Hlavní obsah

NHL oplakává ztrátu legendy! Zemřel pětinásobný vítěz Stanley Cupu a Haškův kouč

Edmonton/Praha

Deset dní před startem nového ročníku se hokejová NHL musí vypořádat s velkou ztrátou. Ve věku 86 let zemřel někdejší vynikající kanadský trenér a funkcionář John Muckler. V 80. letech minulého století jako asistent kouče Glena Sathera pomohl Edmontonu k zisku čtyř Stanley Cupů, v roce 1990 k němu dovedl Olejáře už coby hlavní trenér. Právě Edmonton o úmrtí Mucklera informoval na svých stránkách, příčina smrti uvedena nebyla.

Foto: Profimedia.cz

John Muckler na snímku z roku 1998.

Článek

Vysoce respektovaný a několika generacemi hráčů uznávaný Muckler byl jedním z hlavních architektů edmontonské dynastie, která v 80. letech a na začátku těch devadesátých vládla NHL.

„Byl tvrdý, přísný, ale hlavně spravedlivý. Pomohl položit základy k tomu, aby náš tým hrál více kolektivně, což nám umožnilo stát se šampiony," uvedl v prohlášení Wayne Gretzky, který pod Mucklerem coby asistentem trenéra vyhrál s Edmontonem čtyřikrát Stanleyův pohár.

„Mou kariéru posunul na vyšší úroveň a vždycky si budu vážit hodin, které jsme strávili povídáním o útočení až po výchovu dětí," dodal jeden z nejlepších hráčů hokejové historie.

Foto: Don Heupel, ČTK/AP

John Muckler na střídačce NY Rangers v roce 1999.

Po konci v Edmontonu v roce 1991 zamířil Muckler do Buffala, kde působil nejprve jako trenér a následně i generální manažer. V Sabres vedl i českého brankáře Dominika Haška, kterého pak v roce 2004 přivedl do Ottawy, v níž zastával rovněž funkci generálního manažera.

V kariéře bývalého obránce, který si však NHL nikdy nezahrál, jsou i trenérské štace v Minnesotě North Stars a NY Rangers. Coby asistent kouče má ve své sbírce i dva triumfy Kanaďanů na Kanadském poháru (1984 a 1987). V NHL se naposledy objevil v sezoně 2009/09 ve Phoenixu jako poradce tehdejšího trenéra Gretzkyho.

Reklama