Hlavní obsah

Los Angeles - San Jose 4:1Stav série 3:3Hertl neskóroval a Žraloci promarnili třetí mečbol. Malkin zařídil hattrickem postup Pittsburghu

Aktualizováno

Ani třetí mečbol nevyužili hokejisté San Jose k postupu přes Los Angeles, které vyhrálo šestý duel prvního kola play off NHL 4:1 a sérii srovnalo na 3:3. Oba čeští hráči v dresu Sharks Tomáš Hertl a Martin Havlát vyšli bodově na prázdno. To Pittsburgh zvítězil v šestém zápase proti Columbusu 4:3 a sérii celkově ovládl 4:2. Hlavním strůjcem úspěchu se stal ruský forvard Jevgenij Malkin, jenž nastřílel hattrick. Postupový mečbol rovněž neproměnilo Colorado, které prohrálo s Minnesotou 2:5 a Wild tak srovnali sérii na 3:3.

Foto: Kelvin Kuo, Reuters

Útočník San Jose Tomáš Hertl Tomas Hertl (vpravo) před obráncem Los Angeles Kings Drewem Doughtym v šestém utkání play off.

Článek

San Jose už promarnilo náskok v sérii 3:0 a Kings se tak přiblížili šanci stát se teprve čtvrtým týmem v historii NHL, který z tohoto stavu ještě sérii otočí. Sharks se mohou konejšit tři roky starou sérií s Detroitem, proti němuž rovněž ztratili náskok tří vítězství v řadě, ale v sedmém zápase nakonec postup vybojovali.

Sharks nastupovali předchozích pět zápasů prvního kola v nezměněné sestavě. Ale v šestém duelu už sáhl kouč Todd McLellan k několika změnám. Obránce Matt Irwin nahradil zraněného Marca-Edouarda Vlasice. Poprvé se také dostal do hry Martin Havlát, jenž nahradil Mika Browna. Místo Antti Niemiho se do brány postavil Alex Stalock.

Tomáš Hertl si zahrál dokonce v první formaci, jenže tentokrát vyšel bodově naprázdno. O vítězství Kings se postarali dva dvougóloví střelci Anže Kopitar a Justin Williams. Žraloci přitom drželi krok se soupeřem ještě v polovině třetí třetiny, kdy byl stav 1:1.

Jenže Sharks následně inkasovali třikrát za necelé tři minuty a z této rány se už nevzpamatovali. Vítězný gól Justina Williamse měl trochu kuriózní příchuť, protože brankář Stalock chytil puk po střele Robyna Regehra mezi betony. Místo přerušení hry ale akci ještě dokončila Williamsova hokejka, která stačila puk zpod gólmanova těla dostat za brankovou čáru.

Pittsburgh málem přišel o vyhraný zápas

Malkin se už po necelých čtrnácti minutách zápasu dvakrát trefil a zařídil brzké vedení 2:0, které po pár sekundách prostřední části navýšil Brandon Sutter. Malkin završil hattrick v čase 35:22 a v tu chvíli vedli Tučňáci 4:0.

Zdálo se, že je rozhodnuto, Pittsburgh vedl o čtyři góly ještě deset minut před koncem zápasu, jenže Modrokabátníci se rozhodně nevzdávali. Během následujících pěti minut se trefil v oslabení Fjodor Tjutin, následně využil přesilovku Artěm Anisimov a Nick Foligno záhy snížil už na 3:4. V závěru se tak strhlo ještě obrovské drama, ale Penguins už si vítězství a postup vzít nenechali.

Malkin slavil druhý hattrick v play off v kariéře, zatímco jeho hvězdný spoluhráč Sydney Crosby se v této sérii netrefil ani jednou. Příštím soupeřem Tučňáků bude buď Philadelphia, nebo New York Rangers.

Parise hrdinou Minnesoty

Slavit postup už chtělo také Colorado, které nevyhrálo žádnou sérii play off od roku 2008. Jenže duel s Minnesotou bude muset rozhodnout až sedmý duel. K vítězství 5:2 vydatně pomohl minnesotský rodák Zach Parise, jenž si připsal dva góly a dvě asistence.

Druhá jeho trefa na 3:2 byla zároveň i vítězná. Svůj díl viny na ní nesl i český obránce Colorada Jan Hejda, jemuž se z levého oblouku mantinelu za vlastní bránou nepodařilo vyhodit puk podél hrazení z pásma. Na modré ho zachytil Mikko Kouivu, jehož ránu usměrnil Parise za záda brankáře Varlamova.

Statistika 1. kola play off NHL:
Východní konference - 6. zápas:
Columbus - Pittsburgh 3:4 (0:2, 0:2, 3:0)
Branky: 51. Tjutin, 54. Anisimov, 56. Foligno - 10., 14. a 36. Malkin, 21. Sutter. Střely na branku: 27:28. Diváci: 19.189. Konečný stav série: 2:4.
Západní konference - 6. zápasy:
Minnesota - Colorado 5:2 (2:1, 0:1, 3:0)
Branky: 1. a 54. Parise, 10. Grandlund, 59. Pominville, 60. Scandella - 17. Stastny, 25. Holden. Střely na branku: 23:23. Diváci: 19.314. Stav série: 3:3.
Los Angeles - San Jose 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky: 6. a 52. Justin Williams, 54. a 55. Kopitar - 33. Sheppard. Střely na branku: 30:26. Diváci: 18.384. Stav série: 3:3.

Reklama

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1