Hlavní obsah

Montreal - Tampa Bay 3:2 PPStav série 1:3Boj o Stanley Cup pokračuje. Montreal slaví ve finále první výhru

Hokejisté Montrealu dál živí naději na zisk Stanley Cupu. Tampa v sestavě s Čechy Ondřejem Palátem a Janem Ruttou nevyužila první mečbol, když na ledě Canadiens prohrála čtvrté utkání finále v prodloužení 2:3. Vítězný gól vstřelil Anderson, pro kterého to byla druhá trefa v zápase. Nechtěli jsme, aby série skončila před našimi fanoušky. Cítili jsme, že vyhrajeme," řekl na on-line tiskové konferenci Anderson. "Nacházíme se ve složité situaci, ale nadále jsme naživu. Těšíme se na příležitosti ukrást v Tampě jeden zápas," prohlásil sedmadvacetiletý Kanaďan.

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

Hokejisté Montrealu Canadiens slaví první vítězství ve finálové sérii bojů o Stanley Cup. Doma vyhráli nad Tampou Bay 3:2 v prodloužení.

Článek

Před americkou a kanadskou hymnou proběhla minuta ticha za tragicky zesnulého lotyšského brankáře Columbusu Matisse Kivleniekse. Montreal dobře věděl, že porážka ve čtvrtém utkání ukončí jeho sen o zisku slavné trofeje. A nechtěl to připustit. Canadiens pod tlakem rozjeli zápas lépe, když je v 16. minutě poslal do vedení Anderson, kterému adresoval přihrávku zpoza branky Suzuki. Do kabin tak šli domácí s náskokem 1:0.

O ten však přišli ve druhé dvacetiminutovce, kdy udělali chybu v rozehrávce a Tampa tvrdě trestala Goodrowem. I třetí část zápasu nabídla velmi dramatickou podívanou, na ledě se jiskřilo a v jednu chvíli bylo na trestné lavici po třech hráčích z každého týmu.

Blíž k vítězství byli podruhé v duelu Canadiens. Ve 49. minutě se dočkal premiérové trefy ve finálové sérii moskevský rodák Romanov. Ten možná nejprve ani nevěřil, že jeho nahození prošlo do sítě, ale o to větší byla následná radost.

Hotovo však nebylo a Tampa se rvala o výsledek. A dočkala se srovnání stavu. Joseph vyzval parádní přihrávkou Maroona, jenž poslal touš do odkryté branky. V tu chvílí pro změnu jásala v euforii družina v modrobilých dresech, stejně jako hrstka fanoušků hostů v hledišti.

Minutu a jednu sekundu před koncem základní hrací doby zasáhl holí do obličeje Ondřeje Paláta kapitán Montrealu Weber a musel na trestnou lavici na dvě plus dvě minuty. Český útočník utrpěl krvavé zranění, lékaři se jej na střídačce snažili dát co nejrychleji dohromady.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Český útočník Tampy Bay Lightning Ondřej Palát utrpěl krvavé zranění ve čtvrtém utkání finále NHL. Do hry se ale vrátil, zápas však vyhrál v prodloužení Montreal a protáhl finálovou sérii.

"Nebylo pochyb, že oslabení pro našeho kapitána ubráníme," konstatoval trenér Montrealu Dominique Ducharme. "Houževnatost týmu mě nepřekvapuje. Hráli jsme tvrdě. Nebylo to dokonalé, ale cítíme, že můžeme hrát ještě lépe a v Tampě to tak bude. Snadno se nevzdáme," doplnil osmačtyřicetiletý Ducharme.

Do konce třetí části hry už branka nepadla, i když puk při obrovské šanci Kučerova zacinkal o brankovou konstrukci. Poprvé ve finálové sérii tak muselo vítěze zápasu prodloužení.

Tam nebezpečně pálil nejprve Palát, aby následně v oslabení zahrozil domácí Suzuki. Montreal nakonec přečkal dlouhé oslabení a sám udeřil. Anderson tísněný českým bekem Ruttou poslal puk před branku, touš ale do sítě neprocpal. Nicméně hbitý hráč Canadiens se do akce zpoza branky dokázal vrátit, odpoutal se od českého beka a šťastně skóroval.

"Co jsme mohli udělat jinak? Pravděpodobně netrefovat tolik tyčí. Někdy hrajete velmi dobře a nevyjde to. Nevěšíme hlavy, hodně věcí se mi v naší hře líbilo," uvedl třiapadesátiletý kouč Lightning Jon Cooper.

Rutta s Palátem by se mohli vyrovnat s dvěma prsteny za triumf ve Stanleyově poháru Jaromíru Jágrovi, Robertu Holíkovi, Patriku Eliášovi, Petru Sýkorovi, Dominiku Haškovi a Michalu Rozsívalovi. Rekordmany mezi českými šampiony jsou trojnásobní vítězové Jaroslav Pouzar a Jiří Hrdina.

Dvakrát za sebou se podařilo zvítězit dosud jen v letech 1984 a 1985 Pouzarovi s Edmontonem a Jágrovi a Hrdinovi v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem.

V širším kádru kanadského mužstva je útočník Michael Frolík, ale v případě triumfu Montrealu by se počítal mezi vítěze jen v případě, že by na rozdíl od dosavadního průběhu vyřazovacích bojů zasáhl do finálové série.

Finále play off NHL - 4. zápas:
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 3:2 v prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 16. J. Anderson (Suzuki, Caufield), 49. Romanov (Evans), 64. J. Anderson (Caufield) - 38. Goodrow (McDonagh, Coleman), 54. Maroon (M. Joseph, T. Johnson). Rozhodčí: Furlatt, Sutherland - Brisebois, Murray. Vyloučení: 6:10. Bez využití. Střely na branku: 21:34. Diváci: 3500 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. J. Anderson, 2. Suzuki, 3. Price (všichni Montreal). Stav série: 1:3.
Montreal: Price - Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Kulak, Romanov - Gallagher, Danault, Toffoli - J. Anderson, Suzuki, Caufield - Lehkonen, Evans, Byron - Perry, E. Staal, Armia. Trenér: Dominique Ducharme.
Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, McDonagh, Savard, Sergačov - Kučerov, Point, Palát - Stamkos, Cirelli, Colton - Coleman, Gourde, Goodrow - M. Joseph, T. Johnson, Maroon. Trenér: Jon Cooper.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Stanley Cup 2021

  • Osmifinále

  • Colorado - logo Colorado St. Louis - logo St. Louis
    4 : 0
  • Vegas - logo Vegas Minnesota - logo Minnesota
    4 : 3
  • Toronto - logo Toronto Montreal - logo Montreal
    3 : 4
  • Edmonton - logo Edmonton Winnipeg - logo Winnipeg
    0 : 4
  • Pittsburgh - logo Pittsburgh NY Islanders - logo NY Islanders
    2 : 4
  • Washington - logo Washington Boston - logo Boston
    1 : 4
  • Carolina - logo Carolina Nashville - logo Nashville
    4 : 2
  • Florida - logo Florida Tampa Bay - logo Tampa Bay
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Colorado - logo Colorado Vegas - logo Vegas
    2 : 4
  • Montreal - logo Montreal Winnipeg - logo Winnipeg
    4 : 0
  • NY Islanders - logo NY Islanders Boston - logo Boston
    4 : 2
  • Carolina - logo Carolina Tampa Bay - logo Tampa Bay
    1 : 4
  • Semifinále

  • Vegas - logo Vegas Montreal - logo Montreal
    2 : 4
  • NY Islanders - logo NY Islanders Tampa Bay - logo Tampa Bay
    3 : 4
  • Finále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4