Hlavní obsah

Pastrňák byl za únor hlavní hvězdou Východní divize NHL

New York

Hokejový útočník David Pastrňák z Bostonu byl v NHL jmenován největší hvězdou Východní divize za uplynulý měsíc. Dalšími třemi hráči oceněnými za únorové výkony byli rovněž útočníci Patrick Kane z Chicaga (Centrální divize), Logan Couture ze San Jose (Západní) a Auston Matthews z Toronta (Severní).

Foto: Eric Hartline, Reuters

Český útočník David Pastrňák (88) v akci během utkání NHL proti Philadelphii Flyers.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Pastrňák mohl zářit v únoru i díky tomu, že se o více než dva týdny zkrátila původně odhadovaná doba jeho rekonvalescence po zářijové operaci kyčle. Na led se vrátil 30. ledna a v prvním únorovém klání si už připsal dva góly. Následoval první ze dvou únorových hattricků, jimiž shodně zatížil konto Philadelphie, a to včetně zápasu pod širým nebem u jezera Tahoe.

Stal se tak druhým hráčem historie po Tyleru Toffolim, jemuž se něco takového podařilo. Za celý měsíc pak nasbíral havířovský rodák Pastrňák v 11 zápasech 17 bodů díky devíti brankám, což byl druhý nejlepší výkon v lize, a osmi asistencím. Nedávno odehrál 400. zápas základní části v NHL. Aktuálně má nejlepší kanonýr minulého ročníku na kontě 402 startů a 397 bodů (189+208).

Kane dotáhl Blackhawks k devíti vítězstvím ze 13 utkání celkem 24 body za sedm gólů a 17 přihrávek. Nebodoval jen ve třech zápasech, prožil naopak dva čtyřbodové duely a navíc se stal stým hráčem historie, který dosáhl na metu 400 branek v základní části NHL. Povedlo se mu to jako teprve devátému hráči narozenému v USA. Jen čtyři zápasy mu scházejí k dovršení tisícovky startů v dlouhodobé fázi elitní ligy.

Couture zabodoval v osmi zápasech z deseti. Celkem zaznamenal osm gólů a čtyři nahrávky. Matthews v únoru skóroval dvanáctkrát v 11 utkáních a s celkem 18 zásahy jasně vede tabulku střelců celé ligy před Connorem McDavidem (14). Přidal také devět asistencí a má výrazný podíl na tom, že Maple Leafs jsou v současnosti nejlepším mužstvem soutěže.

Reklama

Související témata: