Hlavní obsah

Premiéra z říše snů! Famózní Jágr zrežíroval výhru Dallasu dvěma góly a stejným počtem asistencí

Philadelphia
Aktualizováno

Na tohle galapředstavení fanoušci Dallasu dlouho nezapomenou! A Jaromír Jágr rovněž ne! Vždyť lepší premiéru v dresu Stars si čtyřicetiletý útočník ani nemohl vysnít. Proti Phoenixu byla česká „šedesát osmička“ u všech branek svého týmu, když pod výhru 4:3 se podepsala dvěma góly a stejným počtem asistencí. Jágr tak zastínil i výkon Radima Vrbaty, jenž v dresu Coyotes zaznamenal dvě trefy a asistenci.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Útočník Jaromír Jágr se společně se spoluhráčem z útoku Derekem Royem raduje ze svého prvního gólu proti Phoenixu.

Článek
Fotogalerie

Že bude pro Dallas obrovským přínosem, začal Jágr prokazovat hned od úvodních střídání. Už ve čtvrté minutě se nejproduktivnější Evropan v historii NHL protáhl při přesilové hře před gólmana Phoenixu Smithe, zakončit ale nestihl.

Od druhé útočné formace Stars ve složení Eriksson, Roy, Jágr hrozilo hostům největší nebezpečí i nadále. V předposlední minutě první třetiny přiťukl Eriksson po Hanzalově chybě puk Jágrovi, který ranou na Smithovu vyrážečku vstřelil první gól Dallasu v sezóně.

V prostřední části hry se však připomněli i dva ze čtyř českých hráčů působících ve Phoenixu. Po přihrávce Vrbaty nejprve při přesilovce srovnal Korpikoski, v další početní výhodě pak Vrbata skóroval sám, když si asistenci připsal Hanzal, a hosté vedli. Ne však na dlouho. Minutu před druhou sirénou si totiž opět vzal slovo Jágr a rovněž v přesilovce zaznamenal svůj druhý gól.

Vrbata u všech gólů Phoenixu

Tím však řádění české legendy zdaleka nekončilo. Uplynula pouze půlminuta z třetí třetiny, když Jágr našel další čtyřicetiletou předsezónní posilu Dallasu Raye Whitneyho, který vrátil domácím vedení. Jak jinak, než v přesilovce. Stejně jako Jágr však řádil na druhé straně i Vrbata. Ten ve 44. minutě vystihl chybnou rozehrávku Stars, v samostatném úniku trefil mezeru mezi Lehtonenovými betony a rovněž si připsal už třetí kanadský bod.

Odpověď Jaromíra Jágra? Přišla o deset minut později! Nezištnou přihrávku od pravého mantinelu adresoval Erikssonovi, který na úvod NHL vystřelil týmu z Texasu vítězství 4:3.

Milan Michálek překonal Pavelce

Hrdinou zápasu mezi Kings a Blackhawks se stal slovenský útočník Marián Hossa, který si kromě dvou vstřelených gólů připsal také jednu asistenci. Chicago hned v prvním zápase uspělo na ledě posledního šampióna soutěže, jednou trefou se na výhře podílel také Michael Frolík, který nastoupil ve čtvrtém útoku Blackhawks.

Třiatřicet úspěšných zákroků, ale také čtyři inkasované góly nasbíral brankář Winnipegu Ondřej Pavelec. Domácí Jets sice vedli po trefě Byfugliena, ale ještě v první třetině srovnal Milan Michálek a Senátoři v dalším dějství zápas otočili ve svůj prospěch.

Duel dvou rivalů mezi Philadelphií a Pittsburghem přinesl vyrovnanou bitvu, Tučňáci nakonec rozhodli o výhře dvěma góly v úvodní třetině, kdy se prosadili Kennedy s Nealem. Hned z kraje druhé půle sice snížil domácí kapitán Giroux, hosté však náskok udrželi a ještě v poslední minutě pojistili trefou do prázdné branky.

Frolík vystřeli výhru Chicaga nad Kings

Herní praxe z extraligy Čechům pomohla. Michael Frolík byl mezi dalšími českými zámořskými vyslanci, kteří se prosadili. Jeho gól z první třetiny nakonec byl vítězný. Mladý forvard dostal přihrávku na vrchol pravého kruhu, odkud švihem prostřelil loňského strůjce vítězství ve Stanley Cupu, losangeleského brankáře Jonathana Quicka.

Zaskvěl se také Martin Erat z Nashvillu. Jako novopečený asistent kapitána symbolicky vstřelil první gól sezóny svého týmu, nakonec se ale spolu s Predators musel po prohře po nájezdech před Columbusem sklonit. Pod výhru Blue Jackets se jednou asistencí podepsal Václav Prospal.

Eliáš přihrával na vítězný gól Devils

Těsnou výhru nad městským rivalem z Islanders ukořistili New Jersey, za které bodoval také Patrik Eliáš. Český útočník přihrával v polovině třetí třetiny na rozhodující branku utkání spoluhráči Clarksonovi.

V dalších utkáních nasbíral jednu asistenci za Colorado poražené Minnesotou Milan Hejduk, po jedné gólové přihrávce si rozdělili Fleischmann s Kubou, kteří pomohli své Floridě rozdrtit Carolinu a také centr David Krejčí, jenž přihrával Lucicovi na úvodní gól Bostonu v této sezóně.

Ve zbývajících kláních St. Louis zesměšnilo šesti góly Detroit, Tampa Bay překvapivě nasázela stejný počet branek silnému Washingtonu a Anaheim si zastřílel na ledě Vancouveru.

NHL:
Los Angeles - Chicago  2:5 (39. Scuderi, 50. Nolan - 13. a 50. Hossa, 4. Kane, 15. Frolík, 22. Toews)
Winnipeg  - Ottawa  1:4 (7. Byfuglien, Ondřej Pavelec odchytal celý zápas, z 37 střel dostal čtyři góly a úspěšnost zákroků měl 89,20 % - 17. M. Michálek, 38. Neil, 53. Karlsson, 58. Turris)
Philadelphia  - Pittsburgh 1:3 (22. Giroux - 5. Kennedy, 8. Neal, 60. Kunitz)
Dallas - Phoenix  4:3 (19. a 39. Jágr, 41. Whitney (Jágr), 54. Eriksson (Jágr) - 30. Korpikoski (Vrbata), 32. Vrbata (Hanzal), 44. Vrbata)
Boston - New York Rangers 3:1 (15. Lucic (Krejčí), 29. Paille, 49. Boychuk - 33. Richards)
Montreal - Toronto 1:2 (54. Gionta - 5. Kadri, 29. Bozak)
NY Islanders - New Jersey 1:2 (48. Hamonic - 35. Zajac, 48. Clarkson (Eliáš)
Florida - Carolina 5:1 (4. Huberdeau, 7 a 17. Campbell, 18. Upshall (Fleischmann), 24. Kovalev (Kuba) - 30. Dwyer)
St. Louis - Detroit 6:0 (7. a 21. Tarasenko, 15. a 42. Stewart, 37. Oshie, 55. Berglund)
Nashville - Columbus 2:3 po sam. nájezdech (1. Erat, 18. Ellis - 17. Foligno (Prospal), 33. Anisimov, 65. Brassard)
Tampa Bay - Washington 6:3 (7. a 57. Brewer, 10. Lecavalier , 26. a 45. St. Louis, 54. Conahcer - 9. a 22. Ward, 39. Wolski)
Minnesota - Colorado 4:2 (24. a 31. Heatley, 25. Granlund, 59. Bouchard - 3. Mitchell (Hejduk), 46. Mcleod)
Vancouver - Anaheim 3:7 (10. Hamhuis, 12. Sedin D., 50. Edler - 7. Winnik, 16. Souray, 24. Winnik, 27. Perry , 27. Palmieri, 40. a 50. Selanne)

Reklama