Hlavní obsah

Buffalo - Toronto 4:6Polák třemi body potopil Neuvirtha v brance Buffala, trefili se také Havlát, Sekáč a Vrbata

New York
Aktualizováno

V nočních přípravných zápasech na novou sezónu věhlasné NHL o sobě dali vědět také čeští hokejisté. Roman Polák exceloval při výhře Toronta na ledě Buffala 6:4. Český obránce si připsal gól, dvě asistence a čtyři kladné body za pobyt na ledě při vstřelených brankách, za což byl po zásluze vyhlášen třetí hvězdou večera. Radost z jeho výkonu neměl jeho krajan ve svatyni Sabres Michal Neuvirth, který z 22 střel inkasoval hned šestkrát. Na výhře Montrealu nad Coloradem v poměru 3:2 se přesným zásahem podílel talentovaný český borec Jiří Sekáč, jeho kousek napodobili také známější kolegové Radim Vrbata a Martin Havlát.

Foto: Gary Wiepert, ČTK/AP

Český gólman ve službách Buffala Michal Neuvirth inkasuje po střele krajana Romana Poláka.

Článek

Hokejisté New Yorku Islanders odehráli svůj druhý přípravný zápas v hale Barclays Center v Brooklynu, který se stane pro příští sezónu jejich domovem. Napodruhé si ve zbrusu novém stánku připsali Ostrované vítězství, i když o jejich triumfu nad New Jersey Devils rozhodly až samostatné nájezdy. Islanders šli v první části do dvoubrankového vedení zásluhou Pullocka a McDonalda.

Hosté ale kontrovali v prostředním dějství také dvěma trefami, obou Ďáblové dosáhli v početní výhodě. O snížení na 1:2 se postarala česká dvojice Martin Havlát, Patrik Eliáš. Prvně jmenovaný skóroval, ten druhý si připsal klíčovou asistenci. Borci z New Jersey pak v samostatných nájezdech zavzpomínali na prokletí z minulé regulérní sezóny. Vítězný nájezd si připsal Brock Nelson, Havlát ve třetí sérii svůj pokus neproměnil. Jaromír Jágr do zápasu nenastoupil.

Na Sekáčovu hlavu se snáší chvála ze všech stran

Dvaadvacetiletý Sekáč, který jako nedraftovaný volný hráč uzavřel v létě s Canadiens dvouletou smlouvu, se trefil i ve svém druhém vystoupení v dresu Montrealu. Útočník, jenž minulé dva roky hrál KHL za Lva Praha, v duelu hraném v Québecu vyrovnal proti Coloradu ve 48. minutě na 2:2. Pět a půl minuty před koncem rozhodl o výhře Montrealu Brandon Prust.

Sekáč v přípravném kempu nastupuje s krajanem Tomáše Plekancem, ale v Québecu se mezi něj a mladého Švéda Jakoba de la Roseho postavil Švýcar Sven Andrighetto. „Nebylo těžké se sehrát, protože jsme všichni Evropané a máme podobný styl," řekl deníku Montreal Gazette Sekáč, který při své trefě získal u pravé tyče puk a po objetí branky překvapil Semjona Varlamova.

„Bylo to pro nás skvělé vítězství, protože jsme měli v sestavě plno mladých hráčů. Je fajn vidět, že jsme se vyrovnali zkušenějším hráčům soupeře. Makali jsme, proto jsme vyhráli. Ale je to pořád jen příprava. Vsadil bych se, že zápasy v sezóně budou na vyšší úrovni," doplnil Sekáč.

Kouč Canadiens Michal Therrien si pochvaluje Sekáčovy výkony. „Také už hraje více severoamerickým stylem," řekl Therrien. Andrighetto, který se také trefil, rovněž ocenil českého útočníka. „Běžně centra nehraju, ale cítil jsem se ve středu útoku dobře. Je lehké hrát s někým jako je Sekáč," uvedl jednadvacetiletý Švýcar.

Vrbata nastupuje s hvězdnými dvojčaty

Radim Vrbata si po asistenci v úterním prvním vystoupení v dresu Vancouveru proti San Jose (4:2) připsal v pátek první trefu. Ve 43. minutě v přesilové hře dovršil po spolupráci s dvojčaty Henrikem a Danielem Sedinovými výhru nad Calgary 3:0. „Skvěle mi to připravili," řekl deníku Vancouver Sun Vrbata, který se trefil z levého kruhu, když předtím Sedinové vyšachovali bránící soupeře.

Byl rád, že jedna z celkem sedmi jeho střel na branku v zápase skončila v síti. „Je pěkné, že tam aspoň jedna padla. Jinak bych asi útočil na rekord přípravných zápasů v počtu střel bez vstřeleného gólu," smál se Vrbata, který v úvodním duelu vypálil pětkrát. Posila z Arizony si zvyká na spolupráci s hvězdnými dvojčaty Canucks, i když je prý těžké je od sebe rozeznat.

Přípravné zápasy před NHL:
Buffalo - Toronto 4:6 (2:3, 1:2, 1:1)
Branky: 9. a 19. Stewart, 24. McCabe, 59. McCormick - 10. Polák, 16. Bozak, 17. Phaneuf, 23. Komarov (Polák), 39. Clarkson (Polák), 50. Leivo. Michal Neuvirth (Buffalo) odchytal 59:22 minuty, z 22 střel inkasoval šest branek a úspěšnost zákroků měl 72,7 procenta.
Colorado - Montreal 2:3 (1:0, 0:1, 1:2), hráno v Québecu
Branky: 18. E. Johnson, 46. R. O'Reilly - 29. Andrighetto, 48. Sekáč, 55. Prust.
Washington - Boston 5:4 v prodl. (1:1, 2:3, 1:0 - 1:0)
Branky: 7. a 35. Ovečkin, 38. Latta, 45. L. O'Brien, 63. Brouwer - 23. a 36. Griffith, 9. Matt Fraser, 38. Lindblad.
Tampa Bay - Dallas 6:3 (2:2, 3:0, 1:1)
Branky: 9. a 25. Stralman, 17. Kunyk, 29. Kučerov, 34. Corrente, 48. R. Callahan - 12. Blanchard, 17. Ranford, 49. Spezza.
New York Islanders - New Jersey 3:2 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0), hráno v Brooklynu
Branky: 9. Pulock, 12. McDonald, rozhodující sam. nájezd B. Nelson - 29. Havlát (Eliáš), 42. Ryder.
Chicago - New York Rangers 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)
Branky: 30. Rasmussen - 1. Lindberg, 11. Duclair, 54. J.T. Miller, 57. Hrivík.
Vancouver - Calgary 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Branky: 28. Vey, 31. Hansen, 43. Vrbata.
San Jose - Arizona 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 28. Pavelski - 4. Hodgman, rozhodující sam. nájezd Lessio.

Reklama

Související témata: