Hlavní obsah

Eliáš dovedl New Jersey k výhře v Buffalu

Český hokejový útočník Patrik Eliáš zazářil ve středečním utkání NHL, když gólem a asistencí přispěl k výhře New Jersey 5:3 na ledě Buffala. Eliáš byl vyhlášen první hvězdou zápasu a se 17 body se dotáhl na dva nejproduktivnější Čechy v lize Jaromíra Jágra a Tomáše Fleischmanna.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Patrik Eliáš (vlevo) oslavuje se spoluhráči z New Jersey gól.

Článek

Ďáblové v utkání zbavili kouzla švédského gólmana v brance Sabres Jhonase Enrotha, který v této sezoně vychytal výhru ve všech šesti zápasech a v součtu s uplynulým ročníkem neprohrál v základní hrací době 14 zápasů v řadě. Tentokrát se v průběhu třetí třetiny poroučel předčasně na střídačku, poté co inkasoval pět gólů z 19 střel.

"Z mé strany to byl dnes opravdu špatný zápas," nevymlouval se Enroth. "Kluci hráli velmi dobře, ale já dostal několik laciných gólů. Pětkrát inkasovat, to vážně není dobrá vizitka," konstatoval třiadvacetiletý rodák ze Stockholmu.

Poprvé ho překonal už na začátku třetí minuty ve vlastním oslabení Zach Parise. Za další tři minuty zvýšil na 2:0 pro změnu v přesilové hře Ilja Kovalčuk, jenž se vrátil do sestavy Devils po pěti zápasech, které vynechal kvůli zranění nohy.

Domácí sice dokázali do přestávky snížit, v druhé třetině ale přidal třetí gól Mark Fayne a na začátku třetí části zvýšil na 4:1 Patrik Eliáš. Stalo se tak po přihrávce Petra Sýkory, který v souboji s dvěma soupeři vybojoval puk u mantinelu a nabil českému parťákovi mezi kruhy, odkud se Eliáš prosadil tvrdou střelou.

"Po minulém zápase v Bostonu, který jsme ztratili v posledních dvou nebo třech minutách, jsme potřebovali zase něčím nakopnout. A ty dva rychlé góly na začátku zápasu nám určitě hodně pomohly, stejně jako návrat Ilji Kovalčuka," řekl k utkání trenér Devils Peter DeBoer.

Dvoubodový večer prožil vedle Patrika Eliáše také Tomáš Plekanec, jenž přihrál na dva góly při výhře Montrealu 4:0 nad Carolinou. Nejlepším hráčem utkání byl brankář Carey Price, jenž zlikvidoval všech 25 střel Hurricanes a připsal si první čisté konto v sezoně.

Canadiens, kteří nastoupili bez zraněného Jaroslava Špačka, po nepovedeném vstupu do sezony vyhráli sedmý z posledních deseti zápasů a poprvé poskočili v tabulce Východní konference do elitní osmičky. "Špatný začátek už je pryč, odvedli jsme od té doby poctivý kus práce. Ale určitě se nechceme zastavit na osmém místě, hodláme dál stoupat tabulkou," řekl odhodlaně gólman Price.

Pozici nejlepšího týmu celé NHL potvrdili hokejisté Chicaga, kteří zvítězili 5:1 na ledě posledních finalistů Stanley Cupu z Vancouveru a připsali si už čtvrtou výhru v řadě. Blackhawks tak oplatili soupeři deset dní starou porážku 2:6.

Chicago uspělo zásluhou tří asistencí Mariána Hossy a také díky velké disciplinovanosti. Vancouveru, který je nejlepším týmem ve využívaní přesilových her, totiž Jestřábi neumožnili ani jednu početní výhodu. Sami naopak vstřelili v přesilovce dva góly.

Montreal - Carolina 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)
Branky: 8. Cammalleri (Plekanec), 16. Weber (Plekanec), 27. Subban, 40. Moen. Střely na branku: 36:25. Diváci: 21.273.
Los Angeles - Anaheim 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 28. M. Richards, rozh. nájezd Justin Williams - 57. Selänne. Střely na branku: 37:24. Diváci: 18.118.
Vancouver - Chicago 1:5 (0:0, 1:2, 0:3)
Branky: 21. Hansen - 26. Brunette, 31. Kane, 53. Toews, 55. Sharp, 57. Montador. Střely na branku: 29:27. Diváci: 18.860.
Buffalo - New Jersey 3:5 (1:2, 0:1, 2:2)
Branky: 19. a 48. Myers, 56. Leopold - 3. Parise, 6. Kovalčuk (Eliáš), 29. Fayne, 44. Eliáš (Sýkora), 49. Clarkson. Střely na branku: 32:21. Diváci: 18.690.

Reklama