Hlavní obsah

Chmurná prognóza. Hertl se možná na led vrátí až za devět měsíců, píší v zámoří

Český hokejista Tomáš Hertl by se měl po úspěšné úterní operaci poraněných vazů v pravém koleni podle vyjádření San Jose Sharks plně uzdravit, otázkou však je, za jak dlouho. S nepříliš povzbudivou prognózou přišel zámořský server CSNCalifornia.com.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Útočník Žraloků Tomáš Hertl.

Článek

Lékař české reprezentace Radomír Holibka už dříve prakticky vyloučil možnost Hertlova startu na olympiádě v Soči. Jenže pro dvacetiletého českého mladíka může být ještě mnohem hůř.

Sharks ve svém prohlášení uvedli, že čas Hertlova návratu na led je zatím „neurčitý". Web CSNCalifornia.com oslovil bývalého trenéra NHL, jenž si nepřál být jmenován, se zkušenostmi s podobným typem zranění, jaké utrpěl Hertl.

Podle jeho slov je nejoptimističtějším datem Hertlova návratu zhruba období za dvanáct týdnů. Mnohem pravděpodobnější je však možnost, že se nováček v NHL nevrátí na led ani za šest či dokonce devět měsíců, což by pro něj znamenalo konec v této sezóně.

Neměl by mít následky

„Pokud byla přetržena zhruba třetina zadního zkříženého vazu a lékaři mu v něm čistili vlákna a podobné věci, pak by to celé netrvalo šest měsíců, ale zhruba tři. Většinou rekonstrukce tohoto vazu znamená stejně dlouhou rekonvalescenci jako přední zkřížený vaz. Jestli došlo ale na kompletní rekonstrukci vazu, pak by mohl návrat trvat až devět měsíců," předpovídá trenér.

Naštěstí pro Hertla nebyl při zásahu od Dustina Browna v utkání proti Los Angeles z 19. prosince přední zkřížený vaz zasažen a jeho zranění by snad nemělo mít žádné trvalé následky.

„Pokud se operace povedla a bude se mu to dobře hojit, neměl by mít žádné následky. U předního zkříženého vazu by to byl ale problém," doplnil trenér.

Hertl bude nyní nejspíš potřebovat dva až tři týdny, než bude moct začít s procesem rehabilitace. Za šest až osm týdnů by mohl začít posilovat se zátěží.

Reklama

Související témata: