Hlavní obsah

Columbus - Pittsburgh 4:3 PPColumbus se proti Tučňákům dočkal historické výhry. Rozsíval pomohl Chicagu k vítězství

Aktualizováno

Hokejisté Columbusu si ve středečním utkání play off proti Pittsburghu připsali premiérové vítězství na domácím ledě ve vyřazovací části NHL. Modrokabátníci zdolali Tučňáky 4:3 v prodloužení a vyrovnali stav série na 2:2. Už potřetí se hrálo prodloužení mezi Chicagem a St. Louis, domácí Blackhawks nakonec svého soupeře i s přispěním jedné přihrávky Michala Rozsívala udolali 4:3 a po druhé domácí výhře srovnali sérii na 2:2. Vyrovnaný stav je také mezi Dallasem a Anaheimem, někdejší spoluhráči Jaromíra Jágra totiž porazili Kačery 4:2 a doma uspěli podruhé v řadě.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Hokejisté Columbusu Blue Jackets slaví premiérovou výhru v domácím utkání play off NHL nad Pittsburghem.

Článek

Vyřazovací duely Columbusu s Pittsburghem vynikají promarněnými dobře rozehranými zápasy. V předchozích třech duelech vždy prohrál tým, přestože v utkání vedl 3:1. Tentokrát hostům nestačil dokonce tříbrankový náskok, který si vypracovali v úvodních dvanácti minutách. "Tohle by se v play off nemělo stávat," komentoval kapitán Penguins Sidney Crosby, který ještě v sérii neskóroval, obraty v zápasech.

Aktivní Blue Jackets, kteří soupeře přestříleli 46:25, si prodloužení vynutili až 22 sekund před koncem základní hrací doby i s pomocí chyby Marka-Andre Fleuryho. Hostujícímu gólmanovi přeskočil za brankou nahozený puk hokejku a Ryan Johansen ho adresoval mezi kruhy Brandonu Dubinskému, který zakončil střelou do prázdné klece.

"Nezdálo se mi nahození tak tvrdé a rychlé, myslel jsem si, že puk zachytím a pomůžu tím obráncům. Jenže mi přeskočil hůl," vysvětlil Fleury. Trenér Dan Bylsma ani Crosby mu po zápase nic nevyčítali, z celé situace vinili špatný odraz.

Prodloužení rozhodl v 63. minutě Nick Foligno. Útočník Columbusu vlétl do pásma a zhruba metr za modrou čárou střelou přes obránce překonal gólmana Penguins. A ani tentokrát nebyl Fleury úplně bez viny. "Jakoby puk najednou spadl dolů. Nějak se to divně ztočilo," popsal Fleury ze svého pohledu vítězný gól. Foligno připustil, že při něm stálo štěstí. A děkoval i fanouškům, že mužstvo ani za stavu 0:3 nezatratili. "Byli vynikající. I když jsme prohrávali o tři góly, pořád nás povzbuzovali. To nám dodalo sílu a sebevědomí," prohlásil Foligno.

I utkání v Dallasu se neslo ve znamení ztraceného náskoku. Anaheim, který do utkání nečekaně nastoupil bez kapitána Ryana Getzlafa, po úvodní třetině vedl 2:0, ale stejným poměrem zbývající dvě třetiny prohrál.

Vítěz Západní konference tak po výsledku 2:4 podlehl v Dallasu i podruhé a přišel taky o nadějné vedení v sérii, kterým disponoval po domácích zápasech.

"Konečně mám pocit, že hrajeme v play off. První dva zápasy mi to tak nepřipadalo. A posledních čtyřicet minut dnes hráli kluci na hranici svých možností. Vydali ze sebe úplně vše," uvedl trenér Stars Lindy Ruff po utkání, v němž po závěrečném hvizdu měli ještě rozhodčí plné ruce práce s oddělováním hráčů při potyčkách. Hned pět hráčů ještě dostalo osobní trest. "Když přitvrdí, my jim to vrátíme. Přesně, jak to chodí v play off," dodal Ruff.

Obhájce Stanley Cupu ze Chicaga vyrovnal stav série proti St. Louis na 2:2. Hráči Blackhawks podruhé využili domácího prostředí a také díky jedné asistenci Michala Rozsívala vyhráli 4:3 v prodloužení. Dva góly včetně toho rozhodujícího si připsal nejlepší hráč zápasu Patrick Kane. Jednu úspěšnou přihrávku si v dresu Blues zapsal Vladimír Sobotka.

"Zápas jsme si prohráli za stavu 3:2, kdy jsme po obratu (z 0:2) neproměnili čtyři šance," řekl o rozhodující fázi zápasu trenér St. Louis Ken Hitchock. "Psychická výhoda je teď na jejich straně, ale my se pokusíme si ji doma vzít zpět," dodal kouč Blues, jemuž na chvíli v prodloužení zatrnulo při tvrdém ataku Bickella na Sobotku. Český útočník byl z něho otřesený, ale rychle se zase vrátil na led. Ve druhém utkání za sebou ale Hitchcock postrádal kapitána týmu Davida Backese.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 4. zápas:
Columbus - Pittsburgh 4:3 v prodl. (1:3, 1:0, 1:0 - 1:0)
Branky: 17. Jenner, 35. Johansen, 60. Dubinsky, 63. Foligno - 7. Adams, 11. Kunitz, 12. Neal. Střely na branku: 46:25. Diváci: 18 970. Stav série: 2:2.
Západní konference - 4. zápasy:
Dallas - Anaheim 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)
Branky: 21. Jamie Benn, 27. Fiddler, 47. Eakin, 48. Goligoski - 13. Allen, 19. Maroon. Střely na branku: 26:23. Diváci: 18 962. Stav série: 2:2.
Chicago - St. Louis 4:3 v prodl. (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)
Branky: 37. a 72. P. Kane, 29. Shaw, 57. Bickell (Rozsíval) - 39. a 53. Tarasenko (na první Sobotka), 40. Lapierre. Střely na branku: 34:33. Diváci: 22 123. Stav série: 2:2.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Martin(Pittsburgh)48(0+8)
2.P. Stastny(Colorado)37(3+4)
3.MacKinnon(Colorado)37(1+6)
4Dubinsky(Columbus)46(1+5)
5.Marleau(San Jose)35(3+2)
6.Gallagher(Montreal)45(3+2)
J. Johnson(Columbus)45(3+2)
8.St. Louis(NY Rangers)35(2+3)
9.Eller(Montreal)45(2+3)
Johansen(Columbus)45(2+3)
Niskanen(Pittsburgh)45(2+3)
34.Hertl(San Jose)33(2+1)
Palát(Tampa Bay)33(2+1)
39.Plekanec(Montreal)43(2+1)
60.Sobotka(St. Louis)43(0+3)

Reklama

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1