Hlavní obsah

Hejda odehrál své nejpovedenější utkání v sezoně NHL

COLORADO

Český hokejový obránce Jan Hejda odehrál v noci na dnešek jednoznačně nejpovedenější zápas po svém letním příchodu do Colorada. V utkání s New Jersey vstřelil jeden gól a připsal si tři plusové body, domácí tým Avalanche i díky němu zvítězil jednoznačně 6:1.

Foto: ČTK/AP

Brankář New Jersey Martin Brodeur dostává gól od českého obránce Hejdy, přihlíží jeho spoluhráč Paul Stastny

Článek

Třiatřicetiletý zadák přitom vstupoval do zápasu se šestnácti zápornými body jako nejhorší hráč mužstva podle statistiky účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

"Jsem rád, že se mi zápas povedl. Přeci jen začátek sezony z mojí strany nebyl optimální. Často jsem odcházel z ledu zklamaný po inkasované brance. To se musí co nejrychleji změnit, protože mojí hlavní rolí je uhlídat střelce soupeře a zabránit případnému gólu v naší brance. Proto si také nejvíc cením toho, že jsem zápas zakončil se třemi plusovými body," řekl listu Denver Post Hejda, jenž do Colorada přišel v létě jako volný hráč z Colombusu.

Ačkoliv není při svém přísně defenzivním pojetí vyloženým střelcem, z posledních tří zápasů vytěžil dva góly. To je ale spíše výjimka.

"Moje role není rozhodovat zápasy, většinou zůstávám vzadu, abych byl připravený zabránit případnému protiútoku," uvedl Hejda. Připomněl však, že v minulosti v Čechách nastupoval i do přesilovek a dokázal za sezonu nastřílet několik branek. "To se s přesunem do Ruska a poté do NHL změnilo. Samozřejmě jsem ale rád za ty branky. Vždycky je příjemné zdvihnout ruce nad hlavu na oslavu gólu," dodal bývalý hráč pražské Slavie, se kterou v sezoně 2002/2003 získal mistrovský titul.

Zlepšené výkony českého obránce v posledních zápasech nenechal bez povšimnutí ani trenér Colorada Joe Sacco. "Na tréninku jsme mu říkal, ať ta dosavadní záporná čísla hodí za hlavu a soustředí se na výkon v dalším zápase. Není pochyb, že v posledních zápasech hraje mnohem spolehlivěji. Je to pracovitý hráč, který nedá soupeři nic zadarmo, a to je přesně to, co od něj na ledě vyžadujeme," uvedl dvaačtyřicetiletý kouč.

Reklama