Hlavní obsah

Palát v NHL roste vedle idolu z dětství. Dostane od Hadamczika důvěru pro Soči?

Praha

Tomáš Hertl se zotavuje po operaci kolene a ze žhavého adepta na Calder Trophy je smolař. Prapor českých nováčků však v zámořské NHL drží kolonie z Tampy Bay. Kromě beků Radka Gudase a Andreje Šustra také dvaadvacetiletý útočník Ondřej Palát, který bodoval v posledních šesti zápasech v řadě!

Foto: Sergei Belski, Reuters

Ondřej Palát (vpravo) z Tampy Bay oslavuje branku do sítě Calgary.

Článek

Už v prosinci se dvaadvacetiletý rodák z Frýdku-Místku posunul do elitní formace Blesků a ve své první kompletní sezóně v NHL se ocitl vedle svého dětského idolu Martina St. Louise. „Býval to jeden z mých nejoblíbenějších hráčů," obdivoval Palát výkony vítěze Stanley Cupu z roku 2004.

Trenér Jon Cooper dal do kupy osmatřicetiletého veterána se dvěma nováčky a zatím je spokojený, i když fyzickou hrou soupeře rozhodně neválcují. Palát je z celého tria se 180 centimetry nejvyšší, Johnson je o pět centimetrů menší a St. Louis má jen 172 cm. „Kluci moc výšky nepobrali, ale o to víc srdce dávají do hry," tvrdil kouč Tampy Bay. „Vědí, kde mají být. Jsou hodně hbití a jejich chemie se pořád zlepšuje."

Při zápase v Calgary předvedl Palát rychlost i důvtip, když dvakrát obelstil defenzívu Plamenů, v neděli asistoval u Hedmanovy branky při prohře 3:5 s Edmontonem. „Musíme fofrovat, jinak nás obránci zbourají u mantinelu," říkal český útočník, jinak desátý nejproduktivnější nováček ligy (7+12). „Palát a já se máme pořád hodně co učit. Proto je skvělé, že máme učitele, jako je Marty. Jeden z nejchytřejších a nejzkušenějších hráčů NHL," prohlásil Johnson.

Bývalý hráč Vítkovic je českým fanouškům poněkud skryt, v zámoří působí od roku 2009. V létě byl na předolympijském srazu hráčů NHL v Kravařích a po Hertlově zranění by se mohl stát černým koněm české olympijské sestavy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články