Hlavní obsah

Pro hokej prý málo vyrostl, teď slaví 1000. bod v NHL

Philadelphia

Kanaďan Martin St. Louis pokračuje v povedené cestě zámořskou NHL. Devětatřicetiletý útočník překonal metu, která jej řadí po bok legend. V duelu proti Philadelphii zaznamenal tisící bod v nejslavnější hokejové lize světa. Kdo by to čekal v době před čtrnácti lety, kdy se drobný forvard stěží prosazoval v Calgary a po sezóně šel zkusit štěstí do Tampy Bay?

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Martin St. Louis se raduje ze svého 1000. bodu v kariéře.

Článek

Martin St. Louis si svůj 999. bod připsal v první třetině střetnutí na ledě Philadelphie, kdy asistoval u gólu Dana Boylea. Na začátku druhého dějství se pak dostal k odraženému puku po střele Dereka Stepana, pohotově zakončil a vzápětí mohl slavit historický moment ve své kariéře, jejíž nejlepší část odehrál v barvách Tampy.

Právě přestup k Bleskům jeho kariéru posunul nečekaně kupředu. Hokejista, kterému se příliš neveřilo i kvůli tomu, že měří pouhých 173 centimetrů, na Floridě pookřál. V sezóně 2003-2004 sbíral jeden úspěch za druhým. S Kanadou vyhrál Světový pohár a v dresu Tampy oslavil vítězství Stanley Cupu. Během téhož ročníku nasbíral 94 bodů, převzal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL a navrch také Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hokejistu soutěže. V roce 2006 s týmem Kanady sice neuspěl na olympiádě v Turíně, kde Javorové listy vypadly už ve čtvrtfinále s Ruskem, zlaté radosti si ale užil letos v Soči.

Na olympiádu v Rusku byl přitom nominován až dodatečně po zranění spoluhráče z Tampy Bay Stevena Stamkose. Spekuluje se, že právě původní absence v nominaci byla bodem sváru mezi St. Louisem a generálním manažerem Blesků Stevem Yzermanem, který zároveň šéfoval kanadskému výběru pro olympijské hry.

Konflikt měl být příčinou přestupu St. Louise do New Yorku Rangers, kam zamířil krátce po úspěšném turnaji. A právě v dresu manhattanského celku se dočkal svého 1000. bodu. Podle zámořských expertů se velmi pravděpodobné dostane i do Síně slávy. „Vstupenka označena. Martin St. Louis překonal statistickou hranici, která by mu měla vydláždit cestu do Síně slávy," píše například Matt Larkin z magazínu The Hockey News.

Reklama