Hlavní obsah

Montreal - Vegas 3:2Stav série 4:2Rozhodnuto! Stanley Cup už zná prvního finalistu

Montreal/Praha

Hokejisté Montrealu porazili v šestém duelu semifinále play off NHL tým Vegas Golden Knights 3:2 po prodloužení a po výhře v sérii 4:2 na zápasy se stali prvními finalisty Stanley Cupu. Jejich soupeřem bude lepší z dvojice Tampa Bay - New York Islanders.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Hokejisté Montrealu Canadiens pózují s Clarence Campbell trophy po triumfu v semifinále play off NHL.

Článek

Šesté semifinále rozhodl v čase 61:39 po rychlém protiútoku Artturi Lehekonen, jenž se po bekhendovém pasu od Phillipa Danaulta trefil pohotovou střelou zápěstím.

Na začátku rozhodující akce stál Carey Price, který i v šestém zápase potvrdil svou vynikající formu v letošních bojích o Stanleyův pohár. Price svým sedmatřicátým zásahem v zápase vyrazili střelu Maxe Paciorettyho a založil tak protiútok na jehož konci byl Lehkonen.

Vegas k vyrovnání série nepomohla ani změna v brance, kde po jednozápasové odmlce dostal přednost před Marcem-Andrem Fleurym Švéd Robin Lehner. Devětadvacetiletý brankář odchytal podobně jako ve čtvrtém utkání série povedený zápas, zlikvidoval 29 střel Canadiens, v rozhodující chvíli se ale nedokázal přesunout proti Lehkonenovi a Fin využil místa na přední tyči.

Jako první Lehnera překonal ranou v přesilové hře Shea Weber a ve druhé třetině poslal Montreal do vedení 2:1 Cole Caufield. Mladý americký útočník se u pravého mantinelu prosmýkl kolem obránce Briana McNabba a z bezprostřední blízkosti prostřelil Lehnera podruhé.

Golden Knights celý zápas dotahovali. Na Weberovu trefu rychle odpověděl Reilly Smith a do prodloužení poslal zápas gólem ze začátku třetí třetiny Alec Martinez. Zkušený bek využil drobného zavázání brankáře Price a dorazil nahození Alexe Pietrangela za záda jinak bezchybného golmana. Další pokusy, včetně čtyř střel českého útočníka Tomáše Noska, Price za svá záda nepustil a po 28 letech dovedl Canadiens do finále Stanley Cupu.

Semifinále play off NHL - 6. zápas:
Montreal - Vegas 3:2 v prodl. (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 15. S. Weber, 30. Caufield, 62. Lehkonen – 15. R. Smith, 42. Martinez. Střely na branku: 32:39. Diváci: 3500 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Lehkonen, 2. Price, 3. Caufield (všichni Montreal). Konečný stav série 4:2.

Reklama

Související témata: