Hlavní obsah

Radim Zohorna míří z Pittsburghu na farmu, stěhují se i Chalupa a Teplý

Aktualizováno

Český hokejový útočník Radim Zohorna byl z přípravného kempu Pittsburghu poslán na farmu do celku Wilkes-Barre/Scranton do AHL. Čtyřiadvacetiletý odchovanec Havlíčkova Brodu uzavřel s Penguins loni na konci dubna roční dvoucestnou smlouvu na 792 500 dolarů. Sezonu začal při odloženém startu severoamerických soutěží kvůli pandemii koronaviru v extraligové Mladé Boleslavi coby hvězda soutěže.

Foto: Sport.cz

Radim Zohorna začne v zámoří na farmě.

Článek

V dresu Bruslařského klubu před odletem na přípravu s Pittsburghem sehrál 21 utkání a připsal si 22 bodů za 12 branek a 10 asistencí. Zohorna se nevešel do konečného třiadvacetičlenného kádru Pittsburghu pro start sezony ani mezi šestici náhradníků, kteří budou trénovat v Pittsburghu odděleně od týmu.

Ti jsou v každém týmu jako rezerva a nemusí v případě povolání do týmu při ochraně proti šíření nemoci covid-19 do karantény, ale mohou se hned připojit k mužstvu. Pittsburgh zahájí sezonu NHL ve středu na ledě Philadelphie, AHL začne až 5. února.

Zohorna, který v letech 2017 a 2018 získal extraligový titul s Kometou Brno, se v nadcházející sezoně vydá na první zahraniční angažmá. Útočník s parametry 198 centimetrů a 101 kilogramů, debutoval v sezoně 2018/19 v české reprezentaci. Setkal se v jejím dresu i se staršími bratry Tomášem a Hynkem, kteří hrají v KHL za Chabarovsk.

V uplynulé sezoně extraligy nasbíral Radim Zohorna v 46 zápasech v dresu Mladé Boleslavi 22 bodů za deset branek a 12 asistencí. Celkem má v domácí nejvyšší soutěži na kontě 224 utkání a 89 bodů (47+42).

Chalupa a Teplý míří do Rockfordu

Čeští útočníci Matěj Chalupa a Michal Teplý se přesunuli z přípravy Chicaga na farmu do Rockfordu do nižší AHL, kde budou oba bojovat o premiéru v NHL. Dvaadvacetiletý Chalupa loni na konci května uzavřel s Blackhawks jako nedraftovaný volný hráč dvouletý dvoucestný kontakt. O tři roky mladšího Teplého si vybralo Chicago loni ve čtvrtém kole draftu a v dubnu podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu.

Chalupa působil na začátku sezony krátce na výpomoc v Hradci Králové, kde strávil i uplynulé dva ročníky. Sehrál ale jen šest utkání a připsal si dvě asistence a už v druhé polovině listopadu se v klubu rozloučil. V Chicagu má kontrakt na 925 tisíc dolarů ročně, z čehož je 92 500 podpisový bonus. Na farmě bude mít základní příjem 70 000 dolarů.

Pražský rodák, který je odchovancem Letňan, má v extralize na kontě za Plzeň a Hradec Králové 134 utkání a 41 bodů za 11 branek a 30 asistencí. Nyní se vydal na první zahraniční angažmá v kariéře.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Jan Myšák (19), Martin Lang (10), Martin Haš (7) a Michal Teplý (11) se radují po jedné z branek proti Rakousku.

Teplý se do přípravného kempu Chicaga zařadil poté, co skončil s českou reprezentací ve čtvrtfinále na mistrovství světa dvacítek v Edmontonu, kde si připsal v pěti utkáních dvě asistence. Byl přitom nebývale ostře kritizován šéftrenérem Českého hokeje Filipem Pešánem. V sezoně sehrál také jeden zápas v extralize za Mladou Boleslav, v němž nebodoval, a tři za prvoligové Litoměřice s bilancí tří přihrávek.

Chicago po něm sáhlo na 105. pozici draftu a tříletá nováčkovská smlouva mu může vynést maximálně 2,775 milionu dolarů. V AHL má ale základní roční příjem 70 000 dolarů. Minulý ročník strávil v juniorské WHL v celku Winnipeg Ice, v sezoně 2018/19 sehrál při debutu v extralize 15 utkání za Liberec a zaznamenal dvě přihrávky.

Kemp Chicaga opustil také obránce Michael Krutil, jehož Blackhawks draftovali letos ve čtvrtém kole na 110. místě. Osmnáctiletý další člen české reprezentační dvacítky ještě nemá v NHL smlouvu a byl v této pozici v kempech ze všech klubů jako jediný Čech.

Před juniorským šampionátem, kde ve čtyřech utkáních nebodoval, působil kmenový hráč Sparty také v prvoligových Litoměřicích. V extralize má na kontě jedno utkání z minulé sezony.

Reklama

Související témata: