Hlavní obsah

Rusko i Mexiko. NHL má zase velké plány. Pomůže i Fasel

Chleba bude. A máslo bude. I smetana bude... Kvůli epidemii koronaviru musela NHL na dvě sezony utlumit své mezinárodní aktivity. V nejbližší době se k nim ale hodlá vrátit. Se vší parádou.

Foto: Profimedia.cz

Slavná NHL láká fanoušky po celém světě.

Článek

Prvním silným impulsem pro obnovení rovnováhy je účast hráčů NHL na zimní olympiádě v Pekingu 2022. Naposledy se hokejová smetánka světa sešla v roce 2014 na Hrách v Soči.

Podle zástupce komisionáře NHL Billa Dalyho mají ovšem šéfové nejlepší hokejové soutěže planety mnohem grandióznější plány. Patří k nim také nový ročník Světového poháru a pokračování ve spanilých jízdách po Evropě v rámci utkání Global Series.

Daly však nevyloučil ani výsadky na další potenciální trhy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hokejový útočník Ondřej Palát a jeho otec Pavel se slavným Stanley Cupem na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku.

"V průběhu mnoha let jsme vybudovali dobře fungující vztahy s KHL a Ruskou hokejovou federací. Očekáváme, že René Fasel, s nímž máme dlouhodobé vztahy, tento měsíc skončí ve funkci prezidenta IIHF. Bude se volit jeho nástupce a Fasel se stane konzultantem pro Rusko a pro KHL, což jen posílí naše dobré vztahy s Rusy. V této otázce jsem optimistou," řekl Daly v rozhovoru pro NHL.com/International.

Za oceánem se už dříve rodil plán, aby si v Rusku zahráli Washington Capitals v čele s kapitánem Alexandrem Ovečkinem. Pak ovšem přišla pandemie.

"Očekávám, že se touhle věcí znovu začneme zaobírat. Bude potřeba zvážit, zda půjde o zápas s týmem KHL, nebo ne. Carolina hrála jedno utkání proti klubu KHL (v Petrohradu v roce 2010 prohrála 3:5). Pro Hurricanes šlo o přípravu, ve které chtěli vyzkoušet mladé hráče, domácí to vzali o něco vážněji," připomněl Daly.

NHL podle něj chce ale zůstat věrná tradičním evropským hokejovým trhům, kde už odehrála zápasy: tedy Švédsku, Finsku a Česku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík z Chicaga v akci v utkání NHL v Praze proti Philadelphii.

V Praze se naposledy v říjnu 2019 v soutěžním utkání představily týmy Chicaga a Philadelphie. O rok později měla přijet mužstva Bostonu a Nashvillu, ale covid-19 všechno překazil.

Vzrůstající počet španělsky hovořících Američanů se zájmem o hokej ale NHL manévruje i trochu jiným směrem. "Už několik našich klubů vyjádřilo přání odehrát zápasy v Mexiku. Určitě je to na obzoru. Na některých našich trzích je vysoké procento latinskoamerické populace a kluby mají značný počet hispánských fanoušků. Tohle je možnost, kterou je potřeba využít," cítí Daly.

Reklama