Hlavní obsah

Zámoří čeká na nového Hlinku. Dvacet let už tým NHL nevedl rodilý Evropan

Příští týden by mu bylo 71. Osud ale Ivanu Hlinkovi nedopřál, aby řečeno jeho vlastními slovy 'odehrál se ctí třetí třetinu a pak třeba i prodloužení'.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ivan Hlinka na snímku z roku 1990.

Článek

Monumentální a nenahraditelná postava českého hokeje se však stihla zapsat i do dějin NHL. Právě před dvaceti lety proti sobě poprvé v historii zámořské ligy nastoupily týmy, které vedli evropští trenéři.

Před sezonou 2000-01 podepsal smlouvu na místo hlavního kouče Chicaga Fin Alpo Suhonen, o pár týdnů později ho následoval Ivan Hlinka, který podškrábl kontrakt s Pittsburghem na 600 tisíc dolarů ročně.

"Alpo? Co to má být? Žrádlo pro psy?" hulákal z obrazovky komentátor Don Cherry, který se na evropský trenérský výsadek díval s velkou nedůvěrou.

Vzájemná konfrontace Suhonena a Hlinky z 21. ledna 2001 dopadla v United Center v Chicagu jasným vítězstvím hostů 4:0. Trefili se i Martin Straka a Robert Lang.

Kromě střelců branek se v ten večer v pittsburské sestavě objevili ještě další dva Češi: Jan Hrdina a Jaromír Jágr. A spolu s nimi třeba i současný generální manažer Montrealu Marc Bergevin či momentální kouč San Jose Bob Boughner.

Jedenáct Čechů a OSN

"Za úspěchem Pittsburghu stojí Evropané," tvrdil Hlinka, který během své premiérové sezony v NHL nasadil do hry celkem jedenáct Čechů. Kromě výše jmenovaného kvarteta to byli Josef Beránek, Jiří Šlégr, Milan Kraft, Roman Šimíček, Michal Rozsíval, František Kučera a Josef Melichar.

"Máme tu ale i Švédy, Rusy, Fina. Já jim říkám OSN," šprýmoval český kouč.

Zatímco Suhonen s Chicagem nepostoupil do vyřazovací části a vedení ho po sezoně vypakovalo, Hlinkovy 'spojené národy' vyřadily v play off 2001 Washington (4:2) a Buffalo (4:3), v konferenčním finále však Penguins ztroskotali na New Jersey (1:4).

Po trejdu Jaromíra Jágra do Washingtonu však český svéráz vydržel v novém ročníku 2001-02 ve funkci už jen čtyři zápasy, Pittsburgh totiž všechny prohrál. A do funkce kouče byl uveden dosavadní asistent Rick Kehoe.

Mezi důvody Hlinkova předčasného konce byla zmiňována i jeho neochota zdokonalovat se v angličtině, nebo nedostatečná taktická příprava týmu před zápasy.

Foto: Sport.cz

Takto vypadá trojlístek nejlepších týmů v dějinách NHL. Vlevo vítězný Edmonton ze sezóny 1984/85, uprostřed druhý Pittsburgh z ročníku 1991/92 i s Jaromírem Jágrem a třetí Montreal ze sezóny 1976/77.

"Já nikdy nebyl typ trenéra, který by posouval hráče po ledě jako po šachovnici. Aby hokejista vyniknul, musí mít i trochu volnosti," tvrdil Hlinka, který sázel na své přirozené charisma a citlivý koučink, zatímco teorii přenechával svým asistentům. Tak jako to dělával u národního týmu.

Za Hlinkovým odvoláním stál hlavně comeback Maria Lemieuxe po více než třech letech od posledního zápasu. Klíčová pittsburská persona příliš neuznávala Hlinkovy metody a vše vyvrcholilo 15. října 2001 vyhazovem českého kouče.

Za vyhazovem stál Lemieux

"Změna byla nezbytná," řekl Lemieux jako hrající majitel Penguins.

Hlinka ale odchod nenesl vůbec lehce. "Je to mnohem lepší kouč, než si tady lidi myslí," odpovídal kritikům Straka.

Od té doby se rodilí Evropané na pozici hlavního trenéra v NHL neobjevují. Současný kouč Buffala Ralph Krueger má sice německé rodiče a od roku 2019 i švýcarské občanství, ale je to rodák z Winnipegu.

Počty evropských hráčů v NHL sice rostou, kluby přesto sbírají trenéry raději na amerických univerzitách.

"Vidíme, jaké jsou trendy a myslím si, že to je jen otázkou času, kdy v NHL zase sáhnou po evropských trenérech," říká jeden z kandidátů 52letý Švéd Rickard Grönborg, který s Tre Kronor získal tři tituly mistrů světa (2013, 2017, 2018).

Reklama

Související témata: