Hlavní obsah

Vítězové Stanley Cupu opěvují slovenského tahouna. Lepší už to být nemůže, raduje se Gáborík

Los Angeles

Ještě před třemi měsíci prožíval vyhlášený slovenský kanonýr Marián Gáborík nejhorší období v NHL. V dresu Columbusu se mu příliš nedařilo, účast v play off v nedohlednu. Osud dvaatřicetiletého borce vzal ovšem na svá bedra generální manažer týmu z Los Angeles Dean Lombardi, který si Gáboríka vyhlédl jako posilu před vypuknutím bojů o slavný hokejový grál Stanley Cup. Pro organizaci Kings i útočníka samotného se nemohlo stát nic lepšího.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Marián Gáborík se raduje s vytouženým Stanley Cupem pro vítěze play off NHL.

Článek

„Na rovinu, byla to velice speciální série. Hrát proti těmhle klukům bylo hodně složité. Mají skvělý tým,“ vykládal Gáborík na ledě, kde mu už pár minut dělal vytouženou společnost pohár pro vítěze NHL. Slovenský střelec mluvil samozřejmě o poražených soupeřích z New Yorku Rangers. Právě u Jezdců strávil tři sezóny, než byl v minulém roce v poslední den přestupního termínu vyměněn do Columbusu.

Jenže místo hlavní hvězdy měli Blue Jackets velmi brzy jen trápícího se střelce. V základní části skončené sezóny dal Gáborík pouhých 11 gólů, v play-off ale naplno ukázal, jaký talent se v něm skrývá. V bojích o Stanley Cup svými góly táhl Krále za druhým titulem ve třech letech a nakonec opanoval se 14 přesnými zásahy tabulku kanonýrů vyřazovací části. Za své výkony si pak mohl poprvé potěžkat hokejový grál.

„Je to naprosto neuvěřitelný pocit,“ zářil Gáborík se Stanley Cupem po boku. „Lepší už to prostě být nemůže. Čím je člověk starší, tím víc si takových chvil váží. Taková šance se nenaskytne každý rok a já jsem velice šťastný i vděčný za to, že můžu být součástí týmu šampiónů Stanley Cupu,“ líčil pro televizní stanici ESPN.

Gáborík se dostal k poháru jako třetí ze všech hráčů Los Angeles, což jasně dokazuje, jakou pozici v týmu, i přes zatím poměrně krátký pobyt, má. Že jde o speciálního hokejistu, bylo jasné také generálnímu manažerovi Kings Deanu Lombardimu, kterému se při vzpomínkách na první chvíle slovenského útočníka u týmu z města zábavy až lesknou oči.

Hráči jsou ti, kteří opravdu vědí

„Když jej vzal (Jeff) Carter ven a pak na snídani (Mike) Richards, mohli jste na nich vidět, jakou mají radost,“ líčil Lombardi efekt, který Gáboríkův příchod na nové parťáky z kabiny měl. „Vaši hráči jsou ti, kteří opravdu vědí. I když jste generální manažer, sledujte své hráče, když děláte nějaký přestup. Oni jsou ti, kteří opravdu vědí, jestli děláte správný krok,“ vysekl poklonu podřízeným.

Největším fanouškem slovenského forvarda byl podle Lombardiho slov od začátku právě Jeff Carter. „On byl prvním, kdo si Gáboríka odchytl a řekl mu, zůstaneš pěkně se mnou,“ vykládal generální manažer Králů.

Gáboríka si navíc Lomardi vybral nejen podle jeho hokejových dovedností, ale také podle charakteru. „Vlastnosti, které má jako člověk a spoluhráč, jsou naprosto špičkové. Je to skvělý kluk,“ nešetřil chválou a dodal, že rozhodně nekupoval zajíce v pytli. „Je v tom trochu z příkladu Teema Selänneho. Když se mu konečně podařilo vyhrát Stanley Cup, posunulo jej to na další úroveň. Když zažijete něco takového, uvědomíte si, že jsou i důležitější ukazatele než jen statistiky.“

Po úspěšném konci sezóny tak zbývá mezi Gáboríkem a Kings jediná nevyřešená otázka - bude slovenský ostrostřelec v dresu Los Angeles pokračovat i v příští sezóně? „Zeptejte se jeho. My určitě chceme, aby u nás zůstal,“ uzavřel s lehkým úsměvem Lombardi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články