Hlavní obsah

St. Louis po 14 letech opouští Tampu Bay a míří do Rangers. Gáborík jde do Los Angeles

New York
Aktualizováno

Kanadský hokejový útočník Martin St. Louis opouští po 14 letech Tampu Bay a míří do New Yorku Rangers v rámci výměny dosavadních kapitánů za forvarda Ryana Callahana. Lightning také získali právo v druhém kole letošního draftu a v prvním kole v příštím roce. O odchodu osmatřicetiletého St. Louise se spekulovalo poté, co se údajně dostal do sporu s generálním manažerem Lightning Stevem Yzermanem.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Martin St. Louis (26) se loučí s fanoušky Tampy Bay.

Článek

Yzerman jako manažer kanadské reprezentace nezařadil St. Louise do původní nominace na olympijské hry v Soči. Už jej pominul v roce 2010 při sestavování kádru pro olympiádu ve Vancouveru. Do kádru pro Soči se St. Louis nakonec dostal jako náhradník za zraněného spoluhráče z Tampy Bay Stevena Stamkose a dočkal se zlaté medaile.

St. Louis s Tampou Bay vyhrál v roce 2004 Stanleyův pohár a v celém ročníku 2003/04 byl za hvězdu. Získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče, Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA (nynější Ted Lindsay Award) a také Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče. Kanadské bodování ovládl také v ročníku 2012/13.

V této sezóně si St. Louis připsal v 62 zápasech 61 bodů za 29 branek a 32 asistencí, což jej řadí na osmé místo. Po jeho boku nastupoval v poslední době také český útočník Ondřej Palát. St. Louis má na kontě v NHL celkem 1041 zápasů a 973 bodů (369+604). V 68 duelech play off nasbíral 68 bodů (33+35). Má ještě na příští sezonu platný kontrakt s průměrným ročním příjmem 5,625 miliónu dolarů.

Callahan odehrál v Rangers osm let

Američanovi Callahanovi smlouva s ročním výdělkem 4,875 miliónů dolarů končí po tomto ročníku a může se stát nechráněným volným hráčem. Na novém kontraktu se s Rangers nedohodl. V této sezóně si připsal ve 45 zápasech 11 gólů a 14 přihrávek.

V dresu Rangers Callahan odehrál všech svých osm let v NHL a v 450 utkáních si připsal 254 bodů za 132 gólů a 122 asistencí. V 59 zápasech play off přidal 14 branek a 10 přihrávek.

Gáborík se stěhuje z Columbusu do Los Angeles

Slovenský hokejista Marián Gáborík odchází z Columbusu do Los Angeles. Jednatřicetiletý útočník mění dres podruhé za necelý rok, loni v dubnu jej Blue Jackets získali z New Yorku Rangers. Vinou zranění ale za Columbus odehrál jen 34 utkání. Nyní za něj klub z Ohia získal forvarda Matta Frattina a blíže nespecifikované výběry v druhém a třetím kole draftu.

Gáborík byl v této sezóně mimo hru nejdříve se zraněným kolenem a na konci prosince si hned po návratu zlomil klíční kost. Toto zranění jej stálo i účast na olympijských hrách v Soči. Ve 22 zápasech si připsal 14 bodů za šest branek a osm asistencí.

Po této sezóně končí Gáboríkovi pětiletý kontrakt na 37,5 miliónu dolarů, uzavřený ještě při působení v Rangers, a může se stát nechráněným volným hráčem. Rodáka z Trenčína si v roce 2000 vybrala jako trojku draftu Minnesota.

Na kontě má v NHL 791 utkání a 688 bodů za 342 branek a 346 asistencí. V 54 utkáních play off zaznamenal 35 bodů za 18 zásahů a 17 přihrávek. Frattin ve 40 duelech v této sezóně za Los Angeles vstřelil dva góly a na čtyři přihrál.

Tuomo Ruutu posílil New Jersey

Finský hokejista Tuomo Ruutu posílil New Jersey, kam míří z Caroliny. Hurricanes získali jednatřicetiletého útočníka výměnou za ruského forvarda Andreje Loktionova a výběr ve třetím kole draftu v roce 2017. Carolinu opouští Ruutu po šesti letech, předtím hrál čtyři sezóny za Chicago.

Nový spoluhráč českých útočníků Jaromíra Jágra a Patrika Eliáše a beka Marka Židlického si v této sezóně připsal v 57 zápasech 16 bodů za pět branek a 11 asistencí. Bronzový medailista z únorových olympijských her v Soči má ještě na další dva roky platný kontrakt s ročním příjmem 4,75 miliónu dolarů.

Ruutua si v roce 2001 vybralo Chicago jako devítku draftu. V NHL za Blackhawks a Hurricanes sehrál 606 zápasů a připsal si 324 bodů za 138 gólů a 186 přihrávek. V 16 duelech play off zaznamenal gól a tři asistence.

Třiadvacetiletý Loktionov v tomto ročníku zaznamenal ve 48 duelech 12 bodů za čtyři branky a osm přihrávek. Celkem v NHL sehrál za Los Angeles a Devils 135 duelů a má bilanci 19 gólů a 19 asistencí.

Carolina si také zajistila další služby ruského brankáře Antona Chudobina, který se dohodl na nové dvouleté smlouvě celkem na 4,5 miliónu dolarů. Loni podepsal bývalý gólman Bostonu s Hurricanes roční kontrakt na 800 tisíc dolarů a mohl se stát po sezóně nechráněným volným hráčem.

Dallas získal zkušeného brankáře Thomase z Floridy

Zkušený americký hokejový brankář Tim Thomas posílil Dallas, kam zamířil z Floridy výměnou za gólmana Dana Ellise. Devětatřicetiletý Thomas podepsal před sezónou s Panthers roční kontrakt na 3,5 miliónu dolarů poté, co si dal v sezoně 2012/13 od hokeje pauzu. Stříbrný medailista z olympijských her ve Vancouveru z roku 2010 si tak po Bostonu a Floridě vyzkouší třetí působiště v NHL. Panthers už v úterý získali gólmana Roberta Luonga.

Za Floridu odchytal Thomas 40 zápasů s průměrem 2,87 branky na zápas a úspěšností 90,9 procenta. V Bostonu působil v letech 2002 až 2012 a získal dvakrát Vezinovu trofej pro nejlepší brankáře. V roce 2011, kdy dovedl Bruins k zisku Stanleyova poháru, si vysloužil také Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Celkem má na kontě v NHL 418 utkání s průměrem 2,51 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 92 procenta. V 50 duelech play off má průměr 2,07 gólu na utkání a úspěšnost 93,3 procenta.

Dallas naopak v úterý opustil obránce Stephane Robidas, který zamířil do Anaheimu za právo výběru ve čtvrtém kole letošního draftu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články