Hlavní obsah

Columbus - Chicago 5:6 SNSkvělý Kubalík pomohl k další výhře, Zacha bodoval v sedmém utkání v řadě

Aktualizováno

okejový útočník Dominik Kubalík pomohl Chicagu v úterním utkání NHL gólem a přihrávkou k výhře 6:5 po nájezdech na ledě Columbusu. Brankář Vítek Vaněček byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu, ale Washington i přes jeho 34 zásahů podlehl doma Pittsburghu 2:3 v prodloužení. Pavel Zacha asistoval při prohře 1:4 s Buffalem u jediné branky New Jersey a bodoval v sedmém utkání v řadě (2+5).

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Dominik Kubalík si hledá cestu k brance Columbusu

Článek

Chicago ztratilo vedení 2:0 a 3:2, ale na přelomu druhé a třetí třetiny po akcích Kubalíka vyhrávalo 5:3. Český útočník, který byl s šesti pokusy nejpilnějším střelcem týmu, se nejprve ve 36. minutě prosadil ránou od modré čáry a poté asistoval v přesilové hře u trefy Adama Boqvista. Columbus vyrovnal dvěma góly Olivera Bjorkstranda, který ještě za stavu 2:2 neproměnil trestné střílení. V rozstřelu uspěl jen Alex DeBrincat.

"Výhra nás těší, ale hezčí by bylo, kdybychom jim nenechali žádný bod. Když vedete ve třetí třetině 5:3, chcete to dotáhnout. Nevzdali se ale, měli nějaké šance a vyrovnali," uvedl Patrick Kane, s gólem a třemi přihrávkami hlavní strůjce výhry Chicaga. Na druhé straně dal vedle Bjorkstranda dva góly i Patrik Laine.

Kubalík je aktuálně s 16 body (6+10) nejproduktivnějším českým hráčem sezony před Davidem Pastrňákem (9+5) a Ondřejem Palátem (7+7).

Pittsburgh přestřílel Washington v úvodních dvou třetinách 30:15, ale díky zákrokům Vaněčka bylo skóre nerozhodné 2:2. Český gólman nestačil jen na dvě tečované střely, po nichž Jevgenij Malkin otevřel skóre a Jake Guentzel po obratu vyrovnal. Další gól padl až v čase 61:43, kdy rozhodl Kasperi Kapanen z přečíslení dva na jednoho střelou do odkryté branky.

"Teddy (Blügers) skvěle naznačil střelu a přihrál mi. Jen jsem se snažil rychle vystřelit k bližší tyči a měl jsem štěstí, že to prošlo," popsal Kapanen vítěznou trefu, kterou překonal rychle se přesunujícího Vaněčka.

Finský útočník gólem reagoval na tah trenéra Mikea Sullivana, který ho ve třetí třetině minulého utkání posadil. "Mám tu čest nastupovat v prvním útoku (s Crosbym a Guentzelem) a vím, že jsem v předchozích zápasech nehrál dobře. Probrali jsme to a řekl mi, co ode mě očekává. Myslím si, že jsme jako lajna hráli lépe a udělali jsme pár krůčků správným směrem," dodal.

Hráči Washingtonu uznali, že jim zápas nevyšel. "S nimi nechcete nikdy prohrát. Kdybychom do zápasu vložili více důrazu po celých šedesát minut, možná bychom měli na konci ruce nahoře a radovali se z výhry," řekl Tom Wilson. "Začátek utkání jsme měli hodně ospalý. Vůbec nevím proč, možná jsme měli těžké nohy," doplnil autor jedné branky Conor Sheary.

Buffalo se ujalo vedení v polovině zápasu a dvěma slepenými góly na začátku třetí třetiny odskočilo na 3:0. Zacha prodloužil svoji bodovou sérii až v poslední minutě, kdy asistoval u trefy Nikity Guseva. O čisté konto tím přišel Linus Ullmark, s 41 zákroky hlavní hrdina zápasu. Zbývající gól vstřelili Sabres do prázdné branky.

Nashville zvítězil v Detroitu 2:0 po gólech v přesilovkách v poslední třetině. Osmatřicetiletý gólman Pekka Rinne, který už dříve připustil, že možná chytá poslední sezonu v NHL, zneškodnil 24 střel a připsal si 59. nulu v NHL. V této statistice se posunul na 19. místo historického pořadí.

Na Detroit s Filipem Hronkem a Filipem Zadinou v sestavě se bodově dotáhla poslední Ottawa, která doma zdolala Montreal 5:4 po nájezdech. Dva góly vítězů dal Brady Tkachuk, který v desáté minutě zvýšil na 2:0 a ve třetí třetině zachránil remízu gólem na 4:4. Rozstřel rozhodl Tim Stützle. Poraženým nestačily dvě branky obránce Shea Webera.

Edmonton zvítězil ve Vancouveru 4:3, přestože už po šestnácti minutách nabral tříbrankové manko. Ještě v úvodní třetině snížil Dominik Kahun, který na začátku poslední části přidal i druhý gól. Na obratu se podílel třemi přihrávkami Leon Draisaitl a nejproduktivnější hráč soutěže Connor McDavid vstřelil vyrovnávací branku. Zápas rozhodl v 54. minutě Tyler Ennis. Oilers zvítězili v sedmi z posledních osmi utkáních a v tabulce Severní divize jsou druzí.

Výsledky NHL:
New Jersey - Buffalo 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky: 60. N. Gusev (Zacha) - 31. Olofsson, 46. Asplund, 47. Cozens, 60. Eakin. Střely na branku: 42:37. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Ullmark, 2. Olofsson, 3. S. Reinhart (všichni Buffalo).
Washington - Pittsburgh 2:3 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 25. Pánik, 34. Sheary - 7. Malkin, 34. Guentzel, 62. Kapanen. Střely na branku: 22:37. Vítek Vaněček odchytal za Washington celý zápas, inkasoval tři branky z 37 střel a úspěšnost zásahů měl 91,89 procenta. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kapanen, 2. Jarry (oba Pittsburgh), 3. Vaněček (Washington).
Columbus - Chicago 5:6 po sam. nájezdech (1:2, 2:2, 2:1 - 0:0)
Branky: 21. a 30. Laine, 50. a 56. Bjorkstrand, 12. Atkinson - 9. Söderberg, 11. P. Kane, 29. Hagel, 36. Kubalík, 44. Boqvist (Kubalík), rozhodující sam. nájezd DeBrincat. Střely na branku: 30:34. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane (Chicago), 2. Laine, 3. Bjorkstrand (oba Columbus).
Ottawa - Montreal 5:4 po sam. nájezdech (2:1, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky: 10. a 51. B. Tkachuk, 2. Batherson, 24. Brännström, rozhodující sam. nájezd Stützle - 17. a 31. S. Weber, 25. Drouin, 49. Toffoli. Střely na branku: 39:36. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. B. Tkachuk (Ottawa), 2. S. Weber (Montreal), 3. Batherson (Ottawa).
Detroit - Nashville 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky: 45. F. Forsberg, 50. Tolvanen. Střely na branku: 24:33. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. F. Forsberg, 2. Rinne, 3. Tolvanen (všichni Nashville).
Vancouver - Edmonton 3:4 (3:1, 0:0, 0:3)
Branky. 2. Horvat, 9. Myers, 16. E. Pettersson - 19. a 41. Kahun, 45. Draisaitl, 54. Ennis. Střely na branku: 33:29. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Draisaitl (Edmonton), 2. E. Pettersson (Vancouver), 3. Kahun (Edmonton).

Reklama

Související témata: