Hlavní obsah

Tohle jsme v NHL ještě neviděli, žasnou v zámoří

Calgary/Praha

Něco takového snad ani v bohaté a dlouhé historii NHL k vidění nebylo. Zámořští komentátoři se shodují, že v pondělním duelu mezi Calgary a Anaheimem byl udělen jeden z nejkurióznějších trestů v nejslavnější hokejové lize světa.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Útočník Calgary Matthew Tkachuk (19) v souboji s Maxem Jonesem z Anaheimu.

Článek

Útočník Calgary Matthew Tkachuk měl sklízet aplaus za pohotovost a šikovnost, která možná zabránila zranění některého z fanoušků.

V první třetině totiž jeden z jeho spoluhráčů z vlastní třetiny odpálil puk, který mířil vysoko nad plexisklo přes střídačku Flames. Tkachuk ale vyskočil z lavice, vytrčil hůl a precizním manévrem si ze vzduchu stáhl letící kotouč.

Sudí mu ale místo potlesku přijel ukázat, ať zamíří na trestnou lavici na dvě minuty za nedovolené bránění.

Třiadvacetiletý forvard nechápavě kroutil hlavou a proti verdiktu protestoval. Arbitr za ním ještě dojel a své rozhodnutí mu vysvětlil.

A vypadalo to, že se Tkachuk nakonec s trestem smířil. Zdálo se, že říká „good job", tedy „dobrá práce". Těžko říct, zda to bylo myšleno vážně, či ironicky.

Vladimír Šindler, předseda komise rozhodčích Českého hokeje:
Pokud by hráč ze střídačky zahrál letící puk nad ledem, má opravdu dostat menší trest za nedovolené bránění. Jak ale postupovat, kdy už kotouč není na hrací ploše, ale ještě nevyletěl ven, to upřímně nevím, podle čeho by to mělo být podchyceno.
Když budeme hledět jen na selský rozum, sudí v tomto případě rozhodli spravedlivě. Kdyby totiž puk přeletěl ochranné sklo za střídačkou, hráč, který ho vyhodil, by obdržel menší trest za zdržování hry. Přesně podle pravidel to ale úplně stoprocentní oporu nemá, protože když je puk nad střídačkou, už je mimo hru a nemůže dojít k nedovolenému bránění.
Na všechny takové vychytávky prostě pravidla nemyslí.

Útočník nakonec celé dvě minuty na trestné lavici nepobyl, protože vyrovnávacím gólem na 1:1 ho poslal zpět do hry obránce Anaheimu Cam Fowler.

Domácí pak ztratili náskok ještě jednou a nakonec se museli smířit s porážkou 2:3 v prodloužení.

Reklama

Související témata: