Hlavní obsah

Plekanec oživil naděje Montrealu. Skončilo trápení jeho útoku proti Rangers?

New York

Jeho nově poskládaný útok rozhodl o první výhře Montrealu v semifinále play off NHL proti New Yorku Rangers a Canadiens doufají, že lajnu českého forvarda Tomáše Plekance tento moment nastartuje k většímu přínosu pro mužstvo i v dalších duelech v sérii. Zatím to totiž z její strany bylo spíše trápení.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Tomáš Plekanec se raduje z vítězství svého Montrealu v Madison Square Garden.

Článek

Ve druhé minutě prodloužení v newyorské Madison Square Garden vyslal Plekanec ránu, kterou s velkou dávkou štěstí odrazil za záda gólmana Henrika Lundquista Alex Galchenyuk. V táboře Habs zavládlo nadšení, sérii snížili na 1:2 a reálné naděje na finále Stanley Cupu byly zachráněny.

Druhý útok v novém složení Galchenyuk, Plekanec, Gionta se tak sice stal oslavovaným strůjcem vítězství, jenže až do rozhodujícího momentu to z jeho strany byla velká bída. Před vítězným gólem totiž celý útok vyslal na bránu jedinou střelu, a to z hole Tomáše Plekance, jenž mimochodem také prohrál deset z devatenácti vhazování.

Tohle dodá sebevědomí

V prvních dvou zápasech série měl Plekanec při svém pobytu na ledě bilanci -3 se třemi střelami na bránu a osmi pokusy celkově. Galchenyuk, jenž se do druhé formace vrátil ve druhém zápase, měl při porážce 1:3 bilanci -1 a dvě střely na bránu. Thomas Vanek, jenž byl ve třetím duelu poslán do čtvrté formace, měl z úvodních dvou duelů série statistiku -3 a jedinou střelu na bránu.

Gól v prodloužení by však mohl produktivitu druhého útoku znovu nakopnout. „Tohle vám dodá sebevědomí. Na druhou stranu se musíme taky zamyslet nad tím, co zlepšit, jak lépe forčekovat, dostat jejich obranu pod tlak a sbírat více puků, které pak musíme dostat na bránu," myslí si Gionta

Se statistikami si ale nedělá příliš velkou hlavu autor vítězné branky Galchenyuk. „Abych byl upřímný, na tomhle zrovna nijak moc nezáleží. Vyhráli jsme zápas. Chceme se od toho odrazit. Radši budeme takhle vítězit, než hromadit spousty šancí a nakonec prohrát," nezastíral dvacetiletý americký mladík s běloruskými kořeny.

Kouč Canadiens Michael Therrien se před třetím zápasem rozhodl dát k Plekancovi místo Vaneka o něco aktivnějšího Giontu. Nově složený útok se ale prosadil až v prodloužení. „Bude to pro jejich sebevědomí velké povzbuzení. Obzvlášť pro mladého kluka, jakým je Galchenyuk. Ve dvaceti letech dal gól v prodloužení, jsem si jistý, že se teď cítí skvěle," myslí si kouč.

Teď mu nezbývá než doufat, že probuzení druhé formace bude pokračovat i v následujících duelech.

Postoupí hokejisté Montrealu letos do finále Stanley Cupu?
Ano
54,9 %
Ne
45,1 %
Celkem hlasovalo 854 čtenářů.

Reklama

Související témata: