Hlavní obsah

S novými divizemi a moderním pravidlem pro ofsajd. NHL sezona 2020/21 začíná s řadou úprav

Start nové sezony hokejové NHL se kvůli koronavirové pandemii značně posunul, navíc hráče i fanoušky čeká celá řada nových změn, včetně rozložení divizí a úpravy pravidel. Nového držitele Stanleyova poháru budeme znát nejpozději 6. července 2021, hon za obhajobou čeká Tampu Bay.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Nikita Kučerov se Stanley Cupem.

Článek

Začátek a program soutěže

Sezóna 2020/21 začíná v noci z 13. na 14. ledna 2021 pěti zápasy. Nový ročník odstartuje středeční duel Philadelphie s Pittsburghem v 23:30 našeho času, zbylá utkání se hrají po půlnoci.

Poslední zápasy základní části by měly být 5. května, začátek play-off je naplánován na 11. května. Posledním možným dnem na odehrání finále Stanleyova poháru byl stanoven 6. červenec 2021. Tato data však mohou být předmětem změn.

Kvůli opožděnému začátku nové sezony byl snížen počet utkání z tradičních dvaaosmdesáti na šestapadesát. Týmům, které se v minulém ročníku neúčastnily zápasů v "bublině," začal předsezónní kemp již 31. prosince 2020, zbylé týmy začaly přípravu o tři dny později. Přípravné zápasy se letos nehrály.

"Kanadská" divize

Letošní sezona je velmi specifická i kvůli novému složení divizí. Kvůli omezenému cestování mezi Kanadou a USA byla vytvořena "Severní" divize, v rámci které hrají jen kanadské týmy. Týmy v sezoně 2020/21 hrají pouze proti týmům ze stejné divize - v Západní, Východní a Centrální divizi se spolu mančafty utkají osmkrát, týmy ze Severní divize devětkrát nebo desetkrát.

Rozdělení divizí pro NHL sezónu 2021/22

SeverníZápadníCentrálníVýchodní
CalgaryAnaheimCarolinaBoston
EdmontonArizonaChicagoBuffalo
MontrealColoradoColumbusNew Jersey
OttawaLos AngelesDallasNY Islanders
TorontoMinnesotaDetroitNY Rangers
VancouverSan JoseFloridaPhiladelphia
WinnipegSt. LuisNashvillePittsburgh
Las VegasTampa BayWashington

Do vyřazovacích bojů postupují z každé divize čtyři týmy, které spolu následně odehrají i první dvě kola play-off - první tým se utká se čtvrtým a druhý se třetím. Vítězové všech divizních částí jsou do semifinále nasazeny podle počtu vítězství v základní části.

Změna pravidel a Seattle Kraken

Velké změny se v novém ročníku NHL dostalo posuzování ofsajdu. Útočící hráč musel doposud při vjezdu do útočného pásma čekat na puk s dotykem bruslí a modré čáry. V sezóně 2020/21 se hráči již nebudou muset modré čáry přímo dotýkat - v ofsajdu tedy (ne)budou i v případě, že budou bruslí nad modrou čárou.

Ročníku 2020/21 se tým Seattle Kraken účastnit nebude, nová organizace se k NHL připojí podle plánu v sezoně 2021/22. Expanzivní draft se koná 21. července 2021.

Zápasy v Evropě, pod širým nebem a Zápas hvězd

NHL původně v Evropě plánovala odehrát dva přípravné zápasy (v Mannheimu a Bernu) a tři zápasy základní části (jeden v Praze a dva v Helsinkách), všechny zápasy však byly zrušeny.

Odložen byl také Zápas hvězd (původně naplánován na konec ledna). V únoru se uskuteční dva zápasy pod širým nebem u jezera Tahoe, na golfovém hřišti Edgewood Golf Course v Stateline z Nevady. V prvním duelu proti sobě 20. února nastoupí Vegas s Coloradem, o den později pak změří síly Philadelphia s Bostonem. Hrát se bude bez přítomnosti diváků.

Diváci

Možnost účastni diváků na zápasech NHL bude záviset na pandemických podmínkách a omezeních v daných státech USA a Kanady.

Zahájení sezony 2020/21 uvidí v omezeném počtu přímo na stadionu fanoušci Arizony Coyotes (25 % kapacity stadionu), Dallasu Stars (30 %), Tampy Bay Lightning (23 %) a Floridy Panthers (25 %).

Reklama