Hlavní obsah

NHL přichází se zásadní změnou. Od nové sezóny zavádí hybridní icing

Od roku 1937 v zámořské NHL platilo, že zakázané uvolnění se píská až v momentě, kdy kotouč vyhozený z vlastní poloviny ledové plochy jako první po protnutí brankové čáry dojede bránící hráč. Od nové sezóny, která začíná už v noci na zítřek, však v nejlepší hokejové lize světa dochází k zásadní změně...

Foto: Sean Klpatrick, ČTK/AP

Senátor Milan Michálek (vlevo) bojuje z Brianem Straitem z Islanders.

Článek

NHL od tohoto ročníku zavádí takzvaný hybridní icing, který je mixem evropského posuzování zakázaných uvolnění (to se píská hned, jak kotouč vyhozený z vlastní poloviny přejde brankovou čáru) a toho, který až dosud platil v zámoří.

Při posuzování hybridního icingu bude hrát velkou roli citlivost pro hru čárových rozhodčích. Pakliže budou přesvědčeni, že útočící tým má reálnou šanci dostihnout kotouč jako první, nechají pokračovat ve hře. V opačném případě by mohli provinění vůči pravidlům odpískat ještě před kontaktem bránícího hráče s pukem. Moment, ve kterém mají sudí rozhodnout, nastane tehdy, když hráči spěchající za vystřeleným kotoučem budou na úrovni bodu pro vhazování v obranném pásmu.

Sudí budou na straně bránícího týmu

Důvod je jasný: snaha zvýšit bezpečí hráčů. Právě při honbě za pukem vystřeleným před červenou čárou dochází u zadního mantinelu ke zraněním, neboť hráči jsou často v plné rychlosti. I proto v případech, kdy bude souboj o dojetí vyhozeného puku vyrovnaný, mají čároví stát na straně bránícího týmu. „Pokud hybridní icing ochrání tento rok byť od jednoho zranění, stojí jeho zavedení za to," kvituje novinku kouč Calgary Bob Hartley.

Pravidlo o hybridním icingu si hráči vyzkoušeli už během přípravných zápasů na novou sezónu a většina týmů nakonec změnu na nahlížení na pískání zakázaných uvolnění podpořila. Odpůrci novinky ale upozorňují na možnou nerozhodnost čárových a rovněž na jejich nejednotnost.

„Vím, že cílem je chránit hráče a tohle je krok správným směrem, ale bojím se toho, že přijde rozhodující sedmý zápas v play off a vítězný gól padne kvůli tomu, že rozhodčí neodpískali hybridní icing. A bude kvůli tomu obrovský povyk," upozorňuje útočník Montrealu Max Pacioretty.

Je zavedení hybridního icingu dobrým krokem?
Ano
78,1 %
Ne
21,9 %
Celkem hlasovalo 12271 čtenářů.

Reklama