Hlavní obsah

Lotyšský gólman Merzlikins prodloužil o pět let kontrakt s Columbusem

Lotyšský hokejový brankář Elvis Merzlikins prodloužil o pět let smlouvu v NHL s Columbusem, který si pojistil jeho služby až do konce sezony 2026/27. Nový kontrakt mu zaručí příjem 27 milionu dolarů, tedy v průměru 5,4 milionu na sezonu. Na nadcházející ročník má Merzlikins ještě platnou dvouletou smlouvu s ročním příjmem čtyři miliony.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Lotyšský hokejový brankář Elvis Merzlikins prodloužil o pět let smlouvu v NHL s Columbusem, který si pojistil jeho služby až do konce sezony 2026/27

Článek

V minulé sezoně Merzlikins odchytal 28 zápasů s průměrem 2,77 obdržené branky, úspěšností zákroků 91,6 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Sedmadvacetiletého rodáka z Rigy draftovali Blue Jackets v roce 2014 ve 3. kole na 76. místě. Do NHL zamířil předloni po dlouholetém působení v Luganu. V NHL má na kontě 61 zápasů, drží si průměr 2,54 gólu na utkání, úspěšnost 92 procent a vychytal sedm nul. V play off má ze dvou utkání průměr 1,96 a úspěšnost 94,6 procenta.

V létě Merzlikinse hluboce zasáhla tragická smrt čtyřiadvacetiletého krajana a spoluhráče Matisse Kivleniekse. Gólmana, jenž odchytal osm zápasů v NHL za Columbus, smrtelně zranila zábavní pyrotechnika 4. července při svatební oslavě dcery trenéra gólmanů Blue Jackets Mannyho Legaceho.

Merzlikins, jenž na party také byl, na Kivlenieksově pohřbu ocenil jeho hrdinství, díky kterému ochránil životy a zdraví ostatních. Na jeho počest pojmenoval svého v srpnu narozeného syna Knox Matiss Merzlikins.

Reklama