Hlavní obsah

Hokejový táta Jágr se vzpamatovával z šoku, pak vychvaloval mladé šelmy

Miami/Praha

Neoslnil, ale ani nezklamal. Český hokejista Jaromír Jágr si ve svém prvním zápase po přestupu na Floridu odvedl své, s týmem se hlavně sžíval. Chválil mladíky, kteří „za něj makali“ a připomněl, jak šokovaný z přestupu k Panthers stále je. „Čekal jsem, že se budu cítit o moc hůř, když jsem v poslední době moc nehrál,“ řekl 43letý hráč po zápase s Buffalem (5:3).

Foto: Joel Auerbach, ČTK/AP

Jaromír Jágr před svým prvním zápasem v dresu Floridy proti Buffalu.

Článek
Fotogalerie

Jágrův přestup vzbudil v hokejové obci překvapení. Na Floridě si ale očividně byli od prvního momentu jistí, proč vlastně českého veterána do týmu přivedli.

Ti Panteři, na nichž hra Floridy stojí, jsou spíše totiž koťata než dospělé šelmy. Nejproduktivnější Evropan v historii NHL jim má dělat tátu

„Hraju hokej už tolik let. Když k tomu připočtete zápasy v Evropě, mám pocit, že jsem toho odehrál víc než kterýkoliv hráč. Mám hodně zkušeností a tady je spousta mladých kluků, z čehož jsem docela nadšený...," řekl Jágr po zápase o svých spoluhráčích.

Kolik zápasů odehrál Jágr?
Jen pro zajímavost, dle dostupných statistik Jaromír Jágr za svou kariéru odehrál v ligových soutěžích (součet utkání základní i vyřazovací časti) přes 2100 zápasů.

Pokud jde o celkový věkový průměr, Florida v NHL nepatří k těm nejmladším týmům, hlavně mladíci ji ale táhnou. Starší hráči, vyjma pilířů v podobě obránce Campbella a brankáře Luonga, je hlavně podporují.

Předně rozdával rady

„Ve svém věku už vím, jak některé věci dělat, prostě už je ale nejsem schopný je zvládnout. Je tak o moc jednodušší za nimi jít a říct jim, jak na to. Pořád mají nohy, ruce...," vtipkoval český útočník. Nejproduktivnějším hokejistou Floridy je americký centr Nick Bjugstad, v útoku pak září také Huberdeau, Hayes nebo Barkov. Výhru nad Buffalem přesto zařídil jiný zelenáč: Kanadský forvard Brandon Pirri brankáře Neuvirtha překonal dvakrát.

Největší floridskou naději je však kanadský obránce Aaron Ekblad, jednička minulého draftu. Ve svých devatenácti letech hraje nejdůležitější roli v obraně týmu. Je produktivní, nechybuje. Hraje jednoduše, účelně a s jistotou.

Čekal jsem to horší, přiznal Jágr

„Jsou dobří, ani jsem nevěděl jak. Strávili jsme dost času v útočném pásmu s pukem pod kontrolou. Čekal jsem, že se budu cítit o moc hůř, když jsem v poslední době moc nehrál. Spoluhráči však hodně bruslili, tvořili hru – nesmírně mi to usnadňovali. Měli jsme spoustu šancí, musíme jich jen víc využívat," dodalo nestárnoucí pravé křídlo k utkání s Buffalem.

Florida přestřílela Buffalo obrovským rozdílem 47:14, skórovala pětkrát. To není málo, obecně jejím hráčům ale střílení gólů moc nejde – v celé lize jsou až na 25. místě.

„Pro mě to (náhlý trejd) bylo docela šílené, o přestupu jsem se dozvěděl ve čtvrtek ve čtyři. Tak jsem si jen sbalil věci a přiletěl včera večer sem. Bylo to něco nového, je těžké jít do zápasu bez tréninku, přípravy, a navíc důležitého zápasu – v této situaci potřebujeme každý bod," připomněl Jágr. Florida má do play off ještě daleko. Na devátém místě Východní konference ztrácí na osmý Boston čtyři body.

Výměna byla šok

„Tohle je potřetí, co jsem byl vyměněn v průběhu sezóny. Jsem o něco starší, a tak jsem čekal, že Lou (Lamoriello - gen. manažer NJ) za mnou přijde a řekne mi o týmech, kam bych mohl jít. Ale chápu, že dostal nabídku, která pro New Jersey byla velmi dobrá, přesto to byl šok," netajil.

Jágr strávil v New Jersey necelé dvě sezóny NHL. Minulá byla jeho nejlepší po návratu z Evropy. Odehrál všech 82 zápasů, se 67 body byl nejproduktivnějším hráčem týmu, Devils ale na play off nedosáhli. Letos českého veterána vyměnili za dvě pozice v draftu.

Reklama

Související témata: