to stylem, jaký praktikovali Flyers?

Asi ano. Pamatuju, že předvedl několik velkých zápasů. Hráli jsme v New Yorku a on byl nezastavitelný. Pak doma s Atlantou nasázel čtyři góly jako by nic. Zpětně bych si přál, aby se to s ním vyvinulo jinak, protože Dopita byl skutečně skvělý borec.

Reklama