Hlavní obsah

Montrealská naděje skomírá. Jen čtyři týmy NHL vyhrály sérii ze stavu 0:3 na zápasy

Montreal/Praha

Při vší úctě k letošní jízdě Montrealu v play off NHL to s ním teď vypadá takřka beznadějně. I vzhledem k tomu, jaký průběh měly úvodní tři zápasy finále. Kromě druhého utkání v Tampě hokejisté Canadiens za obhájci Stanley Cupu jen zoufale klopýtali a snažili se chytit stébla. Zatím se jim to však nepovedlo.

Foto: Kim Klement, Reuters

Montrealský Eric Staal (21) mezi hráči Tampy Ryanem McDonaghem (27) a Ondřejem Palátem (18).

Článek

199 týmů v historii zámořského play off vedlo v sérii 3:0. A jen čtyři tento luxusní zápasový stav nedotáhly do sladkého konce.

"Všem je nám jasné, s jak dobrým týmem hrajeme. Ale důležité je, že v naší kabině ani teď nepropadáme marnosti," tvrdil útočník Canadiens Brendan Gallagher.

"Podceňovaní jsme celý rok, ale nikdy se nevzdáme, což jsme už dokázali," doplnil Phillip Danault.

Zatím jsou to ale v montrealském podání jen proklamace. Finálové skóre 5:14 svědčí také o ztrátě fazony největší hvězdy týmu Careyho Price. Ten má v sérii s Lightning úspěšnost zákroků 83,5 procenta a gólový průměr 4,39. Za předchozí tři kola měl přitom kanadský fantom úspěšnost 93,4 a průměr inkasovaných branek na zápas 2,02.

"Není to z mé strany dost dobré," uvědomuje si Price.

Naděje ještě žije i za stavu 0:3, jen je potřeba ji ve čtvrtém zápase proti Tampě (úterý 2:00 SELČ) rozdmýchat. Jako to před časem udělaly týmy, které se zapsaly do historie.

1942: Toronto vs Detroit

Pro Maple Leafs to vypadalo bledě. Nebyli lepším mužstvem a ve 4. zápase ani nehráli doma. Kouč Hap Day se odhodlal ke krizovému plánu: posadil členy první lajny a nahradil je nováčky.

Na začátku třetí třetiny šli sice hráči Red Wings do vedení, jenže závěr nezvládli, prohráli 3:4 a jejich trenér Jack Adams se sápal po rozhodčím. Když se k němu přidali i detroitští hokejisté, musela sudího z ledu eskortovat policie. Na ploše přistála i dámská bota. Jenže od té chvíle se psal úplně jiný příběh.

"Generace hokejistů, které se ještě nenarodily, budou dokola poslouchat story o play off 1942," napsal prorocky deník Detroit Free Press.

1975: New York Islanders vs Pittsburgh

V úvodních dvou sezonách svého působení v NHL se Islanders do play off nedostali, ve třetí ovšem předvedli kapitální kousek.

Kouč Al Arbour posadil po úvodních třech prohrách gólmana Billyho Smithe a do branky šel Glenn Resch, který ve zbylých čtyřech utkáních série pustil jen čtyři góly a měl úspěšnost zásahů 96,9 procenta.

2010: Philadelphia vs Boston

Rok před velkým triumfem zažili Bruins bolavý krach. Nejen, že vedli proti Flyers 3:0 na zápasy, ale stejné skóre bylo i v rozhodujícím sedmém utkání. Přesto ho Boston ztratil a s ním i celou sérii druhého kola v poměru 3:4.

Doslova zlomovým momentem byl zákrok Mikea Richardse na Davida Krejčího ve třetím duelu, po němž český tvůrce hry Bruins utrpěl zlomeninu ruky.

"Začali jsme špatně. Ale v tom třetím zápase už jsme byli o fous lepší než Boston. I když jsme ho ještě prohráli. Náš výkon šel pořád nahoru," tvrdil tehdejší forvard Philadelphie Scott Hartnell. Flyers pak až ve finále zastavilo Chicago.

2014: Los Angeles vs San Jose

Jedna z nejnepříjemnějších vzpomínek na play off pro Tomáše Hertla. A zrovna v úvodním kole Kings, za které hrál i Dustin Brown, jenž českému nováčkovi způsobil první vážné zranění zámořské kariéry.

"Tahle série nás ranila. Strašně to bolelo," povzdechl si český útočník San Jose. Obzvlášť, když Sharks nasázeli soupeři v úvodních dvou domácích zápasech 13 gólů.

Jenže pak se chytil gólman LA Jonathan Quick. Anže Kopitar řečeno Pavlem Čapkem 'vytáhl maršálskou hůl' a rozjel se i démon play off Justin Williams. Po senzačním comebacku v prvním kole to Kings před sedmi lety dotáhli až ke Stanley Cupu.

Inspiruje se Montreal? Nebo už si Tampa pohlídá obhajobu slavné trofeje?

Reklama