Hlavní obsah

Fleischmann se bál konce kariéry, teď exceluje na Floridě

Už dvakrát musel přerušit kariéru a řešit vážné zdravotní potíže. Tomáše Fleischmanna ale nezastavila ani plicní embolie, kvůli níž od ledna nehrál hokej. Od startu sezóny NHL dokazuje v dresu floridských Panterů, že si pozici nejlépe placeného útočníka týmu (4,5 mil. dolarů na sezónu) plně zaslouží.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Tomáš Fleischmann se raduje z gólu do sítě Winnipegu.

Článek

Po devatenácti zápasech máte na kontě 19 kanadských bodů. Hrajete nejlepší hokej v kariéře?

Nastupuju v první nebo druhé lajně, mám spoustu prostoru na ledě. Co víc si útočník může přát? Z toho pak všechno vyplývá.

Brankář Tomáš Vokoun se na Floridě před začátkem každé sezóny bál, aby týmu neutekl začátek a nemuseli to pak složitě dohánět. Brali jste ty předchozí zpackané začátky sezón jako varování?

Každý tým v lize chce mít dobrý start, aby nemusel mohutně finišovat a měl trochu klidu. Florida s tím problémy měla, to je pravda. Že bychom si ale potřebu dobrého startu nějak víc připomínali, to ne. My si spíš říkali, že se potřebujeme pořádně sehrát, protože máme úplně nový tým. A zatím to klape.

Však také Florida vede tabulku Jihovýchodní divize před Washingtonem. Můžete porovnat tlak, jaký je na hráče v těchto tak rozdílných klubech?

Jestli myslíte mediální tlak, je to nesrovnatelné. Na Floridě je všechno klidnější. Mně ta washingtonská hektika nechybí. Vlastně neznám hokejistu, který by si mediální tlak nějak užíval.

V předchozích sezónách byla na Floridě až šestičlenná česká enkláva. Už jste měl čas probrat s maséry a kustody, jakou stopu tahle parta v mužstvu Panterů nechala?

Právě že moc ne. Program je nabitý, času málo. Hrajeme, trénujeme, odpočíváme…

Když jste odcházel z Washingtonu do Colorada, tak to váš krajan z týmu Capitals Michal Neuvirth špatně nesl, že jste ho nechal „napospas“ Ovečkinovi a spol. Jak teď absenci Čechů v týmu Panthers snášíte vy?

Z farmy povolali Michala Řepíka, tak už je to veselejší. Ale je tu i Slovák Tomáš Kopecký, se kterým si dobře rozumíme. Ve Washingtonu jsem byl před pár lety zase s Milanem Jurčinou, všechno bez problémů.

Váš tým hraje skvěle hlavně na cizím ledě. Dá se říct, že jste postavili styl na pevné obraně a rychlých výpadech?

Přesně tak. Když vyhrajeme, je to hlavně kvůli tomu, že jsme dobří bruslařsky. Pokud vydržíme jezdit, máme velké šance na úspěch v každém zápase.

Vaším sokem v divizi je také Tampa Bay. Co jste říkal na její duel s Philadelphií, kdy čekala na soupeře systémem 1-31 a Flyers se do téhle pasti vůbec nechtělo?

Oni tak hrají snad tři roky. My už si docela zvykli, ale Philadelphia na to nejspíš chtěla upozornit, tak se do útoku moc necpala.

Když jste nedávno hráli s Philadelphií vy, mluvilo se o tom, že doma už to s vámi tak slavné není. Čím to je, že na vlastním hřišti nesbíráte tolik bodů?

Nevím… Už je to tady takový „zvyk“, že se doma moc nevyhrává. Na nás je, abychom to otočili. Bez domácích bodů by nám bylo těžko.

Manažer Tallon před začátkem sezóny obměnil tým. Cítíte teď u floridských fanoušků větší zájem o hokej?

Určitě, ale ono jich pořád není tolik. My musíme jako další krok začít hlavně vítězit doma, abychom si je získali.

Se spoluhráči z útoku Weis sem a Versteegem se všichni držíte v elitní třicítce nejproduktivnějších hokejistů ligy. Versteeg vás před pár dny označil za čaroděje, jenž mu vždycky něco vykouzlí. V čem je tedy největší síla vaší nové formace?

Weiss je výborný centr dopředu, ale hlavně dozadu. Rozděluje nám puky do křídel a my se pak s Krisem snažíme jít přímočaře do brány. Všichni chceme prospět týmu. Není to tak, že by jeden postával u brankoviště a čekal, co mu ti ostatní přichystají.

Inspiruje vás nějakým způsobem i návrat Jaromíra Jágra do NHL? Je to pro vás motivující, abyste měl víc bodů než on?

(směje se). My se soustředíme na tým. Chceme se dostat hlavně do play off, kde Florida nebyla od roku 2000. Teď se mi daří, ale za pár týdnů může být všechno jinak. A srovnávat se s Jágrem? Když jsme hráli s Philadelphií, bylo vidět, že je to pořád super hráč. O tom se vůbec nemusí debatovat.

Když vám letos v lednu lékaři v Denveru diagnostikovali plicní embolii, nebál jste se, že se vaše kariéra ocitla u konce?

Určitě, ta možnost tam byla. Já jsem ale hrozně rád, že to tak nedopadlo. A teď můžu pomáhat Floridě.

Myslíte při zápase i na to, že byste neměl přijít ke krvavému zranění?

Beru pořád léky na ředění krve, ale abych se kvůli tomu nepouštěl do soubojů, to ne.

Vaše příprava na novou sezónu byla ovšem tentokrát hodně dlouhá…

Letní přípravu jsem měl vlastně už od února. Tak věřím, že z ní budu těžit hlavně v druhé půlce sezóny.

Floridské vedro vás zatím neunavuje?

Je určitě příjemnější, když vylezu z letadla a je teplo, než aby pořád mrzlo, jako to bylo v Denveru.

A nějaký ten krokodýl už vám zkřížil cestu?

Mně ne, ale tady kousek vedle už spoluhráč jednoho potkal. Krokodýli jsou prostě všude kolem, ale to už k životu na Floridě tak nějak patří.

Reklama

Související témata: