Hlavní obsah

Pastrňák hlásí návrat, čeká ho hodně pikantní premiéra: Bude to divné! přiznává

Boston/Praha

Jeho den návratu do zápasového kolotoče se přiblížil. Minulý týden začal hokejový útočník David Pastrňák čtyři měsíce po artroskopické operaci kyčle trénovat se spoluhráči z Bostonu na ledě, i když v omezeném režimu, v pondělí už poprvé mohl jít do plného kontaktu. A pokud nenastanou komplikace, premiéru v sezoně NHL by si mohl odbýt v sobotu na ledě Washingtonu.

Foto: @NHLBruins, Twitter

David Pastrňák na pondělním tréninku hokejistů Bostonu.

Článek

„Je parádní zase bruslit na ledě bez bolesti! Strašně se těším, že budu zase hrát, připojím se ke klukům a pomůžu týmu vyhrávat. Cítím se skvěle, jsem moc rád, že je to za mnou a že se můžu zase zapojit," cituje Pastrňákova slova po pondělním tréninku server nhl.com.

Po operaci v polovině září se jeho absence odhadovala na pět měsíců. Počítalo se, že do sestavy by se mohl vrátit v polovině února. Rehabilitace však probíhala na výbornou, takže návrat do sestavy nejspíš přijde o dva týdny dříve.

„Nejtěžší byly ty první dva měsíce. Po sezoně pokaždé dělám všechno možné mimo led: posiluju, hraju tenis, fotbal... Ale tentokrát jsem na ty první dva měsíce měl přesný rozpis na každý den, musel jsem jít krůček po krůčku. To bylo pro mě složité, takhle změnit přípravu na sezonu. Ale dívám se na to pozitivně: poznal jsem své tělo, hodně jsem zabral v posilovně," vzpomíná Pasta na poslední měsíce bez hokeje.

O to více je nyní na hokejku a puk natěšený. „Mám velké svrbění. Ta cesta byla dlouhá," prohlásil spolu s Alexandrem Ovečkinem nejlepší střelec uplynulého ročníku NHL (48 gólů).

„Doufám, že přijde ještě pár takhle povedených dnů a že budu brzo připravený hrát. Něco podobného jsem nezažil po celou svou kariéru, tohle je pro mě nové. Učím se znát své tělo. První kontakt po čtyřech měsících, určitě není sranda dostat první hit po takové době. Snad si na to zvyknu," usmál se Pastrňák.

Očekává se, že by se měl vrátit do útoku s Patricem Bergereonem a Bradem Marchandem, který byl v minulé sezoně postrachem všech obran soupeřových týmů. „Po tak dlouhé pauze to potřebujete správně načasovat a dostat se na takovou úroveň, že se budete cítit pohodlně a ve stavu, ve kterém můžete týmu pomoct," míní pravý křídelník.

Z jeho návratu má obrovskou radost i kouč Bruins Bruce Cassidy. Uvědomuje si ale, že v Pastrňákově případu se nesmí nic uspěchat. „Jsou to dobré zprávy, ale teprve se uvidí, jak bude vypadat další den. Teď musíme sledovat, jak bude jeho tělo reagovat na kontakt. V týdnu uvidíme, jak se s tím popasuje," řekl hlavní trenér Bostonu.

Medvědy v úterý a ve čtvrtek čekají dva domácí zápasy proti Pittsburghu, do nich by ale ještě Pastrňák naskočit neměl. Dočkat by se mohl v sobotu na ledě Washingtonu.

A byl by to pro něj dost pikantní duel, neboť právě ke Capitals během přestávky mezi ročníky zamířil slovenský obránce Zdeno Chára, který uplynulých čtrnáct sezon působil v Bostonu.

„Samozřejmě bude divné hrát proti němu. Zdeno byl obrovský lídr a strašně mi pomohl vyrůst, jako hokejistovi i jako člověku. Slovy snad ani nelze dostatečně poděkovat za všechno, co pro mě udělal," děkuje Pasta slovenskému obrovi.

„Bude zvláštní vidět ho na druhé straně, ale já jsem hrozně vděčný za to, že jsem s ním byl ve stejném mužstvu a mohl se řídit jeho příkladem," uzavírá.

Reklama

Související témata: