Hlavní obsah

Neuvirth vychytal Washingtonu výhru téměř po měsíci

NEW YORK

Český brankář Michal Neuvirth chytal od úvodní minuty téměř po měsíci a v páteční utkání NHL dovedl Washington k výhře 5:1 na ledě Caroliny. Třiadvacetiletý gólman ve svém třetím startu sezóny sice kapituloval v zápase jako první už ve čtvrté minutě, poté si ale poradil se všemi pokusy Hurricanes a celkově kryl 24 střel. Jeho spoluhráči otočili výsledek dvěma trefami ve druhé části a další tři přidali v posledním dějství.

Foto: Luis M. Alvarez, ČTK/AP

Michael Neuvirth.

Článek

"Před utkáním jsem byl nervózní, protože jsem nějaký čas nehrál. Ale absolvoval jsem dobrý trénink (ve čtvrtek) a cítil jsem se dobře i na dnešním rozbruslení, takže jsem do utkání vstupoval sebevědomý," řekl zámořským novinářům Neuvirth, který sice nastoupil k prvnímu utkání sezóny, pak ale vinou zranění i dobré formy Tomáše Vokouna nedostal příležitost. Pouze před týdnem střídal ve Vancouveru svého krajana a ve dvou třetinách inkasoval čtyři branky.

Tentokrát Neuvirth dostal jeden gól, když domácí útočník Anthony Stewart tečoval střelu od modré čáry. "Upřímně řečeno, trochu jsem se po první třetině obával o výsledek," uvedl trenér Washingtonu Bruce Boudreau. "Z patnácti střel jsme vyšli naprázdno, ale jakmile dal Halpie (Halpern) náš první gól a prolomil jejich obranný štít, tak se mi ulevilo a doufal jsem, že bychom mohli vstřelil další. A Troy (Brouwer) na něho brzy navázal," dodal kouč Washingtonu.

Mezi úspěšnými střelci Capitals byl i Cody Eakin, který ve svém druhém startu v NHL zaznamenal gól a asistenci a stal se první hvězdou zápasu. A taky se stal terčem vtípku kapitána Alexandra Ovečkina, který mu během rozhovoru s novináři přejel tvář ručníkem plným pěny na holení. "Neviděl jsem, že by nějak šíleně svůj gól slavil. Ale bude to skvělý hráč, je neuvěřitelně šikovný. Mohli jste vidět s jakou lehkostí skóroval," usmíval se Ovečkin. "Byl to pro mě dnes nezapomenutelný večer," dodal Eakin.

Duchene a Stamkos zaznamenali hattrick

Dva hokejisté vstřelili v zápasech pátečního programu NHL hattrick. Útočník Colorada Matt Duchene, který v zápase proti Dallasu zaznamenal i asistenci, poslal svým třetím gólem Avalanche do vedení 6:5, ale nakonec musel strávit porážku týmu 6:7 v prodloužení. "To je jeden z těch zápasů, které jako trenér nesnášíte. Ale lidem, kteří sem dnes přišli, se koupě lístků plně vyplatila," uvedl trenér Dallasu Glen Gulutzan.

"Střely měly oči," charakterizoval zápas kouč Colorada Joe Sacco, jehož potěšil výkon Duchenea, jenž přitom v předcházejících dvanácti duelech měl na kontě pouze dvě branky. "Letos nemám moc střeleckého štěstí. Dokonce i dnes jsem mohl dát o dva góly více," řekl Duchene sebekriticky. "Mám z utkání smíšené pocity. Jsem rád, že jsem se prosadil, ale špatné je, že se prohrálo," dodal dvacetiletý útočník, který nastupoval v zápase i po boku Paula Stastneho a Milana Hejduka. Český útočník v zápase nebodoval. V dresu vítězů si jednu asistenci připsal Radek Dvořák, když jeho od tyčky odraženou střelu doklepl do prázdné branky Eric Nyström.

Rovněž tři trefy hráče Tampy Bay Stevena Stamkose nestačily týmu na vítězství v základní době. Lightning ale díky gólu Vincenta Lecavaliera ze 65. minuty nakonec porazili Chicago 5:4 v prodloužení. Všech osm gólů ze základní hrací doby padlo ve druhé části. Tampa Bay v ní nejdříve vedla 1:0 a 2:1, ale během 65 sekund hosté třemi góly otočili.

Za tohoto stavu si domácí trenér Gay Boucher vzal oddechový čas. "Normálně by nás pořádně seřval, dal by znát svou nespokojenost. Ale teď byl klidný a snažil se to přenést i na nás. Jenom nám v klidu řekl, ať si nenecháme dát další gól, a že ví, že my ještě nějaký dáme," popisoval situaci během time outu Stamkos. Právě on ještě do konce třetiny dvěma zásahy srovnal a zkompletoval svůj čtvrtý hattick v NHL. O vítězství týmu pak v prodloužení rozhodl Lecavalier.

Sobotka s Polákem podpořili výhru St. Louis

Čeští hráči Vladimír Sobotka a Roman Polák podpořili jednou asistencí výhru St. Louis 3:2 nad Vancouverem. V obou případech byl po jejich akcích úspěšným střelcem T.J. Oshie. Nejdříve těžil z útočného výpadu obránce Poláka, který zatáhl puk podél pravého hrazení, dostal se až za branku a odtud servíroval puk do předbrankového prostoru. Zde se nejlépe zorientoval právě Oshie, stejně tak i při druhé brance, kdy dobře zaměstnával soupeřovy obránce Sobotka.

Hokejisté Montrealu se už oklepali z nejhoršího startu do sezóny za posledních sedmdesát let. Canadiens v pátek uspěli na ledě Ottawy 2:1 a připsali si čtvrtou výhru v řadě. "Vůbec mě to nepřekvapuje. Vždy jsem věřil našemu týmu a myslím si, že stejně tak i ostatní," uvedl brankář Carey Price. U jediné branky domácích si připsal asistenci Filip Kuba.

Carolina - Washington 1:5 (1:0, 0:2, 0:3)
Branky: 4. A. Stewart - 22. Halpern, 23. Brouwer, 44. Carlson, 51. Eakin, 56. Bäckström. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington celé utkání, inkasoval jeden gól z 25 střel a úspěšnost zásahů měl 96 procent. Střely na branku: 25:32. Diváci: 14 589.
Buffalo - Calgary 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 8. Stafford, 42. Gerbe - 46. Tanguay. Střely na branku: 44:30. Diváci: 18 690.
Ottawa - Montreal 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky: 42. Z. Smith (Kuba) - 34. Cole, 37. A. Kosticyn. Střely na branku: 34:26. Diváci: 20 329.
Tampa Bay - Chicago 5:4 v prodl. (0:0, 4:4, 0:0 - 1:0)
Branky: 21., 32. a 40. Stamkos, 25. B. Connolly, 65. Lecavalier - 22. a 28. Sharp, 27. Hossa, 28. Carcillo. Střely na branku: 32:32. Diváci: 19 204.
St. Louis - Vancouver 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Branky: 15. a 22. Oshie (na první Polák, na druhou Sobotka), 46. Backes - 14. Burrows, 41. Kesler. Střely na branku: 28:30. Diváci:19 150.
Dallas - Colorado 7:6 v prodl. (0:2, 4:2, 2:2 - 1:0)
Branky: 26. a 64. Eriksson, 33. Souray, 36. Fiddler, 38. Goligoski, 47. Nyström (Dvořák), 56. Benn - 13., 38. a 49. Duchene, 6. McClement, 39. Stastny, 42. Winnik. Střely na branku: 29:40. Diváci: 11 981.

Reklama