Hlavní obsah

Boston - San Jose 4:3Pastrňák hvězdou zápasu! Trefili se i Hertl a Kubalík

New York/Praha
Aktualizováno

Parádním výkonem se blýskl český hokejista David Pastrňák, který pomohl v nedělním duelu NHL Bostonu gólem a asistencí k výhře nad San Jose 4:3. Byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Jednou skóroval v dresu Žraloků také další český forvard Tomáš Hertl. Obě české hvězdy zaznamenaly druhou branku v ročníku, nastoupili i Tomáš Nosek a Radim Šimek. Dominik Kubalík svou třetí brankou v začínající sezoně NHL neodvrátil prohru Chicaga s Detroitem 3:6. V dresu hostů připravil jeden gól Filip Zadina, který si v šestém zápase připsal třetí kanadský bod.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Hokejista Bostonu Patrice Bergeron (vlevo) gratuluje Davidu Pastrňákovi ke gólu proti San Jose

Článek

Skóre utkání otevřela už po necelé půlminutě souhra elitní formace Bruins, na jejímž konci stál Marchand. Ještě v první třetině zvýšil Pastrňák v přesilovce střelou z kruhu už na 3:0, ale San Jose ještě před sirénou snížilo.

Ve druhé třetině odskočili domácí po trefě DeBruska znovu na rozdíl tří gólů, ale v závěrečném dějství zápas zdramatizovaly trefy Hertla a Meiera. K vyrovnání hostům nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře.

Chicagu se na prahu nové sezony vůbec nedaří. Tým trenéra Jeremyho Collitona stále čeká na první výhru v ročníku a s pouhým jedním bodem ze šesti utkání je nejhorší v celé NHL.

V utkání s Red Wings přišli Blackhawks o lepší výsledek ve druhé třetině, kterou prohráli 1:4. Na tříbrankovou smršť Detroitu, která přišla mezi 25. a 30. minutou, dokázal odpovědět Kubalík. Nejlepší střelec Blackhawks v dosavadním průběhu nové sezony se v přesilové hře na vrcholu pravého kruhu opřel do puku a přesnou ranou snížil na 2:4. U jeho trefy asistoval také Jonathan Toews, jenž v souboji s Detroitem zaznamenal první dva body po více než roce. Kapitán Chicaga, který kvůli nemoci vynechal celou minulou sezonu, se naposledy prosadil v pátém zápase osmifinále play off v roce 2020 proti Vegas.

Na Kubalíkovu branku však ještě před koncem druhé části odpověděl devatenáctiletý švédský útočník Lucas Raymond a poslal Detroit zpět do třígólového trháku. Na začátku třetího dějství snížil Henrik Borgström, ale definitivní podobu výsledku dal v čase 47:00 svým třetím gólem v duelu Raymond. Čtvrtý hráč loňského draftu vstřelil první hattrick v NHL a stal se druhým hráčem v klubové historii, kterému se povedlo dosáhnout na třígólový zápis před dvacátými narozeninami. Napodobil současného generálního manažera Red Wings Steva Yzermana.

"Po včerejším těžkém večeru, kdy jsme prohráli 1:6 v Montrealu, jsme si zlepšili náladu. Pro mě to je samozřejmě výjimečné," řekl Raymond. "Výborně využil nabídnuté příležitosti, hraje v dobré lajně s kvalitními spoluhráči. Hattrickem si jen potvrdil, že je na dobré cestě," uvedl na adresu talentovaného švédského útočníka trenér Jeff Blashill.

Hokejisty Vegas, podobně jako Chicago, nezastihl úvod sezony v ideální formě. Golden Knights na vlastním ledě podlehli New York Islanders 0:2 a prohráli počtvrté v řadě. Jediné dosavadní vítězství získalo Vegas v úvodním duelu proti nováčkovi ze Seattlu. Výhru Islanders vychytal brankář Ilja Sorokin, který kryl všech 42 střel a navázal na čisté konto ze sobotního duelu proti Arizoně. O branky vítězů se postarali Josh Bailey a Mathew Barzal.

Hokejisté Minnesoty nestačili na domácím ledě na Nashville a poprvé v ročníku prohráli. O pátou výhru v sezoně se připravili v první třetině, ve které třikrát inkasovali. Predators díky trefě Romana Josiho a dvěma brankám Ryana Johansena odskočili na 3:0 a pohodlný náskok si hlídali až do konce utkání. K výhře 5:2 přispěl čtyřmi body (1+3) kapitán Josi.

Vítěznou premiéru v NHL zažil brankář Connor Ingram, který v brance Predators zlikvidoval 33 střel Minnesoty. Český gólman David Rittich, který před sezonou podepsal s Nashvillem roční smlouvu na 1,25 milionu dolarů, chyběl týmu kvůli covidovému protokolu.

Výsledky nedělních zápasů NHL:
Boston - San Jose 4:3 (3:1, 1:0, 0:2)
Branky: 1. Marchand (Pastrňák), 4. Forbort, 17. Pastrňák, 26. DeBrusk - 17. Weatherby, 54. Hertl, 56. Meier. Střely na branku: 34:26. Diváci: 17 850. Hvězdy zápasu: 1. Marchand, 2. Pastrňák, 3. Forbort (všichni Boston).
Minnesota - Nashville 2:5 (0:3, 2:2, 0:0)
Branky: 32. Bjugstad, 40. N. Sturm – 6. a 13. Johansen, 4. Josi, 34. F. Forsberg, 39. Jeannot. Střely na branku: 35:29. Diváci: 16 014. Hvězdy zápasu: 1. Johansen, 2. Ingram, 3. Josi (všichni Nashville).
Chicago - Detroit 3:6 (1:1, 1:4, 1:1)
Branky: 13. T. Johnson, 33. D. Kubalík, 42. Borgström – 6., 39. a 47. L. Raymond, 25. Rowney, 28. Naměstnikov (Zadina), 30. Bertuzzi. Střely na branku: 35:37. Diváci: 19 042. Hvězdy zápasu: 1. L. Raymond, 2. Bertuzzi, 3. Dylan Larkin (všichni Detroit).
Vegas - New York Islanders 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky: 3. Bailey, 48. Barzal. Střely na branku: 42:26. Diváci: 17 699. Hvězdy zápasu: 1. Sorokin, 2. Bailey, 3. Barzal (všichni NY Islanders).

Reklama