Hlavní obsah

Slovenská legenda v NHL pronásleduje Jágra! Přišla nečekaná odměna

Washington/Praha

Senzace! Je obráncem, přesto ve statistikách NHL pronásleduje českou legendu Jaromíra Jágra. Slovenský obr Zdeno Chára, který momentálně hraje za Washington Capitals, odehrál v základní části slavné ligy už 1600 utkání a je teprve druhým Evropanem, jenž něco podobného dokázal. Po vítězství 6:3 nad NY Islanders tak byl ústřední postavou v týmu Capitals, i když si nepřipsal ani jeden kanadský bod. Po zápase mu tleskaly hvězdy a on sbíral jednu odměnu za druhou.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Legendární obránce Zdeno Chára pokořil historický milník NHL v dresu Washingtonu.

Článek

Ve čtyřiačtyřiceti letech už Zdena Cháru jen tak něco nerozhodí. Po vítězství nad Islanders byl ale zkušený Slovák pořádně dojatý. Jeho 1600. start v NHL zastínil všechny další události zmíněného duelu a obrovitému obránce po utkání aplaudovala celá kabina Capitals. Asistent kapitána Nicklas Bäckström mu předal puk z utkání, pak přišla i další pocta. Cháru spoluhráči vyhodnotili jako nejlepšího hráče utkání směrem do ofenzivy i co se týče plnění obranných povinností. Odměna byla nečekaná, obránce se proměnil v hokejového samuraje, když na jeho čelo uvázali spoluhráči dvě „Kobra čelenky."

„Je pro mě obrovskou ctí být součástí této ligy a jsem hrdý na to, že jsem hráčem Capitals. Děkuji, moc si toho vážím," poděkoval parťákům v kabině a vysloužil si hromový potlesk. Ten se pak opakoval vždy, když na čele obránce přibyla jedna z čelenek.

Do NHL draftoval Cháru právě tým New York Islanders, proti kterému jubilejní zápas hrál. Bylo to v roce 1996 a obránce pak v dresu Ostrovanů působil v letech 1997 až 2001, čtyři sezony odehrál i v Ottawě, následně se v období 2006 - 2020 stal ikonou celku Boston Bruins.

V týmu byl dlouholetým kapitánem a slavil s ním i Stanley Cup. V tomto ročníku NHL pak válí za Washington. Celkově v NHL ve zmíněných 1600 duelech vstřelil 207 gólů a přidal 458 asistencí.

V historických tabulkách se zařadil z pohledu Evropanů v NHL na druhé místo. Víc duelů odehrál jen Jaromír Jágr (1733). V hodnocení obránců je pak pátý v pořadí, metu 1600 utkání v NHL zatím pokořilo včetně Cháry třináct hokejistů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: