Hlavní obsah

V nominaci na Vezinovu trofej jsou Fleury, Grubauer a Vasilevskij

Marc-André Fleury, Philipp Grubauer a Andrej Vasilevskij se ucházejí o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře základní části hokejové NHL. Zatímco ruský brankář Tampy Bay Vasilevskij je ve finálové trojici počtvrté za sebou, Fleury s Grubauerem byli nominováni poprvé.

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Philipp Grubauer se uchází o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře základní části hokejové NHL.

Článek

Fleury se premiérové nominace dočkal v 36 letech po 17 sezonách v NHL. V dresu Vegas Golden Knights vychytal 26 výher, přičemž šestkrát udržel čisté konto, v průměru inkasoval 1,98 branky na zápas a úspěšnost zákroků měl 92,8 procenta. Spolu s Robinem Lehnerem získali Jenningsovu trofej pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části.

Devětadvacetiletý Grubauer pomohl Coloradu k zisku Prezidentské trofeje pro vítěze základní části. V sezoně vychytal 30 vítězných zápasů ve 40 startech, se sedmi nulami se dělil o první místo v lize. S průměrem 1,95 gólu na zápas byl druhý, úspěšnost zákroků měl 92,2 procenta.

Držitel Vezinovy trofeje za sezonu 2018/2019 Vasilevskij brankářům dominoval s 31 vítěznými zápasy. Šestadvacetiletý Rus udržel pětkrát čisté konto, úspěšnost zásahů měl 92,5 procenta a průměr 2,21 branky na zápas. Čtyři nominace za sebou naposledy nasbíral Martin Brodeur. Vloni i v roce 2018 skončil Vasilevskij ve finále ankety třetí.

Vítěz hlasování generálních manažerů bude vyhlášen v závěru play off.

Reklama